Якщо ви з якоїсь причини не встигли впродовж різдвяних канікул додивитися усі цікаві телесеріали минулого року, то поспішайте. Новий серіальний рік вже почався і готує глядачам багато нових шоу. Подивимось що цікавого варто чекати у 2022 році. Як зазвичай, про серіали, що виходять у перший квартал відомо набагато більше, ніж про прем’єри, що слід очікувати влітку та восени 2022 р. Серіали відсортовані за датою виходу.


«Миротворець» / Peacemaker

Жанр серіал за коміксами
Дата прем’єри 13 січня 2022
Канал HBO Max
Епізодів 8
IMDb

Спіноф фільму «Загін самогубців: Місія навиліт» / The Suicide Squad створений Джеймсом Ґанном, який нарешті знову багато знімає. Події серіалу відбуваються після The Suicide Squad, а титульного персонажа грає той самий Джон Сіна. Начебто серіал позиціонується як комедія, але критики, що вже бачили перші епізоди, кажуть, що він занадто серйозний, як для розважального шоу.

«Як я зустріла вашого батька» / How I Met Your Father

Жанр комедія
Дата прем’єри 18 січня 2022
Канал Hulu
Епізодів 10
IMDb

Жіноча версія та спіноф сіткома How I Met Your Mother (9 сезонів, 208 епізодів). У головній ролі американська співачка, актриса, письменниця, бізнесвумен, дизайнерка одягу та парфумів Гіларі Дафф. Вона сама виступає і як продюсер шоу. Цікаво, що пілот спінофа How I Met Your Dad на ту саму тему, був готовий ще у 2014 р., але так і не потрапив у ефір.

«Золочене століття» / The Gilded Age

Жанр історична драма
Дата прем’єри 24 січня 2022
Канал HBO
Епізодів 10
IMDb

Нове костюмоване шоу від Джуліана Феллоуза, творця серіалів Downton Abbey, Belgravia та The English Game, але для різноманіття, присвячене не англійській аристократії, а американській. Події серіалу відбуваються у Нью-Йорку у так зване Золочене століття піднесення економіки США що припало на 1865–1893 рр. Головну роль у серіалі грає досвідчена Крістін Баранскі.

«Пем і Томмі» / Pam & Tommy

Жанр біографічна драма
Дата прем’єри 2 лютого 2022
Канал Hulu
Епізодів 8
IMDb

Біографічний мінісеріал, що розповідає про відносини барабанщика Mötley Crüe Томмі Лі та акторки й моделі Памели Андерсон, а також про скандал, пов’язаний з приватним секс-відео за їх участю. Серіал варто подивитися хоча б заради акторів та роботи гримерів, що дійсно вражає. Головні ролі у Pam & Tommy виконали Лілі Джеймс та Себастіян Стен, режисерське крісло зайняв Крейг Гіллеспі, відомий за фільмом I, Tonya.

«Річер» / Reacher

Жанр бойовик, кримінальна драма
Дата прем’єри 4 лютого 2022
Канал Amazon Prime Video
Епізодів 8
IMDb

Здається у шанувальників книжкового циклу «Джек Річер» письменника Лі Чайлда нарешті з’явився шанс отримати правильного Річера. Тому що здоровань Алан Рітчсон, який знявся в новому серіалі Amazon Prime Video, підходить на роль відставного військового поліцейського набагато краще, ніж невеличкий Том Круз, яким би гарним актором останній не був. Тому що у випадку Річера розмір точно має значення. У першому сезоні серіалу екранізована перша (за часом написання) книга циклу – «Поверх смерті».

«Вигадана Анна» / Inventing Anna

Жанр біографічна драма
Дата прем’єри 11 лютого 2022
Канал Netflix
Епізодів 10
IMDb

Серіал в межах великої угоди між Netflix та сценаристкою й продюсеркою Шондою Раймс. Inventing Anna розповідає реальну історію російської шахрайки Анни Сорокиної, яка створила вигадану особистість Анни Делві, вдаючи себе за багату спадкоємицю з Німеччини. У 2019 році вона була засуджена за численними звинуваченнями та зараз відбуває покарання в США. У головній ролі знялася гарно відома глядачам по серіалу Ozark Джулія Гарнер.

«Бел-Ейр» / Bel-Air

Жанр комедія, драма
Дата прем’єри 13 лютого 2022
Канал Peacock
Епізодів 6
IMDb
https://www.youtube.com/watch?v=cKYfwATqaBc
Ремейк класичного сіткома «Принц з Беверлі-Гіллз» / The Fresh Prince of Bel-Air Вілла Сміта (який грає у ньому Вілла Сміта), що виходив у 1990-96 рр. на NBC. Нова версія з’явилася після того, як Вілл Сміт побачив на Youtube короткий трейлер, знятий фанатом оригінального шоу Морганом Купером, який вирішив пофантазувати на тему того, як би The Fresh Prince of Bel-Air виглядав у сьогоденні. Більш серйозний, більш похмурий, більш драматичний. «У цьому щось є», – вирішив Вілл Сміт і став продюсером ремейка. Морган Купер став режисером, а на роль нового Вілла Сміта запросили актора-новачка Джабарі Бенкса. Ідея так усім сподобалася, що Peacock замовив відразу два сезони шоу.


«Super Pumped: Битва за Uber» / Super Pumped: The Battle for Uber

Жанр біографія, драма
Дата прем’єри 27 лютого 2022
Канал Showtime
Епізодів 7
IMDb

Super Pumped – серіал-антологія, присвячений високотехнологічному бізнесу. Перший сезон шоу має підзаголовок The Battle For Uber та розповість про Uber та його співзасновника та CEO Тревіса Каланика, який вимушений був покинути компанію наприкінці 2019 р. Головну роль у Super Pumped: The Battle For Uber зіграє Джозеф Гордон-Левітт. Крім нього, у серіалі знялися Генк Азарія, який зіграє главу Apple Тіма Кука, та Ума Турман, яка втілить образ Аріанни Хаффінгтон, засновниці The Huffington Post.

«Виключена» / The Dropout

Жанр біографічна драма
Дата прем’єри 3 березня 2022
Канал Hulu
Епізодів 6
IMDb

Серіали 2022 року: чого варто чекати

Заснований на подкасті журналістки Ребекки Джарвіс серіал розповість про зліт та падіння американської підприємниці Елізабет Голмс, засновниці компанії Theranos. На початку січня 2022 р. Голмс була визнана винною за кількома звинуваченнями у шахрайстві. Роль Голмс у серіалі виконала Аманда Сайфред, знайома глядачам по фільмам Mamma Mia! Іншого обвинуваченого по справі Theranos, Рамеша Балвані, суд над яким ще триває, зіграє британський актор Невін Ендрюс.


Halo

Жанр фантастика
Дата прем’єри початок 2022
Канал Paramount+
Епізодів 10
IMDb

Довгоочікувана телеадаптація серії шутерів Microsoft, яка мала вийти ще у 2015 р. і продюсером якої з початку був сам Стівен Спілберг. На жаль, серіал потрапив у виробниче пекло і лише зараз виходить на фінальну фазу. Роль майстер-старшини Джона-117 у шоу зіграв актор Пабло Шрайбер (The Wire, American Gods), а Кортану озвучила та сама Джен Тейлор, голосом якої AI розмовляє в усіх іграх серії. Доктора Кетрін Галсі, яку в іграх теж озвучувала Джен Тейлор, зіграла актриса Наташа Мак-Елгон (Californication, Designated Survivor). Це вже не перше ТВ-шоу по Halo, у 2013 р. на YouTube вийшов невеликий вебсеріал Halo 4: Forward Unto Dawn.

«Термінове реагування» / The Responder

Жанр кримінальна драма
Дата прем’єри початок 2022
Канал BBC One
Епізодів 6
IMDb
https://www.youtube.com/watch?v=mZYc3l9BfPw
Британська поліцейська драма з Мартіном Фріманом у головній ролі. Фріман грає розчарованого у житті копа середнього віку, що служить у поліції Ліверпуля. Під час одного з чергувань він змушений прийняти необдумане та швидке рішення, яке зробить його життя набагато складніше.


«Міс Марвел» / Ms. Marvel

Жанр серіал за коміксами
Дата прем’єри середина 2022
Канал Disney+
Епізодів 6
IMDb

Шостий серіал четвертої фази Marvel Cinematic Universe, який розповість історію першої мусульманської супергероїні всесвіту Marvel – 16-річної пакистано-американської дівчини Камали Хан, яка вміє перетворюватися у могутню Міс Марвел. Серія сольних коміксів про Камалу Хан виходить з 2014 року, а у 2020 році вона стала головним персонажем гри Marvel’s Avengers від Crystal Dynamics. У майбутньому героїня має з’явитися у повнометражному фільмі The Marvels, прем’єра якого запланована на початок 2023 року. Камалу зіграла канадська актриса пакистанського походження Іман Веллані.

«Володар перснів» / The Lord of the Rings

Жанр фентезі
Дата прем’єри 2 вересня 2022
Канал Amazon Prime Video
Епізодів 8
IMDb

Серіали 2022 року: чого варто чекати

Серіал приквел до однойменної кінотрилогії Пітера Джексона, події якого відбуваються у Другу епоху. The Lord of the Rings має усі шанси стати одним з найдорожчих серіалів в історії. Amazon купила у спадкоємців Толкіна права на екранізацію ще у 2017 році, заплативши чималі $250 млн. ще $1 млрд. планується витрати на виробництво п’яти сезонів шоу. Зйомкам у Новій Зеландії серйозно завадила пандемія COVID-19, тому наступні сезони будуть знімати у Великій Британії. Серед персонажів приквелу небагато знайомих глядачам по книгам та повнометражним фільмам, хіба що Ґаладріель, яку цього разу зіграє молода валлійська актриса Морфід Кларк.


«Андор» / Andor

Жанр фантастика
Дата прем’єри 2022
Канал Disney+
Епізодів 12
IMDb

Серіал приквел кращого, на думку редакції «Межи», фільму у всесвіті Star Wars – Rogue One. Це історія шпигуна повстанців Касіяна Андора, за п’ять років до фатальної атаки на Скариф. Андора, як і у фільмі, зіграє актор Дієго Луна. Шоуранером серіалу став Тоні Гілрой, а команда шоу запевняє, що по рівню деталей, костюмів та декорацій Andor не поступається будь-якому з повнометражних фільмів Star Wars.

«Відьмак: Кровне походження» / The Witcher: Blood Origin

Жанр фентезі
Дата прем’єри 2022
Канал Netflix
Епізодів 6
IMDb

Спіноф до The Witcher від Netflix. Події нового серіалу розгортатимуться у тому самому всесвіті Анджея Сапковського, але за 1200 років до Ґеральта, під час Кон’юнкції Сфер. Більш того, нам покажуть, що саме стало причиною до злиття світів людей, ельфів та монстрів у єдиний світ. Крім того The Witcher: Blood Origin розповість про створення найпершого відьмака та покаже цивілізацію ельфів до занепаду. Із відомих акторів у серіалі помічена хіба що Мішель Єо, яка останнім часом багато знімається у телешоу.

«Вікінги: Валгалла» / Vikings: Valhalla

Жанр історична драма
Дата прем’єри 2022
Канал Netflix
Епізодів 10
IMDb

Спіноф до серіалу Vikings, події якого відбуваються на 100 років пізніше. Головні герої нової саги – першовідкривач Америки Лейф Еріксон та його зведена сестра Фрейдіс Еріксдоттір, діти легендарного Еріка Рудого, першовідкривача Гренландії. Як і у попередньому серіалі, тут багато реальних історичних фігур та реальних подій, хоч усі вони дещо романтизовані.

«Вона-Галк» / She-Hulk

Жанр серіал за коміксами
Дата прем’єри 2022
Канал Disney+
Епізодів 10
IMDb
https://www.youtube.com/watch?v=PFpT5ZkuLlo
І знову Marvel, і знову Четверта фаза MCU. Цього разу – жіноча версія Галка, яку зіграє актриса Тетяна Маслані, знайома глядачам за серіалами Orphan Black та Perry Mason. Але вона не єдиний Галк у цій історії, на екрані мають з’явитися і Брюс Беннер / Галк (Марк Раффало), і майже забутий Еміль Блонськи / Огид (Тім Рот). Тобто з акторським складом тут все досить непогано. Шоуранером проєкту виступає Джессіка Ґао, сценаристка «Ріка та Морті», яка написала славнозвісний епізод «Рік огірок».


«Володарі Повітря» / Masters of the Air

Жанр військова драма
Дата прем’єри 2022
Канал Apple TV+
Епізодів 10
IMDb

Серіали 2022 року: чого варто чекати

Masters of the Air – третя частина неофіційної трилогії про Другу світову війну від Тома Хенкса, Гері Гетцмана та Стівена Спілберга, своєрідне продовження Band of Brothers та The Pacific. Серіал базується на документальному романі Дональда Л. Міллера «Володарі повітря: американські бомбардувальники, які вели повітряну війну проти нацистської Німеччини». Розробка серіалу начебто почалась ще у 2012 р., але HBO не квапилося витрачати на шоу $200-250 млн і у 2019 р. передала права Apple. Серіал розповість про війну з точки зору членів екіпажів 100-ої бомбардувальної групи 8-ої повітряної армії США, яка брала участь у звільнені Європи.


«Дім Дракона» / House of the Dragon

Жанр фентезі
Дата прем’єри 2022
Канал HBO
Епізодів 10
IMDb

Перший з багатьох приквелів, сиквелів та спінофів, запланованих HBO у всесвіті Game of Thrones. Серіал заснований на книзі Джорджа Мартіна «Вогонь і кров», яку фантаст написав замість того, щоб закінчувати багатостраждальну «Вітри зими». Цікаво, що сам роман «Вогонь і кров», що розповідає історію Дому Таргарієнів та стилізований під хроніки, отримав негативні відгуки критиків. У серіалі знялася ціла плеяда чудових британських акторів, а одну з головних ролей зіграв Метт «Доктор Хто» Сміт.

«Зоряний шлях: Дивні нові світи» / Star Trek: Strange New Worlds

Жанр фантастика
Дата прем’єри 2022
Канал Paramount+
Епізодів 10
IMDb

Серіали 2022 року: чого варто чекати

Спіноф до серіалу Star Trek: Discovery і водночас приквел до Star Trek: The Original Series, який розповідає про пригоди екіпажу зоряного корабля USS Enterprise ще до того, як на ньому з’явився майбутній капітан Джеймс Тіберій Кірк. Зорельотом поки що командує капітан Крістофер Пайк (Енсон Маунт), першим помічником служить лейтенант Уна (Ребека Ромейн), а офіцером з науки – містер Спок (Ітан Пек). Ця трійка вже засвітилася у декількох серіях Star Trek: Discovery і, здається, між ними є потрібна хімія, яка відрізняє кращі з «Зоряних шляхів». Як і за всі останні серіали франшизи за «Дивні нові світи» відповідає Алекс Курцман.


«Місячний лицар» / Moon Knight

Жанр серіал за коміксами
Дата прем’єри 2022
Канал Disney+
Епізодів 6
IMDb
https://www.youtube.com/watch?v=iFUZ1wN1ugM
Ще один серіал за коміксами у рамках четвертої фази Marvel Cinematic Universe. І знову маловідомий вітчизняним глядачам персонаж – морський піхотинець у відставці, що страждає на дисоціативний розлад ідентичності, тобто має багато особистостей. Але це ще не усі проблеми Марка Спектора, він серед іншого може перетворюватися в аватар єгипетського бога Місяця та ставати Місячним лицарем. Звучить трохи дико, але головну роль у Moon Knight виконує Оскар Айзек, тому надія отримати непогане шоу все ще є.


«Останні з нас» / The Last of Us

Жанр фантастика, драма
Дата прем’єри 2022
Канал HBO
Епізодів 10
IMDb

Серіали 2022 року: чого варто чекати

Ігрова адаптація славнозвісної серії ігор від Naughty Dog / Sony. Сценарій серіалу написаний Нілом Дракманном, креативним директором Naughty Dog та творцем гри, та Крейгом Мезіном автором ідеї, сценаристом та шоу-ранером серіалу Chernobyl. Тобто рівень реалізму та відповідність канону гри має бути на належному рівні. Роль Джоела в адаптації зіграє актор Педро «Мандалорець» Паскаль, а 14-річну Еллі – юна акторка Белла Рамзі. Враховуючи, що виконавиця ролі дорослої Еллі ще не названа, можна припустити, що перший сезон серіалу буде адаптацією першої частини гри. З 2013 року це вже третя спроба екранізації гри, дві попередні потрапили в виробниче пекло та були припинені.


«Обі-Ван Кенобі» / Obi-Wan Kenobi

Жанр фантастика
Дата прем’єри 2022
Канал Disney+
Епізодів 6
IMDb

Обі-Ван Кенобі у виконанні Юена Мак-Ґреґора повертається. Як і Гайден Крістенсен, який зіграє Дарта Вейдера. «Зоряні війни» повертаються туди, де все починалося – на Татуїн. Кенобі переховується у пустелі спостерігаючи за родиною Ларсів та охороняючи життя малого Люка Скайвокера. Цікаво, що спочатку «Кенобі» мав стати повнометражним спінофом Star Wars і мати назву Obi-Wan: A Star Wars Story, але після провалу Solo: A Star Wars Story від цих планів відмовилися і вирішили перетворити фільм на серіал. Кажуть, що сам Мак-Ґреґор дуже задоволений можливістю зіграти старшу версію свого персонажа, яка ближче до образу Алека Гіннеса з оригінальної трилогії.

«Пісочний чоловік» / The Sandman

Жанр серіал за коміксами
Дата прем’єри 2022
Канал Netflix
Епізодів 11
IMDb

Довгоочікувана екранізація «коміксів для інтелектуалів» Ніла Ґеймана, що виходили у 1989-96 рр. Люцифер з однойменного серіалу – другорядний персонаж тих самих коміксів The Sandman, який потім отримав власну серію графічних новел. До речі Люцефера у новому серіалі зіграє Гвендолін Крісті (Game of Thrones), цей образ ближче до того, що був у коміксах. Головного героя The Sandman Морфея Повелителя снів втілить у життя актор Том Старрідж (Being Julia, The Boat That Rocked). А Дженна Коулман зіграє відразу дві ролі – Джоанну Костянтин, родичку того самого Джона Костянтин з XVIII століття та її сучасну версію. Спроби екранізувати комікси Ґеймана почалися ще у 1991 році, будемо сподіватися, що цього разу Netflix пощастить.

Інші нові серіали, на які варто звернути увагу

«Жінки руху» / Women of the Movement (ABC), біографічна драма – 6 січня 2022
«Як ми це бачимо» / As We See It (Amazon Prime Video), драма – 21 січня 2022
«Афтепаті» / The Afterparty (Apple TV+), детектив, комедія – 28 січня 2022
«Патинко» / Pachinko (Apple TV+), драма – весна 2022
«Містер і місіс Сміт» / Mr. & Mrs. Smith (Amazon), бойовик, комедія – грудень 2022
«Американський жиголо» / American Gigolo (Showtime), кримінальна драма – 2022
«Анатомія скандалу» / Anatomy of a Scandal (Netflix), драма – 2022
«Аватар: Останній захисник» / Avatar: The Last Airbender (Netflix), фентезі – 2022
«Інтерв’ю з вампіром» / Interview with the Vampire (AMC), фентезі – 2022
«Людина, яка впала на Землю» / The Man Who Fell to Earth (Showtime), фантастика – 2022
«Повернення до Брайдсхеда» / Brideshead Revisited (BBC), драма – 2022
«Поліція Токіо» / Tokyo Vice (HBO Max), кримінальна драма – 2022
«Старий» / The Old Man (FX on Hulu), трилер – 2022
«Сходи» / The Staircase (HBO Max), кримінальна драма – 2022
«Таємне вторгнення» / Secret Invasion (Disney+), серіал за коміксами – 2022
«Темні вітри» / Dark Winds (AMC+), кримінальний трилер – 2022


Серіали, що повернуться у 2022

«Ейфорія» / Euphoria (HBO, 2 сезон), драма – 9 січня 2022
«Озарк» / Ozark (Netflix, 4 сезон), кримінальна драма – 21 січня 2022
«Крізь сніг» / Snowpiercer (TNT, 3 сезон), фантастика – 24 січня 2022
«Постоялець з космосу» / Resident Alien (Syfy, 2 сезон), фантастика – 26 січня 2022
«Виховані вовками» / Raised by Wolves (HBO Max, 2 сезон), фантастика – 3 лютого 2022
«Дивовижна місіс Мейзел» / The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime Video, 4 сезон), комедія, драма – 18 лютого 2022
«Закон і порядок» / Law & Order (NBC, 21 сезон), кримінальна драма – 24 лютого 2022
«Вбиваючи Єву» / Killing Eve (BBC America, 4 сезон), трилер – 27 лютого 2022
«Чужоземка» / Outlander (Starz, 6 сезон), фантастика, драма – 6 березня 2022
«Атланта» / Atlanta (FX, 3 сезон), комедія, драма – початок 2022
«Дивні дива» / Stranger Things (Netflix, 4 сезон), фантастика, жахи – літо 2022
«Корона» / The Crown (Netflix, 5 сезон), біографія – листопад 2022
«Темні матерії» / His Dark Materials (BBC One, 3 сезон), фентезі – кінець 2022
«Світ „Дикий Захід“» / Westworld (HBO, 4 сезон), фантастика – кінець 2022
«Бріджертони» / Bridgerton (Netflix, 2 сезон), історична драма – 2022
«Гострі картузи» / Peaky Blinders (BBC One, 6 сезон), кримінальна драма – 2022
«Колесо часу» / The Wheel of Time (Amazon Prime Video, 2 сезон), фентезі – 2022
«Краще подзвоніть Солу» / Better Call Saul (AMC, 6 сезон), кримінальна драма – 2022
«Локі» / Loki (Disney+, 2 сезон), серіал за коміксами – 2022
«Мандалорець» / The Mandalorian (Disney+, 3 сезон), фантастика – 2022
«Матрьошка» / Russian Doll (Netflix, 2 сезон), фантастика, драма – 2022
«Рік та Морті» / Rick and Morty (Adult Swim, 6 сезон), комедія, фантастика – 2022
«Тед Лассо» / Ted Lasso (Apple TV+, 3 сезон), комедія – 2022
«Хлопаки» / The Boys (Amazon Prime Video, 3 сезон), серіал за коміксами – 2022