Написати цю статтю мене спонукала новина про те, що The Pokémon Company починає розслідувати можливе порушення інтелектуальної власності розробниками гри Palworld. Цього слід було очікувати, бо маленька студії Pocketpair кинула виклик найбільшій медіафраншизі в історії людства, яка за неповні 30 років заробила для своїх власників понад $88 млрд. Звісно ж, The Pokémon Company буде захищати свою золоту курку, і скоріше за все ми побачимо численні судові позиви до розробників Palworld.

Через розуміння масштабу франшизи Pokémon мені стало цікаво, які ще медіафраншизи можуть конкурувати з Nintendo / The Pokémon Company, коли вони були створені та скільки заробили.

Ми залишимо за межами цього матеріалу колосальні, титанічні релігійні медіафраншизи, у основі яких майже завжди лежить книга – Біблія, Коран, Тора тощо. Так саме залишимо за дужками і псевдорелігійні медіафраншизи, такі як нацизм та комунізм, в їх основі теж лежать книжки – «Майн Кампф» Адольфа Гітлера та «Маніфест комуністичної партії» Карла Маркса та Фрідріха Енґельса. Зосередимося на секулярних медіафраншизах, які почалися з популярних літературних творів, фільмів чи відеоігор. І почнемо ми, звісно ж, з покемонів.

Усі дані про доходи нижче засновані на офіційних звітах власників франшиз та на припущеннях аналітиків. Звісно ж, вони далеко неповні і постійно оновлюються.


1. Pokémon

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна Японія
Рік створення 1996
Початкове медіа відеоігри
Творець Тадзірі Сатосі
Власник прав The Pokémon Company, Nintendo
Дохід $88 млрд

Покемони почалися з мобільних ігор для платформи Nintendo Game Boy. За майже 30 років ігри серії Pokémon розійшлися сукупним тиражем у 480 млн копій і принесли Nintendo $6,13 млрд. Ще $1,156 припадає на збори фільмів та повнометражних мультфільмів про покемонів. Але основні гроші The Pokémon Company заробляє на ліцензійному мерчендайзі – одязі, предметах для дітей, колекційних картках тощо. Все це принесло власникам торгової марки $88 млрд за 28 років. А ще The Pokémon Company продає права на авіаційні лівреї з покемонами. Це звісно справжні копійки у порівнянні з одягом, але ж ці літаки насправді рекламують покемонів!

Тобто ви зрозуміли, Nintendo гарно влаштувалася, і, звісно ж, може легко здолати Pocketpair з їх жалюгідним Palworld у суді. Було б бажання.


2. Mickey Mouse & Friends

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна США
Рік створення 1928
Початкове медіа мультфільми
Творці Волт Дісней та Аб Айверкс
Власник прав The Walt Disney Company
Дохід $52,2 млрд

Всесвіт Міккі Мауса розпочався у 1928 році з коротенького мультфільму Steamboat Willie / «Пароплавчик Віллі», це друга найстарша франшиза у нашому переліку. Бюджет у $4 986,69 окупився сторицею, перетворив кумедне мишеня у зірку і створивши другу найбільшу медіафраншизу в історії.

Взагалі-то у франшизу Mickey Mouse & Friends входять шість персонажів, так звана «Сенсаційна шістка». Це Міккі та Мінні Маус (до речі, вона Мінерва Маус), Дональд та Дейзі Дак (спочатку Донна Дак), Плуто та Гуфі.

Як і у випадку з Pokémon, основні гроші Disney принесли не самі мультфільми, а продаж одягу, зошитів, ковдр, побутових предметів, книжок-розмальовок тощо. Сумарно за 96 років «накапало» $52,2 млрд.

Як вам напевне відомо, з 1 січня 2024 року Міккі Маус нарешті стане суспільним надбанням США але не весь, йдеться лише про образ миші у тому самому першому мультфільмі Steamboat Willie.


3. Winnie the Pooh

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна Велика Британія / США
Рік створення 1924
Початкове медіа книга
Творці Алан Александр Мілн та Ернест Шепард
Власник прав The Walt Disney Company
Дохід $48,5 млрд

Продавці першого у світі універсального магазину Harrods у Лондоні (заснований у 1849 році) навіть не підозрювали, які пригоди очікують придбаного в їх магазині іграшкового ведмедика, якого Алан Александр Мілн купив для свого сина Крістофера Робіна. І почалися ці пригоди з невеличкого вірша Teddy Bear, який був надрукований у книжці дитячих поезій When We Were Very Young / «Коли ми були зовсім маленькими» у 1924 р. Winnie the Pooh – найстаріша медіафраншиза у нашому переліку.

І хоча створив її англійський письменник, права на Winnie the Pooh належать тій самій The Walt Disney Company. А все завдяки однойменному анімаційному фільму 1966 року. А далі – короткометражки, сиквели, анімаційні серіали, мюзикли, відеоігри, тематичні парки, навіть нова книжка Return to the Hundred Acre Wood (2009), яка, звісно, вже не має відношення до Мілна.

Фільми, парки й таке інше принесли The Walt Disney Company якийсь дохід, але левову частку компанія, як і в майже усіх інших випадках, заробляє на мерчендайзі. Це знову ж таки одяг, шкільні рюкзаки та пенали, щоденники, книжки-розмальовки та багато іншого.


4. Star Wars

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна США
Рік створення 1977
Початкове медіа фільми
Творець Джордж Лукас
Власник прав Lucasfilm / The Walt Disney Company
Дохід $46,7 млрд

І знову The Walt Disney Company, тепер через поглинену нею Lucasfilm. Франшиза «Зоряні війни» почалася у 1977 р. з космічного вестерну про принцесу, лицаря та контрабандиста і продовжилася у книжках, коміксах, відеоіграх.

На відміну від попередніх франшиз Disney, тут фільми внесли вагому частку в сукупний дохід. 12 повнометражних стрічок (якщо забули, був ще фільм The Clone Wars (2008)), зібрали у кінотеатрах $10,3 млрд, що робить Star Wars третьою найпопулярнішою кінофраншизою після Marvel Cinematic Universe та Spider-Man (так, їх рахують окремо). Найприбутковіший фільм серії – Star Wars: The Force Awakens (2015) заробив майже $2,1 млрд.

Непогані гроші приніс прокат фільмів для домашнього перегляду – $1,27 млрд; відеоігри – $4,01 млрд; книжки та комікси – $1,82 млрд. Але ж звісно, найбільші гроші франшиза заробила з мерчендайзу – $29 млрд.


5. Disney Princess

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна США
Рік створення 2000
Початкове медіа анімаційні фільми
Творець Енді Муні
Власник прав The Walt Disney Company
Дохід $45,4 млрд

Офіційно до складу Disney Princess входять 13 героїнь анімаційних та ігрових фільмів: Білосніжка, Попелюшка, Аврора, Арієль, Белль, Жасмін, Покахонтас, Мулан, Тіана, Рапунцель, Меріда, Ваяна та Рая. Раніше до принцес зараховували ще Дінь-Дінь, Есмеральду та Джей Портер, але потім їх тихенько прибрали. Очікувалося, що до складу принцес ввійдуть Мег, Жизель, Софія та Анна з Ельзою, але цього не сталося.

І хоча анімаційні фільми про діснеївських принцес виходять з 1937 року (Snow White and the Seven Dwarfs) саме під такою загальною назвою у сучасному вигляді франшиза сформувалася лише у 2000 р., завдяки CEO Disney Consumer Products Енді Муні, тож і гроші рахуються з цього моменту.

З 2000 р. Disney Princess принесли компанії $45,4 млрд, зароблених здебільшого на платтячках для дівчат, тіарах, ляльках та інших іграшках, шкільному приладдю тощо. Непоганий темп!


6. Anpanman

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна Японія
Рік створення 1973
Початкове медіа книжка-картинка
Творець Такаші Янасе
Власник прав Froebel-kan / Toppan
Дохід $38,4 млрд

А ось ця медіафраншиза, як і її головний герой, скоріше за все незнайома більшості наших читачів, хоча вона, наприклад, більше ніж гарно відома в нас Hello Kitty.

Anpanman – це комедійний супергерой, який з’явився у дитячих книжках-картинках японського письменника, поета та ілюстратора Такаші Янасе. Ан-пан – це популярна японська солодка випічка, зазвичай заповнена пастою із бобів адзукі. Тобто Anpanman – це буквально людина-булочка. Такий вибір Такаші Янасе пояснював тим, що під час війни часто голодував, тому мріяв про ан-пан.

У медіафраншизу Anpanman входять книжки (продано понад 80 млн примірників), манга, відеоігри, мерчендайз тощо. А ще аніме-серіал, який безперервно йде з 1988 р. і налічує вже 1 640 епізодів! Крім того, у Анпанмена є власний музей.

З 1977 р. франшиза Anpanman принесла видавничим компаніям Froebel-kan / Toppan вражаючі $38,4 млрд.


7. Wizarding World

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна Велика Британія
Рік створення 1997
Початкове медіа книга
Творець Джоан Роулінг
Власник прав Warner Bros. Entertainment / J. K. Rowling
Дохід $34,5 млрд

Історія мати-одиначки, яка жила на соціальному забезпеченні і створила медіафраншизу на $34,5 млрд сама по собі схожа на казку. Wizarding World – це бренд, який об’єднує історію Гаррі Поттера та усі інші супутні книжки, фільми та ігри. Права на фільми належать Warner Bros., на книжки та театральні постановки Джоан Роулінг, але звісно ж, свою частку з прокату фільмів вона теж має.

Джерела доходу Wizarding World дуже різноманітні. $9,6 млрд принесли 11 фільмів серії, найприбутковіший з яких, Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011), заробив $1,34 млрд. Взагалі-то Wizarding World четверта за доходом кінофраншиза після вже згаданих вище Star Wars, Marvel Cinematic Universe та Spider-Man.

Продаж книжок, загальний тираж яких складає 600 млн примірників, приніс $8 млрд. $4 млрд – прокат фільмів для домашнього перегляду плюс ще $1 млрд прокат на ТБ. $3,5 млрд – відеоігри, передаємо привіт Hogwarts Legacy, а також серії Lego Harry Potter. Studio Tour – ще $1 млрд. А ще мерчендайз, тематичні парки, театральні постановки тощо. Разом «накапало» $34,5 млрд.


8. Barbie

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна США
Рік створення 1959
Початкове медіа іграшки
Творець Рут Хендлер
Власник прав Mattel
Дохід $33,9 млрд

Хоча Рут Хендлер начебто «створила» Барбі, загальновідомо, що Рут «позичила» ідею у німецької ляльки Bild Lilli (1955–1964), яка своєю чергою була заснована на комікс-стріпі Lilli, який друкувався у газеті Bild (так, тієї самої) у 1952 – 1962 рр. У 1958 р. у Німеччині навіть вийшов повнометражний фільм про ляльку Lilli – ein Mädchen aus der Großstadt, головну роль у якому зіграла данська актриса Енн Смірнер. Хоча ляльки Barbie з’явилися у 1959 р. та їх подібність до Lilli була більш ніж наочна, Mattel придбав усі права на Bild Lilli лише у 1964 р.

Що було далі, усім відомо. Сотні мільйонів проданих ляльок, понад 400 книжок різних авторів та серій, 120+ коміксів, 42 анімаційних фільмів та один ігровий, який став найкасовішим фільмом 2023 року. Десятки відеоігор сумнівної якості. Але звісно ж, найбільші гроші Mattel заробляє на мерчендайзі. Дохід з продажу самих ляльок рахуємо окремо.


9. Marvel Cinematic Universe

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна США
Рік створення 2008
Початкове медіа фільми
Творець Marvel Studios
Власник прав Walt Disney Studios, Sony Pictures, Universal Pictures
Дохід $32,3 млрд

Медіафраншизу Marvel Cinematic Universe прийнято розглядати окремо від коміксів, на яких вона заснована, інакше можна остаточно заплутатися де тут кінець, а де початок, тим більше, що навіть серія фільмів вже встигла порядком заплутати глядачів, через що, у тому числі, і втрачає зараз популярність.

Усе почалось з Iron Man (2008) і призвело до створення майже безперервної історії, яка продовжується протягом вже 33 фільми плюс ще 11 наступних стрічок знаходяться на різних етапах виробництва. Плюс десятки серіалів на Disney+. Ну і звісно ж, мерчендайз.

Фільми MCU заробили у прокаті $29,82 млрд, найприбутковіший з яких, Avengers: Endgame (2019), наодинці приніс майже $2,8 млрд. Станом на зараз Avengers: Endgame займає другу позицію у топі найкасовіших фільмів усіх часів, трохи поступаючись Avatar.

Серіали Marvel Studios, які входять до Marvel Cinematic Universe починаючи з Phase Four, заробили ще $2,6 млрд. А ще десь там є одяг, колекційні фігурки героїв тощо.


10. Call of Duty

Покемони vs Мікі Маус: Топ 10 найдорожчих медіафраншиз в історії

Країна США
Рік створення 2003
Початкове медіа відеоігри
Творець Activision Blizzard
Власник прав Microsoft Gaming
Дохід $31 млрд

Єдина у Топ 10 чисто ігрова франшиза, яка заробила майже усі гроші виключно на продажу відеоігор.

Усе почалось у 2003 році з Call of Duty для Windows ПК, PlayStation 3 та Xbox 360. Остання станом на зараз гра серії, Call of Duty: Modern Warfare III для Windows ПК, PlayStation 4/5 та Xbox One / Series X/S, вийшла у листопаді 2023 р.

В основній серії вже 20 великих ігор, які продалися загальним накладом понад 425 млн копій (четверте місце у переліку ігрових бестселерів після Mario, Tetris та Pokémon). Плюс ігри для мобілок, безплатні Call of Duty: Warzone / Warzone 2.0, які приносять розробникам шалені гроші, комікси, мерчендайз, давно ходять чутки і про можливий ігровий фільм.


Інші великі медіафраншизи
11. Batman (1939) – $29,6 млрд
12. Hello Kitty (1974) – $28,3 млрд
13. Spider-Man (1962) – $25,4 млрд
14. Transformers (1984) – $25 млрд
15. Dungeon Fighter Online (2005) – 22 млрд
16. Cars (2006) – $21,5 млрд
17. Candy Crush (2012) – $20 млрд
18. Teenage Mutant Ninja Turtles (1984) – $17,4 млрд
19. Looney Tunes (1930) – $15,9 млрд
20. Dora the Explorer (2000) – $15,8 млрд
21. Pac-Man (1980) – $15,4 млрд
22. The Lion King (1994) – $15,2 млрд
23. Toy Story (1995) – $14,8 млрд
24. James Bond (1953) – $14,4 млрд
25. Peanuts (1950) – $14,4 млрд


Інші статті з цього циклу:
10 [+2] найбільших ігрових компаній світу
10 найбільших компаній світу [за капіталізацією]