Мозковий імплантат зі штучним інтелектом дозволив відновити пацієнту чутливість та рухливість. Відповідну технологію розробили в Інституті біоелектронної медицини Фейнштейна, який є частиною американської мережі закладів охорони здоров’я Northwell Health. Про це пише Engadget.

Йдеться про Кіта Томаса з Нью-Йорка, який у 2020 році отримав травму, яка призвела до паралічу тіла нижче грудної клітки. Однак завдяки новій технології він зміг рухати рукою та відчувати дотики до неї.

Для цього дослідницька група впродовж кількох місяців складала карту мозку пацієнта за допомогою МРТ. Це робилося, щоб точно визначити ділянки, які відповідають за рухи рук та відчуття дотиків до них.

Згодом хірурги провели 15-годинну процедуру імплантації мікрочипів у мозок. Під час деяких її етапів пацієнт був у свідомості та ділився відчуттями в руці.

На голові Кіта Томаса також встановлені зовнішні порти, які підключаються до комп’ютера. Він використовує штучний інтелект, який інтерпретує думки пацієнта та перетворює їх на рухи.

Дослідники називають цей підхід «терапією, керованою думками», адже все починається з намірів пацієнта. Наприклад, якщо він думає про те, що хоче поворушити рукою, його мозковий імплантат надсилає сигнали до комп’ютера, який потім надсилає сигнали до електродів на хребті та м’язах руки, щоб стимулювати рух. До кінчиків пальців і долонь також прикріпили датчики, щоб стимулювати відчуття.

Якщо все піде добре, розроблена командою терапія може допомогти йому відновити відчуття дотику і рухливість. Хоча цей підхід ще потребує доопрацювання, команда розробників сподівається, що він може змінити життя людей, які живуть з паралічем.

Нагадаємо, що в травні компанія Neuralink, що належить Ілону Маску, заявила про отримання дозволу на перше клінічне дослідження мозкових імплантатів на людях від Управління з контролю якості харчових і медичних продуктів США (FDA).