Новорічні та різдвяні свята – гарна нагода закінчити справи минулого року, наприклад, додивитися усі серіали, та дограти усі незакінчені ігри. І хоч це майже неподолана справа, особливо при такій кількості ігор, враховуючи безплатні, що ллється на нас буквально щодня, підстав поквапитися з закриттям беклогу багато. Вже з другої половини січня починають виходити свіжі ігри 2022 року. З початку PC-порти консольних проєктів, а з кінця січня – початку лютого вже і нові ігри для різних платформ. Подивимось, що цікавого розробники та видавці приготували нам цього разу.


Tom Clancy’s Rainbow Six Extraction

Жанр кооперативний тактичний шутер
Дата релізу 20 січня 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX, Stadia

На перший погляд, Tom Clancy’s Rainbow Six Extraction, яка з’явилася завдяки одному з додаткових режимів Rainbow Six Siege, виглядає як ще одна копія Left 4 Dead, але схоже це не так. Судячи з фрагментів геймплею, що були показані Ubisoft, це більш тактичний шутер, у якому важливо координувати дії команди, та вчасно використовувати вміння та гаджети кожного оператора, як у тій самій Rainbow Six Siege.

Pokémon Legends: Arceus

Жанр action/RPG
Дата релізу 28 січня 2022
Платформи NS
https://www.youtube.com/watch?v=ruORJogFcOY
Чергова, після Pokémon Sword and Shield (2019), велика гра про покемонів та колекціонерів кишенькових монстрів. Цього разу це не покрокова RPG, як зазвичай, а action/RPG у відкритому світі, яка наслідує деякі аспекти The Legend of Zelda: Breath of the Wild, але продовжує використовувати основні геймплейні механіки серії Pokémon.


Dying Light 2 Stay Human

Жанр action/RPG, survival/horror
Дата релізу 4 лютого 2022
Платформи Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX

Після декількох перенесень та скандалів, та через 2 роки після запланованої спочатку дати, сиквел Dying Light нарешті потрапить до гравців. Події гри відбуваються через 20 років після першої частини, паркур та шинкування натовпів зомбі залишилися на місці, але автори обіцяли приділити більше уваги взаємодії між різними групами тих, хто вижив, та тому, як ваші рішення змінюють місто навколо вас. Звучить цікаво, подивимось як це буде виглядати у грі, на щастя чекати вже недовго. Нещодавно розробники гри повідомили, що повне проходження Dying Light 2 може зайняти аж 500 годин, але після негативної реакції гравців виправилися, що для завершення головної сюжетної лінії знадобиться усього 20 годин.

Sifu

Жанр action/adventure, beat ’em up
Дата релізу 8 лютого 2022
Платформи Win, PS4, PS5

Ґунфу beat ’em up від французької інді-студії Sloclap, авторів гри про бойові мистецтва Absolver (2017). Sloclap пропонує дуже цікаву та складну бойову систему, яка дозволяє використовувати оточення, додаткові предмети, зброю, відібрану у ворогів та таке інше. Бійки з великим натовпом в оточенні, де багато речей можна розбити, чи посунути, виглядає дійсно дуже вражаючи. За стилістикою Sifu – це типовий кінобойовик 80-років про східні єдиноборства та злочинні угрупування.

Total War: Warhammer III

Жанр глобальна стратегія
Дата релізу 17 лютого 2022
Платформи Win, Mac, Lin

Третя частина фентезійного відгалуження серії Total War буде розвивати кращі елементи попередніх частин, і звісно залишиться покроковою стратегією з тактичними битвами у реальному часі. У триквелі з’являться нові раси, які ми ще не бачили в іграх всесвіту Total War. Це Кисльов, країна схожа на середньовічну Московію, та Великий Катай, натхненний Стародавнім Китаєм. Крім того, у грі будуть королівство огрів та демони Хаосу. Деталі про основну кампанію поки що невідомі, але її дія розгорнеться й у Володіннях Хаосу – джерелі всієї магії у всесвіті Warhammer Fantasy.

Horizon Forbidden West

Жанр action/RPG
Дата релізу 18 лютого 2022
Платформи PS4, PS5

Продовження постапокаліптичної action/RPG 2017 року та один з головних ексклюзивів Sony у 2022 році. Ми разом з Елой вирушимо у велику подорож на Захід того, що колись було США, де зустрінемо нових ворогів, нових друзів та нові загадки. Останнім часом з’явилося багато інформації по грі, Sony вже представила машини та племена Забороненого Заходу. Horizon Forbidden West – один із найбільш згадуваних проєктів у наших підсумках року з українськими розробниками ігор.

Elden Ring

Жанр action/RPG
Дата релізу 25 лютого 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX

Ще одна гра, яку дуже часто згадували вітчизняні розробники у тих самих підсумках року. Це FromSoftware, тому нас знову чекає Dark Souls, але в іншому сетингу та з новою історією. До написання сюжету долучився сам великий та жахливий Джордж Мартін (що б не робити, аби не дописувати «Вітри зими»). З’ясувалося, що очільник FromSoftware Хідетака Міядзакі великий фанат творчості Мартіна, тому два письменники залюбки попрацювали разом. Що з цього вийшло, ми дізнаємося вже незабаром.

Grid Legends

Жанр аркадний автосим
Дата релізу 25 лютого 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX

Перша гра Codemasters у складі Electronic Arts та п’ята основна гра у серії GRID. Враховуючи що дві попередні гри розробників, що не входять до франшизи F1, Grid (2019) та Dirt 5 (2020) з тріском провалилися, навіть цікаво, чи вдасться легендарній британській студії «повернутися у гру». Судячи з останніх ігрових роликів, EA/Codemasters збираються випустити власну версію Forza Motorsport. З іншого боку, серія Grid завжди була напіваркадною, тому тут ближче порівняння з Forza Horizon, але без відкритого світу. Подивимося.

Elex 2

Жанр action/RPG
Дата релізу 1 березня 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX

Те, з якою наполегливістю Piranha Bytes продовжує використовувати ігрові механіки, що були вигадані ще 20 років тому для найпершої Gothic, заслуговує поваги. Такі ігри вже не роблять, глюкаві, незручні, незбалансовані, недоброзичливі для гравців, але все одно дуже харизматичні. Ми ані трохи не сумніваємося, що сиквел Elex (2017) буде саме таким. За це ігри Piranha Bytes і люблять.

Gran Turismo 7

Жанр автосим
Дата релізу 4 березня 2022
Платформи PS4, PS5

Хай живе король! Після довгих років очікування (9 років, цілих 9 років!) сьома номерна гра з серії Gran Turismo нарешті дістанеться до фанатів автоперегонів. Чого чекати від Gran Turismo 7? Приголомшливої next-gen графіки, яка вичавить усе з вашої PlayStation 5. Неймовірного рівня симуляції автомобілів. Та звісно ж, просто безмежного гаража з сотнями й сотнями гоночних авто. Напевне це рай для тих, хто захоплюється автоспортом.

The Settlers

Жанр стратегія у реальному часі
Дата релізу 17 березня 2022
Платформи Win

Чи то ремейк, чи то ребут, але це нові «Сеттлери», тому це вже не так важливо. Нам обіцяють гру у найкращих традиціях The Settlers 3 та The Settlers 4, але на дорослому рушії Snowdrop (The Division 1/2, Avatar: Frontiers of Pandora), тобто за графіку можна не хвилюватися. Гру розробляє студія Ubisoft Düsseldorf, колишня Blue Byte, яка і вигадала серію The Settlers. З 20 січня 2022 р. розпочнеться закрите бета-тестування гри.

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Жанр action/RPG
Дата релізу 18 березня 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX

В нумерації та взаємодії ігор серії Final Fantasy не розбереться зараз навіть професор Оксфорду, і Square Enix продовжує заплутувати гравців. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin – це спіноф основної серії та водночас ремейк найпершої Final Fantasy, що вийшла у 1987 р. ще на консолі Famicom. Але цього разу це не покрокова RPG, а action/RPG більш схожа навіть на якийсь слешер. До того ж і події гри відбуваються в альтернативному до першої Final Fantasy всесвіті. Як то кажуть – усе складно.

Tiny Tina’s Wonderlands

Жанр action/RPG
Дата релізу 25 березня 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX

Tiny Tina’s Wonderlands – це спіноф серії Borderlands та пряме продовження доповнення Borderlands 2: Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep. Це пригода, яка відбувається у світі, яким керує уява безумної Крихітки Тіни, найхаризматичнішого персонажа Borderlands. А ще Tiny Tina’s Wonderlands – це тестовий майданчик на якому Gearbox Software зможе випробувати нові механіки, які згодом потраплять в основну ігрову серію студії. Судячи з роликів, буде весело та дахозривательно, все як ви любите.

Stray

Жанр адвентюра
Дата релізу початок 2022
Платформи Win, PS4, PS5

Дуже зворушлива, атмосферна та неймовірно мила гра про кицю, що загубила свою родину, та намагається знайти дорогу додому у дивному футуристичному місті, де живуть виключно людиноподібні роботи. Можливо Stray найбільш кіберпанківська гра з часів Cyberpunk 2077, але з кицею. Заочний Вибір редакції!

Vampire: The Masquerade – Swansong

Жанр ролева гра
Дата релізу 19 травня 2022
Платформи Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX

Схоже що і у цьому році ми не побачимо Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, та й взагалі, щодо майбутнього цієї гри є багато питань. На щастя в нас є Vampire: The Masquerade – Swansong. Той самий «Маскарад», механіки, які відштовхуються від наративу, три різні героя-вампіри з різних кланів і з власною мотивацією. Swansong виглядає дуже стильно, але що там з бойовою частиною, поки що зовсім незрозуміло. Гру розробляє Big Bad Wolf, підрозділ Cyanide, і будемо сподіватися, що цього разу в них вийде краще, ніж з Werewolf: The Apocalypse – Earthblood.

Forspoken

Жанр action/RPG
Дата релізу 24 травня 2022
Платформи Win, PS5

Square Enix визначає жанр Forspoken як narrative-driven adventure, нам здається, що це action/RPG з акцентом на швидкі переміщення та використання різноманітної магії. Гра розповідає історію Фрей – нью-йоркської дівчини, яка опиняється в магічному світі Атії. У пошуках дороги додому Фрей має використовувати свої новонабуті магічні здібності. Forspoken обіцяє бути однією з найкрасивіших ігор 2022 року.

Ghostwire: Tokyo

Жанр action/adventure
Дата релізу весна 2022
Платформи Win, PS5

Попри те, що Ghostwire: Tokyo видає Bethesda Softworks, яка у 2021 році стала частиною Microsoft, гра протягом року буде консольним ексклюзивом Sony і лише потім вийде на Xbox. З іншого боку, ця затримка не стосується Windows-релізу. Ghostwire: Tokyo повинна була вийти ще у 2021 році, але гру перенесли на 2022. Гравець буде виживати у столиці Японії, майже усі громадяни якої загадково зникли, а потойбічні духи, відомі як Відвідувачі, вдерлися в місто. Ясна річ, вам треба з’ясувати, що саме приваблює Відвідувачів у Токіо.

Warhammer 40,000: Darktide

Жанр action
Дата релізу весна 2022
Платформи Win, XSX

Шведська студія Fatshark продовжує розвивати свою серію кооперативних action у світах Warhammer. Але цього разу ми рушаємо не у Warhammer Fantasy, а на 40K років уперед, у Warhammer 40,000. Взявши за основу геймплей Warhammer: End Times – Vermintide та Warhammer: Vermintide 2, Fatshark перенесла його у готично-фантастичне майбутнє. Але ніхто не дасть нам керувати бійцями Адептус Астартес, замість космодесанту ми граємо за вояків Астра Мілітарум, тобто звичайних людей, що служать у Імперській Гвардії. Ми будемо досліджувати потенційне проникнення Хаосу на планету Атома Прайм у місті-вулику Терціум. Болтери, лазерні гвинтівки та таке інше прикладається.

Songs of Conquest

Жанр покрокова стратегія
Дата релізу II квартал 2022
Платформи Win, macOS

Покрокова стратегія натхненна класикою 90-х років – Heroes of Might and Magic III з крутезною піксельною графікою та неймовірним освітленням. Songs of Conquest, як і HM&M – суміш покрокової стратегічної та рольової гри від невеликої шведської інді-студії, співробітники якої схоже насправді люблять свою справу. Ви лише подивіться на цей ролик!

Saints Row

Жанр action/adventure
Дата релізу 23 серпня 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX

При усій любові до старих хітів, гравці не дуже зраділи анонсу ребута Saints Row. У першому трейлері гра виглядала занадто вже серйозною, навіть зарозумілою, зовсім не в дусі безглуздої та безгальмової оригінальної трилогії. Мабуть, саме тому видавці перенесли реліз гри на півроку і в усіх наступних роликах намагаються переконати, що грати в нову Saints Row так само весело як і в перші чотири з половиною.

Redfall

Жанр action/adventure
Дата релізу літо 2022
Платформи Win, XSX

Попри те, що Redfall виходить начебто вже у 2022 році, про гру майже нічого невідомо. Але це Arkane Studios, тому цей однокористувацький/кооперативний тактичний шутер з вампірами у якості ворогів багато хто чекає. Хоч, чесно кажучи, щось нам не дуже віриться, що вже наступного року після складної та виснажливої Deathloop студія Microsoft зможе завершити ще одну велику гру. Тож… скоріше за все чекаємо на перенесення.

Test Drive Unlimited Solar Crown

Жанр автоперегони
Дата релізу 22 вересня 2022
Платформи Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX

Спадкоємиця серії Test Drive Unlimited, яка збирається кинути виклик гегемонії Forza Horizon. Триквелом займається французька студія Kylotonn, яка зуби стерла на ралійних перегонах WRC 5–10, які виходять щороку. З іншого боку, ралі то ралі, а Test Drive Unlimited – то святе. Kylotonn обіцяє перенести у гру весь острів Гонконг у масштабі 1:1. Це звісно менш ніж Ібіса або Оаху у попередніх іграх, але теж непогано. Залишилося з’ясувати що там з автопарком та рівнем симуляції.

Starfield

Жанр action/RPG
Дата релізу 11 листопада 2022
Платформи Win, XSX

Нова велика RPG від Bethesda Game Studios?! Не Skyrim?! У космосі?! У сетингу ретрофутуризму?! Перша справді нова IP від Bethesda за 25 років?! Дайте три! Віддалений зоряний кластер після тривалої війни між колоніями, декілька різних фракцій, увага до деталей та вручну розроблені квести, неймовірний флер NASA punk… Може Starfield і не буде найкрасивішою космічною грою 2020-х, але це саме та гра, в яку ми, знаючу Bethesda, будемо грати наступні 10 років.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля

Жанр шутер, action/RPG
Дата релізу 8 грудня 2022
Платформи Win, XSX

Поки готувався цей матеріал, S.T.A.L.K.E.R. 2 вже встигли перенести з 28 квітня на 8 грудня 2022 р. Але ніякого негативу у спільноті це повідомлення не викликало, навпаки, гравці радіють, що розробники будуть мати час на виправлення недоліків, а самі геймери встигнуть таки купити нову відеокарту (але це не точно). «Який же то S.T.A.L.K.E.R. без перенесення!» – лейтмотив коментарів. У будь-якому разі, коли б не вийшла «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля», сподіваємося все ж таки у 2022 році, ми будемо чекати на неї. Це ж наша гордість!

Homeworld 3

Жанр стратегія у реальному часі
Дата релізу IV квартал 2022
Платформи Win

Стратегія у реальному часі, лише для Windows ПК? Який зараз рік на дворі? Blackbird Interactive, яка розробляє Homeworld 3 (Relic Entertainment стала частиною Sega Europe, а ось права на франшизу Homeworld – ні), створена вихідцями з Relic та вже продемонструвала фанатам серії, що розуміє як працюють real-time strategy і що важливо для всесвіту Homeworld. Саме Blackbird відповідала за стратегію Homeworld: Deserts of Kharak дуже доброзичливо зустрінуту і гравцями, і критиками. Так що все у Homeworld 3 буде добре. Але ми не впевнені, що гра вийде саме цього року.

A Plague Tale: Requiem

Жанр action/adventure
Дата релізу 2022
Платформи Win, NS, PS5, XSX

Сиквел A Plague Tale: Innocence, найкрасивішої гри 2019 року, від авторів Microsoft Flight Simulator французької Asobo Studio. Персональний фаворит автора статті. У A Plague Tale: Requiem ви знову візьмете на себе роль юної Аміції де Рун, яка намагається захистити свого хворого брата. І хоч у попередній частині гри Аміція допомогла Гуго впоратися з загадковою хворобою, здається родове прокляття повертається. А разом з ним й жахливі полчища щурів.

Avatar: Frontiers of Pandora

Жанр action/adventure
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS5, XSX, Stadia

І знову гра, яку українські розробники згадували у підсумках 2021 року. Open-world від Ubisoft на рушії Snowdrop по всесвіту «Аватарів» Джеймса Кемерона. Щось підказує, що це буде якийсь мікс Tom Clancy’s The Division та Far Cry 3-6 на чужій планеті з летючими островами та свійськими драконами. Реліз гри повинен синхронізуватися з планами релізу фільму, тому поки що орієнтуємося на кінець 2022 року. Хоч пандемія, звісно, може скорегувати ці плани.

Bayonetta 3

Жанр action/adventure
Дата релізу 2022
Платформи NS

Байонетта, це Байонетта, й іншої такої нема. І хоч чекати повернення сексуальної неполіткоректної відьми прийшлось довгих 8 років, сподіваємося, що воно того вартувало, та PlatinumGames не схибить. З іншого боку, чому би це вони схибили, це ж PlatinumGames, творці обох перших Bayonetta та Nier: Automata, тобто за бойову систему можна не перейматися. Схоже саму Байонетту озвучує інша актриса, але це все та сама бешкетна відьма-вчилка на підборах-пістолях.

Company of Heroes 3

Жанр стратегія у реальному часі
Дата релізу 2022
Платформи Win

Знову стратегія у реальному часі, знову лише для Windows, і знову Relic Entertainment. Цього разу та частина, що ввійшла у склад Sega Europe, разом з Creative Assembly, Sports Interactive та Amplitude Studios. Триквел присвячений Середземноморському ТВД, тобто воювати ми будемо в Африці та Італії. Нова фішка гри – тактична пауза, яка дозволяє гравцеві призупинити битву та поставити в чергу команди, які потрібно виконати після відновлення гри. Таке собі невеличке послаблення для гравців пост-RTS ери.

Dune: Spice Wars

Жанр стратегія у реальному часі
Дата релізу 2022
Платформи Win

Коли-небудь 2022 рік назвуть роком повернення стратегій у реальному часі, але це не точно. Ще одна RTS, ясна річ, лише для ПК. Цього разу по всесвіту «Дюни» Френка Герберта і здається гра не має відношення до кінодилогії Дені Вільньова, яку редактори «Межі» багато разів згадували у персональних підсумках року. Насправді багато хто з редакторів «Межі» та напевно і читачів, виросли на RTS Dune II (1992) від Westwood Studios, тому ми лише підтримуємо повернення жанру та сетинга. Dune: Spice Wars – RTS з елементами 4X стратегії, тому тут буде і глобальна мапа, і тактичні сутички. На 2022 рік планується вихід гри у Дочасному доступі Steam з повним релізом через 9-12 місяців.

God of War Ragnarök

Жанр action/adventure
Дата релізу 2022
Платформи PS4, PS5

God of War Ragnarök – один з трьох головних ексклюзивів Sony на 2022 рік. Продовження пригод Кратоса та його сина Атрея у стародавній Норвегії та світі скандинавської міфології та пряме продовження God of War що зібрала майже всі ігрові нагороди 2018 р. До речі, та сама God of War вже вийшла на ПК, тож долучайтеся. Щодо God of War Ragnarök, то, як ви бачите з підзаголовка, Кратос та Атрей збираються відвернути кінець світу. Шляхетна задача. Дата виходу гри ще не названа, але скоріше за все це жовтень чи листопад цього року.

Gotham Knights

Жанр action/RPG
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX

Ще одна гра, яка постраждала у наслідок перенесень 2021 року. Gotham Knights розповідає про чотирьох Лицарів Ґотему – Бетґерл, Найтвінґа, Червоного Ковпака та Робіна, що борються з насильством після смерті (скоріше «смерті», але подивимося) Бетмена. Попри те, що WB Games Montréal працювала над Batman: Arkham Origins і той факт, що в Gotham Knights багато персонажів із серії Batman: Arkham, нова гра – це оригінальна історія, яка розвертається окремо.

Hogwarts Legacy

Жанр action/RPG
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS4, PS5, XBO, XSX

І знову гра зі списку очікування українських розробників. Судячи з ролика, а більше в нас насправді майже нічого нема, нас чекає великий відкритий світ навколо Гоґвортської школи чарів і чаклунства за багато років до подій оригінальної книжної серії, десь у кінці XIX сторіччя. Тобто це світ Гаррі Поттера, але без самого Гаррі Поттера. Оце підступно! З іншого боку, майже усе тут добре знайомо шанувальникам книг та фільмів франшизи Wizarding World – вивчаємо темні закапелки Гоґвортсу, шукаємо таємні кімнати, опановуємо зіллєваріння, приручаємо магічних істот, б’ємося на магічних паличках та таке інше. Hogwarts Legacy повинна була вийти ще у 2021 році, але не судилося. Тож чекаємо у 2022. Кажуть, більше подробиць про гру з’явиться вже в лютому.

Path of Exile 2

Жанр action/RPG
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS4, XBO

Складно сказати де закінчується Path of Exile 1 та починається Path of Exile 2, тому що Grinding Gear Games протягом 8 років регулярно оновлювали свою action/RPG. Поточна версія – 3.16 вийшла у жовтні 2021 року, а у 2022 році гравців чекає версія 4.0 яка і стане Path of Exile 2. «Сиквел» містить нову сюжетну лінію з семи актів, яка доступна разом із оригінальною кампанією. І поточна, і нова сюжетна лінії ведуть до одного спільного фіналу. Path of Exile 2 збереже весь створений вміст та представить нову систему навичок, класи піднесення. Крім того, значно покращиться й графіка гри.

Marvel’s Midnight Suns

Жанр покрокова RPG/стратегія
Дата релізу 2022
Платформи Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX

XCOM з героями Marvel від студії Firaxis Games – це дуже цікаво. Сюжет гри засновано на серії коміксів Rise of the Midnight Sons, у яких Месники співпрацюють з героями інших серій Marvel й намагаються зупинити Гідру, яка збирається призвати у наш світ мати всіх демонів Ліліт (не питайте, навіть не питайте). Гравець зможе створити свого унікального героя, який буде співпрацювати з Залізною людиною, Капітаном Америкою, Росомахою, Доктором Стренджем, Капітаном Марвел, Блейдом, Примарним гонщиком, Меджик та Ніко Мінору. Будемо сподіватися, що Marvel’s Midnight Suns не чекає доля XCOM: Chimera Squad (2020).

Shadow Warrior 3

Жанр шутер від першої особи
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS4, XBO

Брутальний, кровавий та неполіткоректний шутер від Flying Wild Hog / Devolver Digital як і багато інших ігор 2021 року переїхав на 2022. Цього разу Ло Ван вирушить у «неофеодальну Японію», щоб розібратися зі своїм колишнім роботодавцем та ворогом Орочі Зілла та перемогти древнього дракона, якого вони випадково пробудили. Такий собі сюжет… З іншого боку, до чого тут сюжет, якщо ви зможете відривати ворогам руки та колошматити ними їх самих? Як завжди до послуг Ло Вана великий арсенал зброї та брудних прийомів. Буде весело.

Stray Blade

Жанр action/RPG
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS5, XSX

Stray Blade – action/RPG з елементами roguelike з досить складною та кастомізуємою бойовою системою, яка нагадує бойовку в Dark Souls. Все як завжди, б’ємося, вмираємо, відроджуємося сильніше, знову деремося, вмираємо, типовий roguelike. Автори обіцяють цікавий та мінливий світ для дослідження, епічні бої з босами, та систему розвитку героя та його супутників.

Suicide Squad: Kill The Justice League

Жанр action/adventure
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS5, XSX

Ми стільки разів грали за гарних хлопчиків та дівчаток, що, мабуть, вже час подивитися на світ з іншого боку конфлікту. Тем більш, що цього разу гарні хлопці злетіли з котушок, тож прийшов час «Вбити Лігу Справедливості». Suicide Squad: Kill The Justice League розробляє та сама Rocksteady Studios, що започаткувала серії ігор Arkham, тож вони добре знають, як перетворювати комікси у цікаві ігри. Але цього разу нас схоже чекає справжнє божевілля з купою харизматичних суперзлодіїв, що виглядають переконливіше ніж у кіно про цю саму команду.

System Shock

Жанр action/RPG
Дата релізу 2022
Платформи Win, Mac, Lin, PS4, XBO

Вже 5 років ми додаємо ремейк System Shock до переліку найочікуваніших ігор 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 і нарешті 2022 року. Гру стільки раз переносили, заморожували, знову переносили. Розробники змінювали дати, рушії, сценаристів, та майже все. Тому ми не дуже то віримо, що Nightdive Studios хоча б у цьому році спроможеться доставить «справжній ремейк» System Shock хоча б бейкерам з Kickstarter, які заплатили за свою мрію ще у 2016 році. Агов, Nightdive Studios, ви там хоч живі?

The Callisto Protocol

Жанр survival horror
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS5, XSX

Фантастичний survival horror від авторів Dead Space? Дайте два! Тюремна колонія десь на супутнику Юпітера, Каллісто. Загадкові потвори, дуже схожі на некроморфів самі знаєте з якої гри, атмосфера розпачу та жаху, ймовірна участь начальника колонії… Судячи з ролика, ця гра і справді вміє лякати. Цікаво, що події The Callisto Protocol розгортаються у всесвіті PUBG: Battlegrounds і це одна з багатьох однокористувацьких наративних ігор, які повинні розширити аудиторію PUBG. Хто сказав LOL?

The Invincible

Жанр action/adventure
Дата релізу 2022
Платформи Win, PS5, XSX

Однокористувацька гра від польської студії Starward Industries по фантастичному роману видатного польського письменника у сетингу ретро-футуризма та атомпанку. Відразу у Wishlist! Насправді ми поки що дуже мало знаємо про The Invincible, але те, з якою прискіпливістю автори відтворюють аналогові фантастичні прибори заслуговує поваги. Насправді роман «Непереможний» (1964) закінчується поразкою людей, подивимося, що студія зробить з таким фіналом. До речі, «Непереможний» – це, мабуть, перша поява того, що потім стане нанороботами, які почнуть з’являтися у будь-якому фантастичному творі 1970-2020 рр. Ми не дуже віримо, що The Invincible вийде 2022 року, але чого на світі не буває.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Жанр action/adventure
Дата релізу 2022
Платформи NS

Насправді ми майже нічого не знаємо про майбутній сиквел The Legend of Zelda: Breath of the Wild, навіть назва та головні герої гри наразі невідомі. Що дає фанам простір для створення мільйонів теорій, які часом суперечать одна іншій. Але… Це Nintendo, це сиквел гри, яка зібрала десь пару тисяч нагород впродовж 2016-18 рр. тому ми не дуже хвилюємося. Звісно все буде круто! Як минулого разу, лише для власників Nintendo Switch. На жаль.

The Lord of the Rings: Gollum

Жанр action/adventure
Дата релізу 2022
Платформи Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX

Action/adventure Stealth-action за романами Дж. Р. Р. Толкіна «Гобіт» та «Володар Перснів» з Ґолумом у головній ролі. Ґолум досить кволий та слабкий персонаж, зате дуже спритний, гнучкий та хитрий – ідеальна постать для stealth-action. Гравець зможе вибирати, до якої з двох особистостей Ґолума прислуховуватися і відповідно до цього буде розвиватися сам Ґолум або вже Смеаґол. За планом The Lord of the Rings: Gollum повинна була вийти ще минулого року, але не склалося.

Ігри, які теж варті уваги та вийдуть у 2022 році

God of War (Win) – 14 січня 2022
Expeditions: Rome (Win) – 20 січня 2022
Life Is Strange: Remastered Collection (Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX, Stadia) – 1 лютого 2022
OlliOlli World (Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX) – 8 лютого 2022
CROSSFIRE X (XBO, XSX) – 10 лютого 2022
Dynasty Warriors 9: Empires (Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX) – 15 лютого 2022
Destiny 2 The Witch Queen(Win, PS4, PS5, XBO, XSX, Stadia) – 22 лютого 2022
Martha Is Dead (Win, PS4, PS5, XBO, XSX) – 24 лютого 2022
Far: Changing Tides (Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX) – 1 березня 2022
Babylon’s Fall (Win, PS4, PS5) – 3 березня 2022
Tunic (Mac, Win, XBO, XSX) – 16 березня 2022
King Arthur: Knight’s Tale (Win) – 29 березня 2022
Syberia: The World Before (Win) – 31 березня 2022
Weird West (Win, PS4, XBO) – 31 березня 2022
Blood Bowl 3 (Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX) – березень 2022
Mount & Blade II: Bannerlord (Win) – II квартал 2022
Diablo Immortal (iOS, Android) – перша частина 2022
Lego Star Wars: The Skywalker Saga (Win, NS, PS4, PS5, XBO, XSX) – перша частина 2022
Scorn (Win, XSX) – жовтень 2022
Dead Space (Win, PS5, XSX) – 2022
Frostpunk 2 (Win) – 2022
Little Devil Inside (Win, NS, PS4, PS5, XBO) – 2022
Mario + Rabbids Sparks of Hope (NS) – 2022
Oxenfree 2: Lost Signals (Win, NS, PS4, PS5) – 2022
Prince of Persia: The Sands of Time Remake (Win, PS4, XBO) – 2022
Sniper Elite 5 (Win, PS4, PS5, XBO, XSX) – 2022
Somerville (Win, XBO, XSX) – 2022
Splatoon 3 (NS) – 2022


Ігри, які скоріше за все не вийдуть у 2022 році

Baldur’s Gate 3
Kerbal Space Program 2
Pragmata
Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2


Нагадаємо, зі списком нових серіалів 2022 року ви можете ознайомитися в окремій статті, як і з переліком найочікуваніших, на думку редакції «Межі», фільмів, що вийдуть 2022 року. Крім того, ми підготували ще й перелік українських фільмів 2022 р., радимо придивитися.