Подивившись статистику світового бокс-офісу за 2023 р. від Box Office Mojo, який вважається одним з найавторитетніших ресурсів присвячених кінобізнесу (до речі, зараз він належить IMDb, який, своєю чергою, є часткою Amazon), я збирався розпочати розбір бокс-офісу минулого року сентенцією про те, що нарешті Голлівуд повернув свої позиції та остаточно витіснив фільми виробництва КНР з топ 10. Але виявилося, що це не так.

Здається, що після появи в топ 10 найкасовіших фільмів 2021 та 2022 років відразу декількох китайських стрічок (особливо помітно це було у 2021 р.), Box Office Mojo, можливо з подачі американських кіновиробників, вирішив вилучити їх із загального списку, мотивуючи це тим, що вони не мають американського прокату, який завжди був для цього ресурсу головнішим за міжнародний. Що ж, схоже цього разу ми будемо орієнтуватися на цифри, що надає The Numbers конкурент Box Office Mojo, у топі якого є і китайські, і індійські, і південно-корейські фільми. Цифри щодо голлівудських картин у обох сайтів майже збігаються, тож це адекватна заміна. Але Box Office Mojo оновлюється частіше, тож цифри для американських фільмів ми візьмемо зі статистики Box Office Mojo, а для китайських з The Numbers.

Одна з тенденцій 2023 року, на яку варто звернути увагу – падіння інтересу глядачів до супергеройського кіно, яке найбільше вплинуло на кінопродукцію Marvel. Стрічки, які збирали мільярди і змагалися за перші рядки рейтингу найкасовіших фільмів усіх часів, зараз ледь повертають власний бюджет. У топ 10 цього року лише один фільм Marvel – Guardians of the Galaxy Vol 3, який не дотягнув до мільярда, і одна спільна з Sony анімаційна стрічка – Spider-Man: Across the Spider-Verse, але її успіх – це скоріше заслуга аніматорів Sony, ніж продюсерів Marvel.

Щодо інших фільмів п’ятої фази Marvel Cinematic Universe, то Ant-Man and the Wasp: Quantumania скоріше за все залишився на межі окупності, заробивши $476 млн при бюджеті у $200 млн, а ось The Marvels з тріском провалився, зібравши лише $205 млн при кошторисі більше ніж $220 млн.

Падіння Marvel – це цікавий феномен, вартий окремого розгляду, але зараз давайте подивимося на топ 10 всесвітнього бокс-офісу за 2023 року. Тут багато знайомих назв, але є і неочікувані нові IP, результати яких вражають.


1. «Барбі» / Barbie

Країна США
Бокс-офіс $1 441 827 208

«Барбі» / Barbie – справжній медійний феномен минулого року. Чому на комедійний феміністичний фільм режисерки Ґрети Ґервіґ (Lady Bird, Little Women) йдуть жінки – зрозуміло, але чому він подобається у тому числі й чоловікам, яких тут виставлено у не дуже гарному світлі – ні.

Можливо це заслуга зіркового дуету Марго Роббі та Раяна Ґослінґа, чи ретельно спланованої та дуже коштовної рекламної кампанії фільму, але факт залишається фактом, при бюджеті не більше $145 млн стрічка зібрала у прокаті $1,442 млрд. Майже стільки ж, скільки зібрав фаворит минулого року Top Gun: Maverick.

Такі здобутки дозволили Barbie застрибнути відразу на 14 сходинку у списку найкасовіших фільмів усіх часів. Скоріше за все згодом Barbie підніметься і на 13 місце, потіснивши Frozen II ($1,450 млрд), і ставши найкасовішим фільмом, знятим жінкою.


2. «Брати Супер Маріо в кіно» / The Super Mario Bros. Movie

Країна США
Бокс-офіс $1 361 939 570

Ще один феномен минулого року. Вперше в історії фільм, що базується на відеогрі, піднявся настільки високо. The Super Mario Bros. Movie перевершив результати попереднього рекордсмена Pokémon Detective Pikachu (2019) відразу в три рази, ставши 16 найкасовішим фільмом усіх часів, а також третім за касою анімаційним фільмом усіх часів після The Lion King (2019) та Frozen II (2019). Так, це Nintendo, так, це найвідоміший ігровий персонаж в історії, але все одно вражає. При бюджеті лише $100 млн – це не аби яке досягнення.

Взагалі-то 2023 р. був дуже вдалим для фільмів за відеоіграми. У топ 100 фільмів минулого року ще дві стрічки, що базуються на відеоіграх – горор Five Nights at Freddy’s (23 місце), який зібрав $295 млн при бюджеті лише $20 млн. та спортивна драма Gran Turismo (55 місце), яка принесла $122 млн при бюджеті у $60 млн.

Плюс у 2023 р. вийшов досить непоганий фільм за настільною грою, на якій базовано багато відеоігор, у тому числі краща гра 2023 р. Baldur’s Gate 3. Йдеться, звісно ж, про Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, який займає 32 місце у переліку найкасовіших фільмів року. Але тут зі зборами не все добре. При бюджеті у $150 млн стрічка зібрала лише $208 млн, тобто не окупилася.


3. «Оппенгеймер» / Oppenheimer

Країна США
Бокс-офіс $952 037 070

Епічний біографічний фільм Крістофера Нолана з Кілліаном Мерфі у головній ролі, який вийшов одночасно з Barbie і породив купу мемів, трохи не дотягнув до $1 млрд при бюджеті у $100 млн. Але це, насправді, не аби який здобуток для біографічної історичної стрічки, які зазвичай збирають набагато менше грошей, ніж супергеройські блокбастери.

Oppenheimer став найкасовішим байопіком в історії, обійшовши попереднього лідера, Bohemian Rhapsody (2018) на $50 млн. Крім того, це третій найкасовіший фільм Нолана, який поступається лише The Dark Knight (2008) – $998,7 млн та The Dark Knight Rises (2012) – $1,08 млрд. Після не дуже вдалого з точки зору бокс-офісу Tenet (2020), це саме те, що потрібно режисеру, щоб мати можливість знімати далі.


4. «Вартові галактики 3» / Guardians of the Galaxy Vol. 3

Країна США
Бокс-офіс $845 555 777

Єдиний фільм Marvel у топ 10 і єдиний однозначно прибутковий фільм Marvel 2023 р., який все одно не дотягнув до результатів попередньої частини. Guardians of the Galaxy Vol. 3 виїхав на вражаючому акторському складі та харизмі та майстерності Джеймса Ґанна, а ще на тому, що це пряме продовження стрічки з другої та третьої фази Marvel Cinematic Universe, а не дивний новороб з четвертої та п’ятої фази з незнайомими героями.

Попри великий бюджет у $250 млн фільм зібрав у прокаті $845 млн, що робить його лише 16 за зборами фільмом Marvel Cinematic Universe. Щось дійсно зламалося у MCU після прощання зі старими героями.


5. «Форсаж Х» / Fast X

Країна США
Бокс-офіс $704 875 015

Попри те, що в назві Fast X немає слів «Частина I», це дійсно лише частина фільму, як це модно стало робити останнім часом. Стрічка обривається у прямому сенсі на півслові й це трохи засмучує. Fast X: Part 2 вже у роботі і має вийти у 2025 році.

Це дійсно десятий фільм основної серії та одинадцята стрічка франшизи Fast & Furious, бо був ще Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019). Попри те, що оцінки останніх фільмів від глядачів та критиків дуже невисокі, Fast & Furious продовжує приваблювати публіку, хоча головні герої відчутно постаріли, а сама історія схоже рухається по колу.

Бюджет Fast X склав вражаючі $340 млн, але фільм схоже окупився, хоча до рекордів Furious 7 (2015) та The Fate of the Furious (2017) йому далеко. За зборами Fast X лише шостий фільм франшизи, яка заробила вже понад $7,4 млрд.


6. «Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

Країна США
Бокс-офіс $690 516 673

Продовження Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018), який завоював прихильність як глядачів, так і критиків, отримало більший бюджет (від $100 до $150 млн), але і зібрало майже вдвічі більше, ніж анімаційна стрічка 2018 року.

Як і попередній фільм Spider-Man: Across the Spider-Verse відрізняється цікавими анімаційними ефектами, що імітують комікс, та карколомним сюжетом, події якого відбуваються відразу у декількох вимірах.

Сиквел мультфільму, Spider-Man: Beyond the Spider-Verse, вже на етапі озвучення, крім того, планується спіноф Spider-Woman з жінкою-павуком.


7. «Повноводна червона річка» / Full River Red

Країна КНР
Бокс-офіс $673 596 577

А ось і перший китайський фільм у топ 10. Full River Red – це історичний трилер, події якого відбуваються у 1146 році. Назва стрічки – посилання на китайську поему, написану генералом та національним героєм Китаю Юе Фейем у 1133 році. Юе Фей був вбитим урядом у 1042 р. за надуманим звинуваченням через свою войовничість.

За сюжетом фільму простий солдат та начальник варти мають розслідувати загадкове вбивство у маєтку канцлера династії Сун напередодні візиту дипломатичної місії їх супротивників з династії Цзінь.

Фільм вийшов напередодні китайського Нового року і зібрав $673 млн у виключно національному прокаті. Бюджет стрічки оцінюється у $73 млн.


8. «Мандрівна Земля 2» / The Wandering Earth 2

Країна КНР
Бокс-офіс $604 460 538

Другий китайський фільм у топ 10 – це сиквел/приквел науково-фантастичної стрічки The Wandering Earth (2019) знятої за коротким оповіданням письменника Лю Цисіня, автора відомої «Проблеми трьох тіл».

The Wandering Earth 2 – це приквел першого фільму і розповідає він про побудову величезних двигунів, які мають відправити Землю у політ до іншої зірки, тому що Сонце невдовзі перетвориться на червоний гігант. Звісно ж, не обійшлося у новому фільмі і без обговорення модної теми штучного інтелекту.

Як і Full River Red, що займає 7 місце топу, The Wandering Earth 2 вийшов напередодні китайського Нового року і зібрав $604 млн, лише $5 млн з яких припадають на міжнародний прокат. $604 млн – це менше ніж збори першого фільму, який перетнув відмітку у $700 млн. Бюджет The Wandering Earth 2 не розголошується, у той час як бюджет першої стрічки оцінювався у $50 млн.


9. «Русалонька» / The Little Mermaid

Країна США
Бокс-офіс $569 626 289

Попри кампанію хейту після того, як виявилося, що Русалоньку зіграє чорношкіра актриса, кінематографічний ремейк анімаційного фільму 1989 р. зібрав непогану касу. І хоча The Little Mermaid і не дотягнула до показників The Lion King (2019), Beauty and the Beast (2017) та Aladdin (2019), вона стала сьомим за зборами ремейком мультфільмів Disney з живими акторами і обійшла такі стрічки як Cinderella (2015), Maleficent: Mistress of Evil (2019) та Dumbo (2019).

З іншого боку, бюджет The Little Mermaid сягає вражаючих $297 млн, тож не факт, що стрічка окупилася. Хоча навряд чи це якось вплине на плани Disney, яка збирається зняти ще 10 адаптацій мультфільмів з живими акторами до кінця десятіріччя.


10. «Місія неможлива: Розплата. Частина перша» / Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Країна США
Бокс-офіс $567 535 383

Який же топ 10 без фільму з Томом Крузом! Як і у випадку з Top Gun: Maverick, реліз Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One багато разів переносився через пандемію, що вплинуло на бюджет. На стрічку витратили $291 млн, що при зборах у $567 млн свідчить про те, що фільм, скоріш за все, не окупився.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One вийшла майже водночас з Barbenheimer, тож в нєї не було жодного шансу. А можливо погані, порівнянно з трьома попередніми фільмами серії, показники Dead Reckoning свідчать про те, що глядачі вже трохи втомилися від фільмів, поділенних на частини. Бо коли стрічка з хронометражем майже 3 години закінчується буквально нічим, це трохи засмучує.


Фільми, що не дотягнули до топ 10

11. No More Bets (КНР) – $540 457 308
12. Elemental (США) – $486 663 342
13. Lost in the Stars (КНР) – $486 153 324
14. Ant-Man and the Wasp: Quantumania (США) – $463 635 303
15. Transformers: Rise of the Beasts (США) – $437 669 281
16. John Wick: Chapter 4 (США) – $432 710 881
17. Wonka (США) – $397 468 534
18. Meg 2: The Trench (США) – $394 266 444
19. Indiana Jones and the Dial of Destiny (США) – $381 561 976
20. Creation of the Gods I: Kindom of Storms (КНР) – $372 945 945
21. The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes (США) – $317 314 362
22. Never Say Never (КНР) – $304 280 699
23. Five Nights at Freddy’s (США) – $294 923 228
24. Creed III (США) – $274 448 615
25. Aquaman and the Lost Kingdom (США) – $272 271 754


Україна

Згідно з данними Box Office Mojo щодо України найкасовішим фільмом українського прокату став Oppenheimer, який зібрав $3 206 696, але це, схоже, не відповідає дійсності. Ще у липні 2023 р. Державне агентство України з питань кіно звітувало, що «Мавка. Лісова пісня» зібрала у прокаті 152 608 797 грн, що дає більше $4 млн. Тож схоже, що переможцем національного прокату є саме «Мавка», а не Oppenheimer.

Загалом «Мавка. Лісова пісня» – це найкращий за зборами український фільм усіх часів. Згідно з Box Office Mojo анімаційна стрічка забрала вже $17 865 431 і займає 124 місце в переліку найкасовіших фільмів 2023 р. (не враховуючи китайські та індійські стрічки). А нещодавно «Мавка» вийшла ще і на Netflix.

Щодо іншого великого українського фільму 2023 р., «Довбуша», то його успіхи скромніші. В українському прокаті стрічка на початок грудня зібрала 68 268 115 грн, тобто порядка $1,8 млн. Міжнародний прокат лише розпочався в Чехії, Словакії, Литві та Нідерландах і поки що приніс лише $176 588. «Довбуш» також з’явився на Netflix напередодні Нового року.

Загалом, згідно з Box Office Mojo у 2023 році в прокат України вийшло 73 стрічок. Це навіть менше ніж 80 фільмів у 2022 р., що вже казати про 2020-21 р., коли на великі екрани України потрапляло по 160-170 стрічок. Сподіваємось, 2024 рік буде кращим для кіноринку нашої країни і принесе нам багато нових цікавих фільмів.

А які фільми з топ 10 ви вже подивилися і які з них вам сподобалися, як завжди пишіть у коментарях.