Mozilla висловила значне розчарування новими правилами Apple, які дозволяють таким браузерам, як Firefox, використовувати свої власні рушії на iOS тільки в Європейському Союзі.

Попри те, що це здається позитивною подією, речник Mozilla Даміано ДеМонте висловив розчарування в інтерв’ю виданню The Verge, заявивши, що план Apple обмежити нещодавно анонсований набір BrowserEngineKit додатками, призначеними для ЄС, надзвичайно розчаровує. Це обмеження змусить розробників Firefox створювати та підтримувати дві окремі реалізації браузера, а це тягар, який не бажає нести навіть сама Apple.

З виходом iOS 17.4 Apple скасовує вимогу до браузерів для ЄС використовувати WebKit, рушій браузера Safari. Ця зміна відкриває двері для інших популярних рушіїв, таких як Blink від Google Chrome та Gecko від Firefox, потенційно дозволяючи стороннім браузерам повноцінно працювати на iOS без обмежень WebKit.

Однак Mozilla стверджує, що впровадження цих змін лише в ЄС ускладнює процес розробки браузерів, які працюють з різними версіями iOS. ДеМонте критикує пропозиції Apple за те, що вони не пропонують споживачам життєздатного вибору і створюють бар’єри для справжньої конкуренції браузерів на iOS.

Mozilla не самотня у своїй критиці нових правил Apple, які також поширюються на стримінгові сервіси для ігор, альтернативні магазини застосунків та сайдлоадинг. Генеральний директор Epic Тім Суїні та представники Spotify також висловили рішучі заперечення, назвавши створення Apple окремих умов для розробників в ЄС та інших країн «шоу жахів» та «фарсом».