Добре пам’ятаючи період, коли одночасно із засиллям російських стрічок в українських кінотеатрах протягом років не виходило жодного українського фільму, автор цих рядків надзвичайно тішиться тому факту, що українське кіно є.

Кінофакультет Карпенка-Карого щороку вперто набирав і випускав нових кінознавців, режисерів і продюсерів, навіть тоді, коли український кіномаркет був у глибокій дірі, а на сцені Будинку кіно влаштовували символічні “похорони” українського кіно. То були злі та дуже непевні часи, коли далеко не всі студенти-кіношники могли собі фінансово дозволити перегляд нового блокбастеру у щойно відкритому єдиному сучасному кінотеатрі у країні – “Кінопалаці” на Інститутській у Києві. Тому на показах Кім Кі Дука у рамках “Молодості”, що проходила щороку у тому ж Будинку кіно, глядачі ледь що на люстрах не висіли, проходячи до залу “за студентським”.

Про час, коли Україна зможе видавати по 40 фільмів на рік, тоді лише мріяли. Але вони настали, і хоч пандемія і бюрократія (що з цього гірше для галузі?) змусили трохи притримати коней, фільми українського виробництва продовжують сипатися мов з рогу достатку, якщо порівнювати зі злиденним минулим.

Сучасне українське кіно різножанрове, для різноманітної аудиторії, для широкого прокату і для фестивалів; воно різне за мистецькою якістю і художнім значенням, викликає дискусію у суспільстві — а значить воно є.

У цьому огляді — перелік фільмів вітчизняного виробництва, що плануються до виходу у кінотеатрах у 2022 році, і хочеться сподіватися, що таки всі вийдуть. Що можна сказати напевно — їх точно буде більше, оскільки кожен український продюсер має свою стратегію, коли заявляти публіці про вихід свого нового творіння.

Тим часом 31 грудня у прокат уже вийшла новорічна комедія з Дзідзьо та Олею Поляковою у головних ролях “Зірки за обміном”, яку ще можна переглянути у кінотеатрах. Що ж до інших вітчизняних прем’єр, то на цей момент маємо наступну ситуацію.

Українські фільми 2022 року:

13.01.2022 Справжній Санта

Новорічна комедія, що складається з 5 новел, про Санту, який вирішив подати у відставку, оскільки впевнився, що сучасне людство безнадійне. Взяв і продав свій костюм першому-ліпшому хлопцю, який і сам давно втратив відчуття передноворічної магії.

У фільмі взяли участь Богдан Бенюк, Ксенія Мішина, Дар’я Петрожицька та Анна Добриднєва.

20.01.2022 Любов і блогери

Комедія від сценариста “Скаженого весілля” Олексія Приходька.

У Кагаплику (все правильно прочитали) переполох — скоро вибори мера. Нинішній очільник міста і потенційний майбутній мер в одній особі вирішив залучити до своєї виборчої кампанії найпопулярніших блогерів: Богдана Шелудяка, Ксюшу Манекен, Анну Алхім, Настю Єлисеєву, Анну Трінчер, Вікторію Маре та інших.

20.01.2022 Стоп-Земля

Дебют в ігровому повному метрі української режисерки Катерини Горностай, відзначений низкою нагород вітчизняних і закордонних кінофестивалів. Стрічка розповідає про життя-буття українських підлітків.

02.02.2022 Найкращі вихідні

Чотири різні історії, Київ і Atlas Weekend.

Хлопець з Німеччини влаштовується волонтером на Atlas Weekend, щоб закохати у себе дівчину-організатора, та натомість він губить закордонного хедлайнера фестивалю… Хлопці з Кривого Рогу влаштовують легендарну парубоцьку вечірку, але сваряться, як діти та б’ються, як дорослі. Юна одеситка шукає тата-рокера, якого не бачила та ідеалізувала довгі 10 років. Кар’єристка зі Львова приїжджає на найважливішу в її житті співбесіду, але молодший брат зриває їй абсолютно всі плани.

Картина має зіркові камео, серед яких Вєрка Сердючка, alyona alyona, Артем Пивоваров, Onuka, The Hardkiss, Олексій Дурнєв.

Режисер — Влад Климчук, відомий за першими двома частинами найкасовішої української комедії «Скажене весілля».

10.02.2022 Генделик

Дебютний комедійно-ліричний фільм режисера Тараса Дударя, створений за оповіданнями Олександра Столярова.

Час від часу сценарист Іван Герасимов зустрічається з жінками своїх мрій – романтичною Панночкою, розкутою Повією, таємничою Дамою з вуаллю та Дружиною. Він перестає розуміти, хто з цих жінок реальність, а хто лише плід його уяви. У пошуках відповідей він потрапляє до містичного привокзального кафе “Генделик”, де завдяки випадковій зустрічі з Барменом та Супутником Іван зможе розібратися в собі та стати вільним.

17.02.2022 Носоріг

Друга повнометражна робота Олега Сенцова. Робота над стрічкою почалася ще у 2012 році, проте, була призупинена через незаконний арешт режисера російськими спецслужбами у 2014 році та подальше його ув’язнення. Після його звільнення у 2019 році, роботу над проєктом було відновлено.

Історія фільму заснована на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

Світова прем’єра відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі.

24.02.2022 Велика прогулянка

Сімейна комедія, сюжет котрої розгортається навколо двох різних родин: працівників культури Драгоманових та районних бізнесменів Наливайченків. Теплими весняними вихідними вони вирішують традиційно вибратися “на шашлики” – доля зводить їх на одній галявині, котру кожна з сімей вважає “своєю”.

У зйомках фільму взяли участь Юрій Ткач, Олена Кравець, Олексій Завгородній/Позитив, Вєрка Сердючка&мама, а також Андрій Пятов та Євген Коноплянка.

03.03.2022 Сусідка

https://www.youtube.com/watch?v=0VGLSzbWsMA

Романтична комедія з Ксенією Мішиною та Артемієм Єгоровим у головних ролях.

Затятий холостяк Петро побився об заклад зі своїм найкращим другом, що зможе прожити місяць з жінкою під одним дахом. Так у його квартирі з’являється Вероніка – елегантна вчителька музики, яка щойно пішла від чоловіка-тирана. Проте ставки зростають, коли Петро дізнається про дітей Вероніки! Спостерігаємо, чи впорається мачо з викликами спільного життя.

03.03.2022 Магда

Українські фільми 2022 року: що вийде на великі екрани?

За реальними подіями.

Сюжетна лінія розгортається паралельно в декількох часах і охоплює століття європейської історії, в якому трапляється трагічна доля родини Хоманнів. Історія починається в Гамбурзі у 1967 році. Самотній старий Густав Хоманн живе у квартирі на околиці міста. Відчувши наближення смерті, він пише лист племінникові, у якому просить знайти свою сестру Магду та її дітей. У 20-х роках, після Першої світової війни, молода Магда закохалася в полоненого українця з російської армії і завагітніла. Сім’я Хоманнів не могла прийняти цей зв’язок.

Прочитавши листа, Петер Хоманн вирішує з’ясувати долю Магди і знайти її нащадків.

10.03.2022 Егрегор

Нью-йоркський детектив отримує зашифроване послання та авіаквиток до Києва від професора, з яким не спілкувався довгий час. Згодом з’ясовується, що професор нібито скоїв самогубство, а на його доньку полюють невідомі.

Детективу доведеться розплутати клубок суцільних таємниць і зустрітися віч-на-віч з найбільшим секретом його власного життя.

17.03.2022 Патерн

Гостросоціальний конспірологічний трилер-детектив, знятий за однойменним романом Володимира Єшкілєва.

Дія відбувається на студії, де проходить зйомка реаліті-шоу «Я ревную». Керівництво каналу наполягає на збільшенні градусу провокаційності. Ситуація на знімальному майданчику виходить з-під контролю.

Фільм є спробою розкрити мотиваційні та соціальні механізми сучасного українського суспільства, проаналізувати роль у цьому розважальних медіа-програм.

24.03.2022 Я, “Побєда” і Берлін

Фільм у жанрі роуд-муві, знятий за однойменним ексцентричним романом Кузьми Скрябіна.

За сюжетом, двоє друзів вирушають у подорож до Німеччини на старенькій раритетній “Побєді”, щоб обміняти її на “Мерседес” у колекціонера.

12.05.2022 Довбуш

Карпати 18 сторіччя. Гуцули змушені тікати в гори через жорстоке правління польської шляхти. Олекса та Іван Довбуші, які є братами, стають опришками й опиняються поза законом. У пошуках помсти панам за вбивство їхніх батьків брати стають ворогами одне одному. Один прагне грошей, другий – справедливості.

На чолі з Олексою гуцули починають повстання.

Так починалася легенда, що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі.

29.12.2022 Мавка

Створення цього мультфільму було розпочато ще в 2015 році, за цей час навіть головний персонаж встиг зазнати декількох іміджевих змін.

Мультфільм – осучаснений і адресований широкій аудиторії однойменний твір Лесі Українки.

Клондайк

Три дні з життя родини, яка опинилась перед складним вибором: чи можуть близькі люди з різним минулим іти у спільне майбутнє.

Однією з драматургічних ліній фільму є події, пов‘язані з катастрофою літака Малайзійських авіаліній MH-17 в липні 2014 року.

Люксембург, Люксембург

Майбутній фільм Антоніо Лукіча (“Мої думки тихі”).

Два брати-близнюки (їх грають учасники хіп-хоп гурту “Курган і агрегат” близнюки Раміль та Аміль Насірови) дізнаються, що батько, який кинув їх дуже давно, тепер помирає у далекому Люксембурзі. Один з братів вирішує їхати до батька, інший робить все, щоб цьому завадити.

Памфір

Українські фільми 2022 року: що вийде на великі екрани?

Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук на зйомках фільму “Памфір”, фото: Facebook/Pamfir

Драма режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, одним із продюсерів якої виступив Кшиштоф Зануссі. Зйомки фільму у копродукції України, Франції, Польщі та Чилі відбувалися в Карпатах та на Буковині.

Історія про хорошого сім’янина, який стає на слизький шлях заради власної родини, базується на біблійському сюжеті про Авраама, але повністю перенесена в українські реалії.

Я, Ніна

Фільм, який базується на реальних історіях онкохворих в Україні. Ідея стрічки належить Яніні Соколовій, популярній телеведучій, чий власний досвід зіткнення з хворобою відбився у сценарії.

Режисеркою та авторкою сценарію фільму стала Марися Нікітюк («Коли падають дерева»).

Дім за склом

На випускному вечорі у невеликому містечку разом зі своїм хлопцем зникає донька успішної ділової жінки. Пошуки розпочато, проте є підозра, що діло пов’язане з тим, що донька розповсюджує наркотики через інтернет. Це означає, що репутація її матері може постраждати, а жінка надто довго працювала над нею. Вважаючи свого колишнього чоловіка невдахою та справжньою причиною трагедії, вона починає власне розслідування, поступово перетворюючись на монстра, готового йти по головах, щоб не зруйнувати свій комфортний світ.

Режисер стрічки – Тарас Дронь (“Із зав’язаними очима”).

Ля Палісіада

1996 рік. Через п’ять місяців скасують смертну кару. У озері знайдено тіло міліціонера, колеги якого прагнуть помсти. Щоб покарання було максимальним, справу намагаються завершити до введення мораторію. Тягар відповідальності в ухваленні правильного рішення по справі лягає на судового психіатра.

23 обрАзи Петрика П’яточкина

Українські фільми 2022 року: що вийде на великі екрани?

Продовження мультфільму 1984 року «Як Петрик П’яточкин слоників рахував». Сценаристкою нового мультфільму виступила авторка самого персонажу Наталя Гузєєва.

Спас

https://www.youtube.com/watch?v=w5m0X4l2c9w

Психологічна драма, яка створюється в копродукції України, Хорватії та Чехії. Повнометражний дебют режисера Максима Наконечного, співавторкою сценарію виступила Ірина Цілик (“Земля блакитна, ніби апельсин”).

За сюжетом, аеророзвідницю добровольчого батальйону із позивним «Метелик» обмінюють після двох місяців полону. Повернувшись додому, вона дізнається, що вагітна від зґвалтування своїм наглядачем.

Я і Фелікс

Фільм Ірини Цілик, екранізація роману Артема Чеха «Хто ти такий?»

Це історія дорослішання хлопчика Тимофія в 90-х. Серед усіх, хто був з ним поруч, особливо вирізнявся Фелікс — близький друг його бабусі, колишній контррозвідник і солдат ГРУ, десантник радянської армії, глибоко травмований досвідом війни.

У ролі Фелікса виступив український поет і прозаїк Юрій Іздрик, а у ролі Тимофія – син Ірини Цілик і Артема Чеха Андрій.