Щоразу, складаючи на початку року список найочікуваніших фільмів, мусиш проходити квест — скільки з цього списку змінять свою дату, а скільки взагалі перейдуть на наступний рік? Зазвичай подібні зсуви відбуваються неодноразово.

Цього року місія особлива — після 13-річної перерви повинен вийти “Аватар”, і це той випадок, коли так довго чекали, що потрібен або шедевр, або вже нічого не потрібно. Джеймсу Кемерону не позаздриш, у нього є лише два шляхи: або перенести прем’єру ще на 13 років, або виправдати очікування публіки. Що з цього вірогідніше — обов’язково побачимо.

Але не “Аватаром” єдиним живе кінопрокат, тому 2022 зібрав кілька релізів, які попередні два роки не демонструвалися через пандемію, а ще планові великі прем’єри, і обов’язково протягом року будуть голосні сюрпризи, про які поки що не заявлено.

Оглядаючи план фільмів 2022 року, можна сказати, що він може бути яким завгодно, але точно не нудним. Навіть якщо посунеться “Аватар”.

Кінгс Мен / The King’s Man (13.01.2022)

“Кінгс Мен” 2022 року — це приквел до фільмів про суперагентів, що виходили на екрани у 2015 та 2017 роках. Історія переносить нас у минуле і показує, як зароджувалася перша незалежна розвідницька агенція у світі.

Цього разу найжахливіші за всю історію тирани зберуться разом, щоб розпочати війну і винищити людство, але є один чоловік, що мусить кинути виклик часу і зупинити їх.

Фільм містить у собі елементи драми і комедії, а режисером, як і перших двох фільмів, виступив Метью Вон.

Певна, Григорій Распутін нікого не залишить байдужим)

 

Крик / Scream (13.01.2022)

П’ятий фільм у франшизі слешерів “Крик”. Серійний маніяк в масці, яку надихнула однойменна картина Едварда Мунка, виходить на нове полювання.

У нову історію повертаються знайомі персонажі: Сідні (Нів Кемпбелл), журналістка Гейл Везерс (Кортні Кокс) і поліцейський Дьюї Райлі (Девід Аркетт). Їм треба вияснити, хто ховається за маскою, і при цьому вижити.

Смерть на Нілі / Death On the Nile (10.02.2022)

Режисер Кеннет Брана зняв фільм за однойменним романом Агати Крісті.

За сюжетом, після розкриття вбивства у “Східному експресі” бельгійський детектив Еркюль Пуаро вирушає до Єгипту, і прямо на круїзному лайнері “Карнак” має розкрити чергове вбивство.

Історія розгортається на тлі епічних пейзажів з широкими пустелями та величними пірамідами Гізи.

Uncharted: Незвідане / Uncharted (10.02.2022)

Фільм-передісторія до серії відеоігор Uncharted. Сюжет розповідає про походження Нейтана “Нейта” Дрейка, мисливця за скарбами і головного героя ігор.

У фільмі зіграли Том Голланд, Антоніо Бандерас і Марк Волберг. Режисер — Рубен Флейшер, відомий нам, наприклад, за фільмом “Веном” 2018 року.

Бетмен / The Batman (03.03.2022)

Перший Бетмен для Роберта Паттінсона і нова адаптація персонажа у кіно.

За сюжетом, Бетмен вже 2 роки бореться зі злочинністю на вулицях Ґотема. Одного дня він натрапляє на серійного вбивцю, який полює на еліту міста. Бетмен повинен зануритися у саме дно Ґотема, щоб знайти підказки і викрити змову.

Я — Панда /  Turning Red (10.03.2022)

Нова анімація від Disney та Pixar.

13-річна Мей Лі щоразу перетворюється на величезну червону панду, коли не може дати лад емоціям. Крім того, вона намагається бути слухняною, щоб не засмучувати маму, і при цьому самостійно вирішувати свої підліткові питання.

Операція “Фортуна”: Мистецтво перемоги / Operation Fortune (17.03.2022)

Фільм Ґая Річі з Джейсоном Стейтемом і Г’ю Ґрантом у головних ролях.

Супершпигун на прізвисько “Фортуна” повинен зупинити мільярдера Ґреґа Сіммондса, який торгує на чорному ринку новою смертельною зброєю. Для реалізації свого плану йому доведеться залучити навіть найвідомішу кінозірку Голлівуду.

Я, “Побєда” і Берлін (24.03.2022)

Фільм, відзнятий за книгою-літературним дебютом Кузьми Скрябіна.

Історія, наповнена гегами та піснями “Скрябіна”, обертається навколо раритетної “Побєди”, яку двоє друзів гонять до Німеччини, де берлінський колекціонер зголосився обміняти її на “Мерс”.

Фільм у стилі роуд-муві, насичений різними веселими і не дуже подіями.

Морбіус / Morbius (01.04.2022)

Джаред Лето у ролі одного з найбільш суперечливих персонажів всесвіту Marvel.

Вчений-біохімік погоджується на ризикований експеримент, виявивши у себе рідкісне захворювання крові. Те, що від початку здається успішними ліками, перетворюється на страшну некеровану силу — вчений перетворюється на вампіра.

Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора / Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (14.04.2022)

Третій фільм франшизи після стрічок, що вийшли у 2016 та 2018 роках. Джоан Ролінґ запевняє, що в цілому має вийти аж п’ять фільмів про фантастичних звірів.

Цього разу професор Албус Дамблдор розуміє, що могутній Темний чарівник Ґеллерт Ґріндельвальд докладає усіх зусиль, щоб захопити контроль над магічним світом. Дамблдор доручає Ньюту Скамандеру очолити команду чарівників, чарівниць і одного хороброго маґлівського пекаря, щоб разом здійснити небезпечну місію, під час якої на них чекають зустрічі зі старими і новими звірами.

Варяг / The Northman (21.04.2022)

Александр Скарсгард, Ніколь Кідман, Аня Тейлор-Джой та Віллем Дефо в епічній сазі, події якої занурять в часи Середньовіччя в Ісландії.

За словами оператора фільму Джаріна Блашке, це має бути “масштабна, похмура і жорстока картина”.

Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля /Doctor Strange In the Multiverse of Madness (05.05.2022)

Доктор Стрендж продовжує пошуки Каменю часу, але йому заважає друг, що став ворогом. У результаті Стрендж змушений визволити зло, щоб протистояти колишньому другові.

Топ Ґан: Меверік / Top Gun Maverick (26.05.2022)

Пряме продовження фільму «Найкращий стрілок» 1986 року, дія відбувається через 36 років після подій першого фільму.

Том Круз повернувся до ролі Пітера “Меверіка” Мітчелла.

Світ Юрського періоду 3: Домініон / Jurassic World: Dominion (09.06.2022)

Нова глава з життя динозаврів у XXI столітті. Дія фільму буде відбуватися після подій у “Світі Юрського періоду 2” 2018 року.

Сем Нілл, Джефф Голдблюм і Лора Дерн знову зіграють своїх персонажів з попередніх серій.

Базз Рятівник / Lightyear (16.06.2022)

Анімація від Disney та Pixar про походження Базза Рятівника, одного з головних героїв “Історії іграшок”.

Посіпаки: Становлення лиходія / Minions: The Rise of Gru (30.06.2022)

Франшиза про жовтих і невгамовних посіпак нараховує вже чотири мультфільми й одинадцять короткометражок.

Новий мультфільм є одночасно продовженням “Посіпак” та приквелом до “Нікчемного Я”. Цього разу ми дізнаємось історію становлення лиходія.

Тор: Любов і грім /Thor: Love and Thunder (07.07.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Режисером фільму про супергероя, створеного за образом скандинавського бога Тора, знову виступив Тайка Вайтіті, а Кріс Гемсворт, Тесса Томпсон і Наталі Портман повернулися до своїх ролей. Крім того, у фільмі зіграють Він Дізель, Крістіан Бейл, Кріс Пратт, Джефф Голдблюм та Дейв Батіста.

Чорний Адам / Black Adam (28.07.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Ще один супергеройський фільм, цього разу від DC Comics, з Двейном Джонсоном у головній ролі.

Чорний Адам — суперлиходій, який уперше з’явився в коміксах DC у 1945 році. Адам отримав силу від чарівника Шазама, який планував зробити з нього героя. Але Адам повернув свої здібності у темне русло, через що чарівник змушений був запроторити його в далеку пустелю. Через тисячі років археологи знаходять амулет з духом Чорного Адама і випадково визволяють його.

Місія неможлива 7 / Mission: Impossible 7 (29.09.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Том Круз у ролі іменитого агента ЦРУ вражатиме новою місією восени цього року.

Людина-павук: Навколо всесвіту 2 / Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One)(07.10.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Продовження мультфільму 2018 року «Людина-павук: Навколо всесвіту» (який редакція Empire, між іншим, оголосила у цьому році найкращим мультфільмом усіх часів і народів за всю історію кіно).

Флеш / The Flash (03.11.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Ще одна історія, яка розкриває походження персонажа (здається, це головна тенденція у 2022 кінороці). Андрес Мускетті, знайомий нам за фільмами “Воно 1, 2”, розповість історію походження супергероя Флеша.

Чорна пантера: Ваканда назавжди / Black Panther: Wakanda Forever (10.11.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Тридцята стрічка Кіновсесвіту Marvel, центральним персонажем якої є супергерой на ім’я Чорна пантера.

На даний момент невідомо, як продюсери вчинять із заглавним героєм фільму, після того, як актора Чедвіка Боузмана, виконавця ролі Чорної пантери, не стало через невиліковну хворобу у 2020 році.

Аквамен і загублене королівство / Aquaman and the Lost Kingdom (15.12.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Фільм режисера Джеймса Вана, створений за мотивами коміксів DC, за участю персонажа Аквамена Артура Каллі у виконанні Джейсона Момоа. Продовження фільму 2018 року.

Вавилон / Babylon (25.12.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Фільм розповість про визначний період в історії кінематографу — перехід від ери німого кіно до звукового.

Режисером стрічки виступив знавець Золотого віку Голлівуду Дем’єн Шазель (”Ла-Ла-Ленд”), а головні ролі виконали Бред Пітт та Марго Роббі.

Аватар 2 / Avatar 2 (15.12.2022)

Найочікуваніші фільми 2022 року

Продовження історії народу На’ві з Семом Вортінгтоном, Зої Салданою, Сігурні Вівер та Джоелем Девідом Муром у головних ролях.

За сюжетом, земляни знову вирушать на Пандору з метою завоювання планети, а На’ві знову повинні будуть захищати її від цілої армії людей. Фільм розповість історію кохання і створенні сім’ї колишнього землянина Джейка Саллі у тілі аватара та його супутниці Нейтірі.

За словами режисера Джеймса Кемерона, практично всі дії сиквелу будуть відбуватися під водою, в океані Пандори.