Google скоротить 12 000 співробітників. Про це повідомив генеральний директор компанії Сундар Пічаї. За його словами, він бере на себе повну відповідальність за це рішення, але причиною називає «іншу економічну реальність» та стрімке зростання компанії за останні два роки, яке призвело до наймання додаткових працівників. Приводимо звернення Пічаї у повному вигляді:

«Гуглери,

я маю поділитися важкими новинами. Ми вирішили скоротити нашу робочу силу приблизно на 12 000 посад. Ми вже надіслали окремий електронний лист співробітникам у США, яких це стосується. В інших країнах цей процес займе більше часу через місцеві закони та практики.

Це означатиме прощання з деякими неймовірно талановитими людьми, щоб найняти яких, ми доклали чимало зусиль, і з якими ми любили працювати. Я глибоко шкодую про це. Той факт, що ці зміни вплинуть на життя гугл-користувачів, лежить на мені важким тягарем, і я беру на себе повну відповідальність за рішення, які привели нас до цього.

За останні два роки ми пережили періоди драматичного зростання. Щоб відповідати цьому зростанню та стимулювати його, ми наймали співробітників, які працювали в іншій економічній реальності, ніж та, з якою ми стикаємося сьогодні.

Я впевнений у величезних можливостях, які відкриваються перед нами завдяки силі нашої місії, цінності наших продуктів і послуг та нашим раннім інвестиціям у ШІ. Щоб повністю скористатися нею, нам потрібно буде зробити непростий вибір.

Тому ми провели ретельний аналіз усіх продуктових напрямків і функцій, щоб переконатися, що наші люди і ролі відповідають нашим найвищим пріоритетам як компанії. Ролі, які ми скорочуємо, відображають результати цього аналізу. Вони стосуються Alphabet, продуктових областей, функцій, рівнів і регіонів.

Гуглеру, який нас залишає: дякуємо за вашу наполегливу працю, спрямовану на допомогу людям і компаніям у всьому світі. Ваш внесок був неоціненним, і ми вдячні вам за це.

Хоча цей перехід буде непростим, ми будемо підтримувати наших співробітників у пошуках наступної можливості.

У США:

  • Ми виплачуватимемо працівникам заробітну плату протягом повного періоду повідомлення (мінімум 60 днів).
  • Ми також запропонуємо вихідну допомогу у розмірі 16 тижнів заробітної плати плюс два тижні за кожен додатковий рік роботи в Google і прискоримо принаймні на 16 тижнів набуття права на GSU (можливість продати акції компанії – примітка редакції).
  • Ми виплатимо бонуси за 2022 рік і решту відпустки.
  • Ми запропонуємо 6 місяців медичного обслуговування, послуги з працевлаштування та імміграційну підтримку для тих, кого це торкнеться.

За межами США ми будемо підтримувати співробітників відповідно до місцевих практик.

Як компанія з майже 25-річною історією, ми неминуче проходимо через складні економічні цикли. Це важливі моменти для того, щоб загострити нашу увагу, перебудувати нашу базу витрат і спрямувати наші таланти та капітал на наші найвищі пріоритети.

Обмеженість в одних сферах дозволяє нам робити великі ставки в інших. Переорієнтація компанії на штучний інтелект кілька років тому призвела до революційних досягнень у нашому бізнесі та в усій індустрії.

Завдяки цим раннім інвестиціям продукти Google стали кращими, ніж будь-коли. І ми готуємося поділитися з користувачами, розробниками та бізнесом абсолютно новими можливостями. Перед нами відкриваються широкі можливості для впровадження штучного інтелекту в усі наші продукти, і ми готові підійти до цього сміливо та відповідально.

Уся ця робота є продовженням «здорової зневаги до неможливого», яка з самого початку була основою нашої культури. Коли я оглядаю Google сьогодні, я бачу той самий дух та енергію, що керують нашими зусиллями. Ось чому я зберігаю оптимізм щодо нашої здатності виконувати свою місію навіть у найважчі дні. Сьогоднішній день, безумовно, один із них.

Я впевнений, що у вас є багато запитань про те, як ми будемо рухатися далі. У понеділок ми організуємо збори. За деталями слідкуйте у своєму календарі. До того часу, будь ласка, дбайте про себе, поки ви сприймаєте цю важку новину. Якщо ви тільки починаєте свій робочий день, будь ласка, не соромтеся сьогодні працювати з дому.

– Сундар»

В повідомленні генерального директора Google не повідомляється, яких саме продуктів компанії торкнеться таке масштабне скорочення. Проте, принаймні для самих співробітників в США, звільнення не мають стати надто великою проблемою, адже згідно з останнім опитуванням технічні спеціалісти швидко знаходять нову роботу.