Технологічні лідери, серед який Білл Гейтс, Сатья Наделла, Сундар Пічаї, Сем Альтман, Марк Цукерберг та Ілон Маск зустрілися з Сенатом США, щоб обговорити майбутнє регулювання штучного інтелекту. Про це повідомляє Engadget.

Загалом перед законодавцями виступили понад 20 представників галузі та лідерів громадськості в межах зустрічі, яку ініціював лідер більшості в Сенаті Чак Шумер. За його словами, техлідери підтримують участь уряду в регулюванні ШІ.

«По-перше, я запитав усіх у приміщенні: «Чи повинен уряд відігравати роль у регулюванні ШІ?», і всі до єдиного підняли руки, навіть якщо у них були різні погляди», – розповів він.

Між тим, учасники зустрічі дотримувалися різних думок щодо ризиків, які потенційно становить штучний інтелект. За інформацією Bloomberg, Марк Цукерберг, Сем Альтман і Білл Гейтс розійшлися в думках щодо ризиків, пов’язаних із ШІ з відкритим вихідним кодом. Натомість Ілон Маск обговорював занепокоєння щодо безпілотних автомобілів зі штучним інтелектом.

«Деякі люди згадували про ліцензування, тестування та інші способи регулювання… були різні пропозиції щодо того, як це зробити, але консенсусу поки що не досягнуто», – сказав Чак Шумер після заходу.

Водночас Ілон Маск заявив про «цивілізаційний ризик», який становить штучний інтелект. Він хоче, щоб в регулюванні галузі допоміг Федеральний департамент ШІ. Мільярдер бачить цей орган подібним до Федерального авіаційного управління США (FFA) або Комісії з цінних паперів і бірж (SEC). Хоча він не уточнив, що саме департамент має робити.

«Я думаю, що ця зустріч може увійти в історію як важлива для майбутнього цивілізації», – додав Ілон Маск.

До слова, влітку Європейський парламент ухвалив законопроєкт, відомий як «Закон про штучний інтелект», який накладає нові обмеження на те, що вважається найбільш ризикованим застосуванням технології. Очікується, що остаточна версія закону буде ухвалена не раніше кінця цього року.