Нещодавно компанія ASUS додала до свого портфоліо лінійку ExpertWiFi — мережевих пристроїв для невеликого бізнесу та домашнього офісу. Вона складається з декількох різних гаджетів, де є окремий роутер, свіч, VPN-роутер, PoE-точка доступу та Mesh-система. Трошки раніше нам вдалося познайомитися з роутером ASUS ExpertWiFi EBR63, який передбачувано виявився доволі швидким та зручним у користуванні. На цей раз ми отримали й Mesh-систему ASUS ExpertWiFi EBM68, яку зараз і розглянемо детальніше.

Комплектація

Зазвичай Mesh-системи мають схожі комплекти постачання, які можна побачити з роутерами. Проте ASUS ExpertWiFi EBM68 має більше речей в коробці. Окрім того, що система складається з двох пристроїв, для кожного з них передбачено комплектні кріплення для встановлення на стіні. Також, вже традиційно для виробника, блоки живлення мають змінні конектори для різних форматів розеток. Заразом в коробці є стандартний Ethernet-кабель.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Таким чином виробник в принципі подбав про все необхідне, що може знадобитися для монтажу та повноцінного використання системи. Наразі важко сказати, що б ще могло стати у пригоді користувачу, в якого немає специфічних забаганок, тож особливих дорікань комплекту не має бути.

Дизайн та зручність використання

Як вже згадувалося у попередньому огляді, всі гаджети лінійки ExpertWiFi витримують схожий стиль, де Mesh-система не є виключенням. На відміну від роутера, цей комплект позбавлено зовнішніх антен, а корпуси нодів зроблено у формі «башт». Це теж не є чимось новим для виробника (майже впевнений, що в цих систем є багато спільного, однак зовні цього не скажеш).

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

ASUS ExpertWiFi EBM68 має доволі простий закритий білий корпус. Фронтальна частина має невеликий логотип виробника та яскравий індикатор стану, а зверху перфороване заглиблення з лого лінійки ExpertWiFi. Така зовнішність легко «загубиться» в інтер’єрі невеликої студії або кав’ярні, й так само легко знайде місце в домашньому офісі, що виробник також пропонує потенційним покупцям.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Знизу пристрій має пару гумових ніжок та відносно великий «виріз» для портів. Там приховано USB-A, WAN та три LAN-порти, поряд з якими тумблер увімкнення та роз’єм для живлення. Нижче можна знайти приховані кнопки скидання та WPS. Тут же знаходяться технічні наліпки, які не майорітимуть перед очима користувача.

Цей виріз відіграє додаткову роль, слугуючи місцем для встановлення кріплення для стіни. Воно легко монтується та за потреби знімається. Якщо місце для встановлення подібного пристрою планувалося ще на стадії ремонту, таким чином можна буде легко приховати всі дроти. Навряд це найпопулярніший варіант встановлення (особливо коли йдеться про оновлення мережі, а не монтажу «з нуля»), але виробник такий передбачив і це добре. Власну вагу роутерів у 808 грамів кріплення легко втримає на місці.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Однак варто зауважити, що при необхідності під’єднати, наприклад, LTE-модем, із зачиненою кришкою це буде практично неможливо, або проблематично. Довкола порту в принципі небагато місця, тому є велика ймовірність, що в такому сценарії знадобиться подовжувач. Але це, певно, єдиний недолік дизайну, та й зіштовхнуться з ним далеко не всі користувачі.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Тож із зовнішнім виглядом та варіантами встановлення проблем бути не має. Матовий білий корпус точно не пошкодить звичайне прибирання (адже траплялися глянцеві роутери, які буквально можна було пошкрябати м’якою ганчіркою), й на ньому не буде помітно дрібного пилу. А з вимкненим індикатором стану гаджет в принципі лишиться непомітним. Певно, єдине, чого суб’єктивно хотілося б, це опцій кольору.

Функціональність

Mesh-системи в багатьох випадках є рятівним колом для нормального функціонування локальної мережі. І актуальне це питання не лише для офісів чи великих приміщень магазинів та ресторанів, але й відносно великих квартир та приватних будинків. ASUS ExpertWiFi EBM68 передбачає будь-які з цих випадків. І на відміну від нещодавно розглянутого нами роутеру ExpertWiFi EBR63, EBM68 вже має в комплекті два роутери для вибагливіших випадків.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Спроможності Mesh-системи трохи більші, ніж в окремого роутера з лінійки. Тут також використовується стандарт Wi-Fi 6, проте вже не сегмент AX3000, а AX7800. Тобто з діапазонами 2,4 ГГц 2×2 та 5 ГГц 2×2 є додатковий — теж 5 ГГц, але 4×4. У швидкісних показниках це виглядає наступним чином: 574 + 2402 + 4804 Мбіт/с. І якщо в EBR63 використовуються чотири зовнішні антени, то в EBM68 передбачено шість вмонтованих.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Також пристрої Mesh-системи мають 4-ядерний процесор з частотою 1,7 ГГц та 256 МБ постійної пам’яті, проте мають більше ОЗП — 1 ГБ. Звісно ж, підтримка MU-MIMO, модуляції 1024-QAM, смуги 160 МГц, OFDMA та Beamforming також передбачена. Всі функції VPN, AiProtection, Adaptive QoS, моніторинг трафіку та інше, що згадувалося в огляді EBR63, тут теж є.

Додатковою перевагою ASUS ExpertWiFi EBM68 є 2,5-гігабітний WAN-порт. Однак, навіть за наявності такого підключення, варто враховувати, що про відповідні кабелі користувачу потрібно буде подбати самостійно, а в комплекті є лише стандартний кабель категорії 5e. Щоправда, таке підключення ще треба буде пошукати, тому навряд це сьогодні чи завтра стане нагальним питанням.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Не дивлячися на те, що комплект складається лише з двох точок, загалом система дозволяє створити мережу з 12 пристроїв. Кожен з них може забезпечити підключення для сотні клієнтів, тож загалом Mesh-система цілком зможе відповідати вимогам навіть доволі великого офісу. За можливості, всі точки також можна під’єднати до мережі дротовим методом з Ethernet Backhaul, що зменшить навантаження на бездротові мережі та забезпечить швидше підключення клієнтам. В таких ситуаціях також варто буде подбати й про свіч.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Загалом подібний набір можливостей можуть забезпечити й, наприклад, ігрові Mesh-системи виробника. Однак в бізнес-лінійці є опції створення додаткових мереж. Тоді як звичайні моделі можуть до основної мережі додати декілька гостьових, ExpertWiFi має багато гнучких опцій з додатковими налаштуваннями під різні сценарії. Це основна локальна мережа для співробітників, мережа з VPN-з’єднанням, сценарії для різних закладів, окремі лінії для «розумних» пристрої, камер спостереження, мережі з графіком роботи тощо.

Проте є обмеження в кількості таких мереж й залежність від конфігурацій діапазонів. Наприклад, суто для експерименту, в нашому випадку вдалося «підняти» вісім мереж, серед яких одна працювала лише в діапазоні 2,4 ГГц, дві лише в 5 ГГц, та ще п’ять — в обох діапазонах з режимом Smart Connect (роутери самостійно обирали діапазон для клієнта). Звісно, подібні варіації можна самостійно налаштовувати в залежності від власних потреб. При цьому зв’язок між точками підтримувався другим діапазоном 5 ГГц, до якого клієнти не мали доступу.

Відповідно до класу, адміністративна панель такої системи відрізняється від користувацьких. В неї доволі схожа логіка, хоча й з певними відмінностями. Тут можна побачити більше даних про використання мереж, однак вже без батьківського контролю (що в даному контексті повністю зрозуміло). Головне, що вона цілком зрозуміла й розібратися в можливостях не складе труднощів навіть для не дуже досвідчених користувачів.

Керувати системою можна й через застосунок для смартфонів. Він більше схожий на стандартний (користувацький від ASUS), хоча й має спільну тему з адміністративною панеллю. Також варто пам’ятати, що деяких функцій «адмінки» в застосунку немає. Нічого критичного, й більшість необхідних речей будуть під рукою, але невеликі обмеження все ж є.

Перше налаштування

Під’єднання та налаштування Mesh-системи бізнес-лінійки мало чим відрізняється від користувацьких варіантів. Один з роутерів виробник одразу відмічає основним, тому його й варто встановлювати першим (хоча насправді особливої різниці між ними не має бути).

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Після включення та завантаження більшість кроків «швидкого налаштування» тут будуть знайомими. Хіба що у випадку з ASUS ExpertWiFi EBM68 можна одразу при налаштуванні створити додаткові локальні мережі. Заразом роутер перевірить наявність оновлених версій прошивки та встановить їх.

А з підключенням другої точки все значно простіше — її достатньо просто увімкнути поряд з основною, а далі система все зробить самостійно. Дочекавшись білого світла індикатора, можна перенести другу точку в потрібне місце і далі користуватися мережею. У випадку, якщо з подальшими нодами з інших комплектів так не спрацює, в адміністративній панелі передбачено відповідне меню.

В цьому ж пункті налаштувань також варто одразу зазначити розташування всіх точок, що у випадку використання великої кількості нодів не буде зайвим для подальшої діагностики та оптимізації.

ASUS ExpertWiFi EBM68 в роботі

Базовим комплектом з двох нодів можна покрити, як зазначено в характеристиках, площу до 530 м². Наші тестові умови, на жаль, стільки й близько не забезпечують. Проте для найкращої роботи виробник пропонує встановлювати пристрої на відстані до 15 метрів, бажано без перешкод. Такий випадок ми забезпечити можемо, що дозволило побачити, як саме поводитимуться роутери в кращому сценарії (без дротів). Як і з окремим роутером, спроможності Mesh-системи випробовувалися за допомогою двох ігрових лептопів лінійки ROG Strix (SCAR 16 та SCAR 17).

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Для початку розпочнемо з одного основного пристрою ASUS ExpertWiFi EBM68. SpeedTest на момент тестування при дротовому з’єднанні показав швидкість завантаження у 863 Мбіт/с, та 930 — передачі даних. В бездротових мережах поряд із роутером діапазон 2,4 ГГц зміг продемонструвати 210/218 Мбіт/с, перший діапазон 5 ГГц — 858/808 Мбіт/с, а от потужніший другий — лише 417/450 Мбіт/с (спойлер: надалі все виявилося краще).

У найвіддаленішій частині помешкання, де пізніше було встановлено другий нод, показники швидкості в такому ж порядку (хіба що без Ethernet) становили 196/176, 726/765 та 419/429 Мбіт/с. Тобто втрата швидкості практично непомітна.

Внутрішня передача даних між двома клієнтами, коли вони обидва були під’єднані до 2,4 ГГц, поряд із роутером склала в середньому 172 Мбіт/с, а на відстані — 129. Перевівши один з них на Ethernet-з’єднання, ці показники збільшилися до 331 та 240 Мбіт/с.

В обох діапазонах 5 ГГц, звісно, досвід цікавіший. При бездротовому з’єднанні перед роутером можна було отримати 384 та 627 Мбіт/с (максимальні значення: 420 та 715 Мбіт/с). На відстані середня швидкість склала 284 та 454 Мбіт/с (максимум: 328 та 634).

Теж саме, але з одним клієнтом з дротовим підключенням, в таких самих місцях приміщення середні показники збільшилися до 609 та 813 Мбіт/с (максимум: 812 та 955 Мбіт/с), на відстані — 403 та 712 Мбіт/с (максимум: 529 та 961).

Пряме з’єднання по Ehternet через один роутер склало максимум для Lan-портів — 951 Мбіт/с.

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Результати з одним роутером цілком пристойні. Проте підключення другої точки зазвичай зменшує деякі показники, адже підтримка зв’язку між роутерами вимагає деяких ресурсів, особливо, коли йдеться про виключно бездротовий зв’язок між нодами. Так, залишивши один з клієнтів під’єднаним дротом до основного роутера, а другий — до додаткової точки й бездротовим підключенням, у 2,4 ГГц середня швидкість передачі даних склала 150 Мбіт/с (максимальна: 235).

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Тим часом у 5 ГГц можна було побачити в середньому 328 та 170 Мбіт/с (максимум: 493 та 225). Просідання на другій лінії не варто брату в розрахунок, адже саме на неї й покладається система, коли підтримує зв’язок між нодами; її взагалі варто закрити для користувачів та тримати виключно для технічних потреб.

Під’єднавши другий клієнт на додатковому ноді дротом, швидкість передачі даних між ними склала в середньому 422 Мбіт/с (максимум: 515).

Wi-Fi для бізнесу: огляд Mesh-системи ASUS ExpertWiFi EBM68

Щодо показників Speedtest в такому випадку, то у 2,4 ГГц вдалося побачити 213/202 Мбіт/с, в 5 ГГц — 346/276 та 459/437 Мбіт/с, а через Ethernet — 475/475 Мбіт/с.

Наступні пару тижнів система працювала без перезавантажень, одну з ліній 5 ГГц переведено в режим виключно зв’язку між нодами, та увімкнено режим Smart Connect. За таких умов випадкові перевірки швидкості Speedtest не показували менше за 500-600 Мбіт/с (частіше навіть більше), проблем зі конектом ніколи не виникало, зв’язок між пристроями в локальній мережі залишався безвідмовним. Симулювати ситуацію публічного місця було доволі складно, проте у випадку сценарію «домашній офіс» ASUS ExpertWiFi EBM68 повністю забезпечує все необхідне. А в місцях, де передбачена можливість встановлення дротового зв’язку між нодами, і швидкісні показники будуть значно вищими, й з вибагливими завданнями буде ще легше.