За словами журналістів Bloomberg, які посилаються на джерела, знайомі з питанням, корпорація NVIDIA готується тихо відмовитися від купівлі Arm після того, як не досягла майже ніякого прогресу в отриманні схвалення цієї угоди вартістю $40 млрд.

Як повідомили Bloomberg їх джерела, NVIDIA сповістила партнерів, що не очікує, що ця транзакція завершиться, а тим часом японська SoftBank Group, якій належить холдинг Arm, активізує підготовку до первинного публічного розміщення акцій Arm у якості альтернативи поглинанню з боку NVIDIA.

Покупка, яка мала стати найбільшою угодою у галузі виробництва напівпровідників в історії, була оголошена ще у вересні 2020 року, та викликала жорстку реакцію з боку регуляторів та IT-індустрії, включаючи власних клієнтів Arm. У грудні 2020 р. Федеральна торгова комісія США подала позов про припинення транзакції, стверджуючи, що NVIDIA стане занадто потужною, якщо отримає контроль над дизайном чіпів Arm.

Придбання також стикається з опором з боку Китая, де влада схильна блокувати поглинання, якщо воно отримає схвалення деінде.

Керівництво як NVIDIA, так і Arm все ще намагається звертатися до регуляторів, тому остаточне рішення ще не прийнято і компанії продовжують публічно стверджувати свою прихильність до угоди.

Нагадаємо, що у 2018 році Qualcomm Inc. відмовилася від поглинання NXP Semiconductors NV за $44 млрд після майже двох років перешкод з боку регулюючих органів.

Продаж Arm перебуває під пильною увагою, оскільки чіпи Arm використовуються майже всюди, від телефонів до автомобілів та заводського обладнання, що робить нейтральність основою її бізнес-моделі. Найбільші технологічні компанії світу покладаються на технологію Arm, і вони бояться, що можуть втратити безперешкодний доступ до них, якщо компанія перейде під контроль NVIDIA.

Початкова угода між NVIDIA та SoftBank закінчується 13 вересня 2022 р., через два роки після її оголошення, але буде автоматично продовжена, якщо затвердження займе більше часу. Спочатку NVIDIA сподівалася, що закриття транзакції займе «приблизно 18 місяців». Цей термін передбачає завершення угоди у березні 2022 року, що вже малоймовірно. Один лише позов FTC може тривати місяцями, після чого Європейська комісія та антимонопольний орган Великої Британії теж повинні будуть оцінити його.

У разі розриву угоди SoftBank та Arm мають право залишити собі $2 млрд, сплачених NVIDIA у 2020 р. при підписанні документів, та комісію у розмірі $1,25 млрд.