Європейський парламент ухвалив законопроєкт, відомий як «Закон про штучний інтелект», який накладає нові обмеження на те, що вважається найбільш ризикованим застосуванням технології. Про це пише The New York Times.

Документ суттєво обмежить використання програмного забезпечення для розпізнавання облич, а також вимагатиме від розробників систем ШІ, таких як чат-бот ChatGPT, розкривати більше інформації про дані, які використовуються для створення їхніх програм.

Голосування – це лише один крок у більш тривалому процесі. Очікується, що остаточна версія закону буде ухвалена не раніше кінця цього року. Вона ще буде узгоджена між представниками трьох гілок влади Європейського Союзу – Європейського парламенту, Європейської комісії та Ради ЄС.

Як відомо, ЄС обговорює цю тему вже понад два роки, і питання набуло нової гостроти після минулорічного випуску ChatGPT, який посилив занепокоєння щодо потенційного впливу технології на зайнятість і суспільство. Нещодавно документ підтримали ключові комітети: Комітет з питань внутрішнього ринку та Комітет з питань громадянських свобод.

Нагадаємо, що Велика Британія восени 2023 року прийме перший великий глобальний саміт із питань безпеки штучного інтелекту. На саміті планується розглянути ризики, пов’язані зі штучним інтелектом. Також тут обговорюватимуть, як їх можна пом’якшити за допомогою скоординованих на міжнародному рівні дій.