Поява стримінгових сервісів не лише трансформувала музичний бізнес, а й змінила саму музику. Про це йдеться в книзі «Ключові зміни: Десять разів, коли технології трансформували музичну індустрію» колишнього головного стратегічного технолога Warner Music Group Гові Сінгера та президента консалтингової фірми GiantSteps Білла Розенблатта, пише The Wall Street Journal.

Приміром, змінилася довжина пісень. Річ у тім, що музичні стримінгові сервіси платять артистам на основі кількості прослуховувань щомісяця. Для цього користувач має прослухати пісню довше 30-секундної позначки. Тому якщо композиція має довгий вступ, то є велика ймовірність, що її перемикнуть. Щоб цього уникнути, виконавці переміщають приспів ближче до початку пісні.

Але творці модифікують не лише вступні частини треків. Від того, чи дослухає користувач пісню  до кінця, залежить, чи рекомендуватиме стримінговий сервіс подібні композиції в майбутньому. Наприклад, для музиканта потрапляння до популярного плейлиста Today’s Top Hits означає реальні гроші.

Дослідження, проведене вченими з Університету Міннесоти та Європейського об’єднаного дослідницького центру, показало, що пісні з цього списку в середньому отримують 20 млн прослуховувань, що становить до $163 тис. у вигляді роялті.

В той час, як пісні стають коротшими, альбоми виконавців навпаки стають довшими. Водночас змінюються й стратегії випуску нової музики. Деякі автори випускають нові альбоми частіше та прагнуть до різножанрових колаборацій. Останнє залучає більшу аудиторію та означає, що трек може бути представлений у більшій кількості плейлистів і збільшує шанси на те, що він з’явиться в результатах пошуку.

До слова, недавно Stability AI анонсувала модель штучного інтелекту Stable Audio, яка може синтезувати музику або звуки з письмових підказок.