Компанія Neuralink, що належить Ілону Маску, заявила про отримання дозволу на перше клінічне дослідження мозкових імплантатів на людях від Управління з контролю якості харчових і медичних продуктів США (FDA). Про це повідомляє Reuters з посиланням на виробника.

В Neuralink зазначили, що схвалення FDA є важливим першим кроком, який одного дня дозволить технології компанії допомогти багатьом людям. При цьому в Neuralink не конкретизували цілі дослідження, однак зауважили, що набір учасників поки не розпочався.

Раніше Ілон Маск неодноразово заявляв про наміри Neuralink розпочати випробування на людях. Компанія зверталася за відповідним дозволом до FDA торік, але тоді агентство відхилило заявку, вказуючи на необхідність вирішити кілька проблем. Основні проблеми стосувалися літієвих батарей пристрою, можливість міграції дротів імплантату в мозку та питання безпечного вилучення пристрою.

На переконання Ілона Маска, імплантати мозку здатні вилікувати цілий ряд захворювань, зокрема ожиріння, депресію, шизофренію. А ще – уможливити перегляд веб-сторінок та телепатію. Він також заявляв, що настільки впевнений у безпеці пристроїв, що готовий імплантувати їх власним дітям.

Нещодавно Neuralink звернулася до одного з найбільших нейрохірургічних центрів США як до потенційного партнера для клінічних випробувань, оскільки готується тестувати свої пристрої на людях, як тільки регуляторні органи дозволять це зробити. Neuralink розробляє мозкові імплантати з 2016 року