На хмарочосах у Нью-Йорку працюють роботи, які миють вікна. Нову технологію в ризикованій індустрії застосовує стартап Skyline Robotics, пише CNBC.

Робот називається Ozmo, він успішно працює на одній з висоток Мангеттена. Машину підвішено збоку будівлі – вона має вигляд роботизовано руки з прикріпленою на кінці щіткою, яка миє вікно за вказівками камери LiDAR. Ця камера використовує лазерну технологію для створення 3D карти будівлі та ідентифікує на ній вікна.

«Те, що робить LiDAR під час опускання кошика, – це свого роду малювання картини фасаду, перед яким він стоїть», – пояснив президент і головний операційний директор компанії Росс Блюм.

За його словами, Ozmo контролюється людиною-оператором на даху будівлі. Хоча робити це можна й повністю дистанційно. Поточна вартість робота складає $500 тис. Такий робот також працює в Тель-Авіві.

В компанії запевняють, що не прагнуть замінити людей роботами, а навпаки мають на меті перекваліфікувати мийників віко для роботи з технологією. Проте, із боку логістики, Ozmo скорочує кількість людей, необхідних для прибирання будівлі – з команди з трьох-чотирьох мийників вікон до одного оператора.

Деякі мийники вікон занепокоєні своїм майбутнім. Вони думають, що небезпека професії перебільшена і людська праця має бути збережена.

До слова, раніше повідомлялося, що мережа ресторанів швидкого харчування Wendy’s навесні почала автоматизувати свій сервіс експрес-обслуговування клієнтів за допомогою голосового чат-бота зі штучним інтелектом.