Комісія з ядерного регулювання США схвалила проєкт першого малого модульного ядерного реактора для використання в США, повідомляє Vice. Це лише сьомий проєкт реактора, схвалений для використання в країні, і перший з нового покоління, які обіцяють зробити ядерну енергію більш поширеною.

Традиційні ядерні реактори є неймовірним джерелом чистої енергії, але вони також дорогі і їх будівництво займає роки. Нещодавні спроби побудувати ядерні реактори в США не увінчалися успіхом. Малі модульні реактори (ММР) можуть бути побудовані швидше, дешевше і займати набагато менше місця, ніж гігантські установки, які зазвичай асоціюються з ядерною енергетикою.

Менші реактори виробляють менше енергії, але їх можна швидко виготовити на заводі на замовлення. Коли енергетичні потреби громади зростають, можна додати більше реакторів. На папері вони також безпечніші та мають набагато менше точок відмови, ніж традиційні.

Десятки компаній працювали над цією технологією, але компанія NuScale з Орегону стала першою, яка отримала схвалення від Вашингтона. Компанія була заснована у 2000 році на гроші та дослідження Міністерства енергетики. Раніше вона подолала важливу регуляторну перешкоду у 2020 році.

«Ми раді оголосити про історичне рішення Комісії з ядерного регулювання щодо проєкту малого модульного реактора NuScale, і ми дякуємо Міністерству енергетики США за підтримку протягом усього цього процесу», – заявив президент і головний виконавчий директор NuScale Джон Хопкінс.

Ядерна енергетика — це форма виробництва електроенергії без викидів, яка, як правило, є ефективнішою, ніж відновлювані джерела енергії, такі як вітер і сонце. Чорнобильська катастрофа 1986 року та кілька аварій у 1970-х і 1980-х роках змусили громадськість насторожливо ставитися до цієї технології. Малі модульні реактори, якщо буде доведено, що вони настільки безпечні та дешеві, як їх рекламують, можуть стати проривом у виробництві електроенергії без викидів вуглецю.

Нагадаємо, що Україна та США вже домовилися про реалізацію пілотного проєкту, який має продемонструвати виробництво чистого водню та аміаку з використанням малих модульних ядерних реакторів.