Навесні цього року Apple випустила у продаж AirTag — невеличку мітку, за допомогою якої можна знайти загублені ключі, валізу, другу шкарпетку та будь-що інше, на чому її буде закріплено. Пошук здійснюється за допомогою Bluetooth та технології Ultra Wideband, а допоможуть у цьому всі iPhone з її підтримкою (починаючи з iPhone 11). Водночас передача даних повністю зашифрована і навіть сама Apple не має доступу до локації пристроїв користувача.

Один із варіантів використання такої мітки — це підкладання в автівку, щоб відстежити її у разі викрадення, або полегшення її пошуку на великій стоянці, невідомій місцині тощо. Як виявилось, у цієї медалі є й інший бік.

Видання BGR розповідає, що у повідомленні йоркського поліцейського управління (Онтаріо, Канада) йдеться про використання AirTag викрадачами автівок. Вони кріплять мітку на авто жертви й таким чином можуть відстежити її місцеперебування. Починаючи з вересня цього року за допомогою такої схеми було викрадено щонайменше п’ять автомобілів.

Власне кажучи, не все так просто. Після випуску AirTag до його роботи було внесено деякі зміни. Щоб запобігти небажаному стеженню за людиною, iPhone «зрозуміє», що найближча мітка може бути підкладена іншою людиною і повідомляє про це. Але ж доволі дивне повідомлення може бути проігнороване. На це і розраховують зловмисники. І, як бачимо, іноді це справді спрацьовує. Коштує пристрій $29 за один, або $100 за чотири пристрої (у США), тому ризики для викрадачів у такій ситуації мінімальні.

Поліція радить водіям мати механічні системи захисту і за можливості залишати авто у закритих гаражах. Також не завадить система відеоспостереження. Цікаво, що поліція при цьому не порадила оснастити автівку своєю міткою, яку викрадачі можуть так само проігнорувати.

Щодо України, ми поки не чули про схожі випадки. До того ж в Україні поки не працює UWB і трекери можуть реагувати виключно на Bluetooth, що погіршує позиціювання та зменшує шанси злодіїв на успіх.