Окрім свого прямого застосування, трекери на кшталт Apple AirTag, Tile та інших стали інструментом для небажаного стеження за людьми. Це не лише випадки порушення приватності та переслідування, а й, наприклад, відстеження автівок з подальшим викраденням.

Не моментально, але виробники все ж відреагували на таку ситуацію. Так, iPhone вже може повідомити про чужий AirTag, якщо він якийсь час «подорожує» за користувачем. Тепер і Android-смартфони почали отримувати таку функцію на нативному рівні. Вона вже доступна через сервіси Google Play, а підтримку отримали смартфони з ОС Android 6.0 та новішими версіями.

Функцію можна знайти в пункті налаштувань Safety and emergency -> Unknown tracker alerts (в Android 11 та старших версіях розділ називається Personal Safety).

Android-смартфони почали отримувати функцію сповіщення про невідомі трекери

За замовчуванням смартфон самостійно має сповістити про невідомий трекер поруч. Але разом із цим в налаштуваннях також є пункт Scan now, який запустить швидкий пошук трекерів, якщо у людини є підозра, що трекер міг бути щойно встановлений та є сенс зайвий раз впевнитися у власній безпеці. Для пошуку використовується Bluetooth.

А якщо трекер все ж є, отримавши відповідне сповіщення можна буде дізнатися деталі про нього та способи «знешкодження». Також на трекері можна буде увімкнути звукове сповіщення, щоб знайти його, про що сам зловмисник не дізнається. Остання функція наразі працює лише з Apple AirTag, але пізніше так можна буде зробити й з пристроями інших виробників.

Варто зазначити, що така функціональність працюватиме лише з визначеними трекерами популярних брендів. Google не надає точний перелік таких гаджетів.