Поліція США зафіксувала 50 випадків, коли AirTag використовували для відстежування та переслідування жінок. AirTag – пристрій розміром з монету, що має динамік, антену Bluetooth і батарею, та може передавати користувачу своє місцезнаходження. Його розробили, щоб допомогти у пошуку зниклих предметів.

Проте, як показало опитування, за останні 8 місяців кілька найбільших поліцейських відділків США зібрали 150 звітів, у яких згадується AirTag. У 50 випадках поліцію викликали жінки, які починали отримувати повідомлення про те, що їх відстежують за допомогою AirTag, які їм не належали. 

Половина жінок змогла визначити особу переслідувача – ним виявлявся колишній партнер, чоловік або керівник. У багатьох випадках саме колишні або нинішні сексуальні партнери використовували AirTag для відстеження та переслідування. Деякі жінки при цьому також отримували погрози або стикалися з іншими неправомірними діями. Лише один випадок стосувався чоловіка – він підозрював, що за допомогою AirTag за ним шпигує його дівчина. 

Менше половини звітів зі 150, у яких згадувався AirTag, пов’язані також із крадіжками та пограбуваннями. Наприклад, пристрій кріпили до велосипеда або автомобіля, які потім були викрадені. 

Найбільш вразливими до відстеження виявились люди, які не користуються iPhone. AirTag має функцію сповіщень – їх отримують власники iPhone, якщо пристрій подорожує з ними. Однак людям без гаджетів Apple складніше дізнатися про сторонній девайс.

AirTag – не єдині пристрої, що дозволяють відстежувати місцезнаходження. Однак вони стали дуже зручними для зловмисників через свій малий розмір, невисоку ціну та масову поширеність на ринку. 

У відповідь на випадки відстеження Apple опублікувала статтю, де розповіла про останні оновлення безпеки для AirTag. Також компанія створила інструкцію для тих, хто виявив за собою стеження та розробила додаток для Android, який допомагає виявити трекери поблизу.