Як ми й обіцяли, пропонуємо вашій увазі патч 1.1 до статті «Зроблено в Україні: українські ігри 2023». До цього матеріалу ввійшли ігри, які автор пропустив минулого разу, чи статус яких змінився з моменту публікації попередньої статті.

У першому матеріалі було 33 українські гри 2023 року, патч 1.1. додає до переліку ще 10 ігор. Дякуємо розробникам, які нагадали нам про свої проєкти.


«КосмоОдисея 2: Повернення до витоків»

Розробник Brenntkopf Studio Kharkiv
Жанр кооперативна аркада
Дата виходу 17 лютого 2023

Це продовження комедійної адвентюри «КосмоОдісея: Подорож до Марсу» від харківських розробників з Brenntkopf Studio Kharkiv. Як і у першій частині, у грі вражаюче віршоване українське озвучення, прив’язка до сьогодення та спокійний геймплей, що пародіює численні сільськогосподарські симулятори.

Цікаво, що за останні пів року це вже третя гра від Brenntkopf Studio Kharkiv, яка вийшла у Steam. Крім двох «КосмоОдісей» автори випустили ще й пригодницьку гру про альтернативну історію України та козацький містицизм «Мольфар: поклик Серця».


Bakeborough

Розробник Marginalact
Жанр action/RPG
Дата виходу 17 лютого 2023

Дуже дивна рольова гра від плодовитого інді-розробника Marginalact (три гри у 2022, ще дві протягом перших місяців 2023 р.). Ви маєте грати за солодкий кексик (не питайте), характеристики якого змінюються в залежності від начинки, тобто органів, які він в себе вставляє. Наприклад, якщо прибрати одне око, ви будете бачити меншу область екрана.

Bakeborough вийшла у Дочасному доступі Steam і коштує усього 50 грн.


Frogvival

Розробник Marginalact
Жанр action/RPG
Дата виходу 6 березня 2023

Ще одна дивна сюрреалістична піксельна survival RPG від Marginalact, яка розвиває ідеї Bakeborough. Ви граєте за жабеня, яке може з’їдати супротивників, поглинаючи їх здібності та мутуючи. Frogvival, як і Bakeborough, вийшла в Дочасному доступі Steam.


Speed Crew

Розробник Wild Fields
Жанр кооперативна аркада
Дата виходу 6 червня 2023

Кооперативна аркада для Nintendo Switch в дусі Overcooked у сетингу автоперегонів. Гравцю або гравцям треба швиденько ремонтувати гоночні авто та випускати їх на трасу, координуючи дії з іншими гравцями або AI-напарниками і уникаючи різноманітних перешкод. Судячи з трейлеру це має бути весело.

Speed Crew буде доступна на Nintendo Switch з 6 червня 2023 р., крім того, гру планують випустити на Windows ПК, Playstation та Xbox до кінця 2023 р.


eXecutor

Розробник VogaVoga
Жанр шутер від третьої особи
Дата виходу липень 2023

Шутер від третьої особи eXecutor вийшов у Дочасному доступі Steam у листопаді 2022 р., але в липні 2023 р. розробники, а гру розробляє лише три людини, сподіваються дістатися до релізу.

Згідно з сюжетом якісь древні бойові роботи захопили невеличкий острів та почали ремонтувати один одного та будувати нових. Вам, в ролі бійця ССО, треба відновити контроль над територією. За словами авторів, в розробці вони надихалися такими іграми як Call of Duty4, Delta Force та Airborne Ranger.

Наразі в eXecutor лише 2 години геймплею, але розробники активно оновлюють проєкт та додають у нього новий контент.


Tactical Squad: SWAT Stories

Розробник Red Mountain Games, Ritual Interactive
Жанр тактичний шутер
Дата виходу літо 2023

Tactical Squad: SWAT Stories – це тактичний шутер, який має стати духовним спадкоємцем легендарної серії ігор Police Quest / SWAT. Ну а чом би й ні, остання нормальна гра серії, SWAT 4 від легендарної Irrational Games вийшла ще у 2005 році. Так, в нас вже є один духовний спадкоємець в особі Ready or Not від ірландської студії VOID Interactive, але чим українці гірше?

Як й у SWAT 4 ви керуєте спецпідрозділом поліції й маєте знешкоджувати небезпечних злочинців, звільняти заручників, проводити арешти тощо. Планування – запорука успіху операції, тож уважно слухайте брифінги та пильнуйте кожний крок. Реалістична зброя, броня та різноманітні поліцейські гаджети йдуть у комплекті.

Підтримується як однокористувацька гра, у якій ви віддаєте накази AI-напарника, так і кооперативне проходження.

Цікаво, що спочатку автори розробляли науково-фантастичний шутер від третьої особи про роботів Fusion, але цей проєкт, схоже, заморожений на користь Tactical Squad: SWAT Stories.

Автори планують вже влітку 2023 р. вийти у Дочасному доступі Steam. А ми плануємо найближчим часом взяти в них інтерв’ю.


Silent Harbor

Розробник PimpGameStudio
Жанр горор, пригоди
Дата виходу IV квартал 2023

Детективний горор від першої особи з ефектом занурення. Це історія про чоловіка, який шукає загублену у морі дружину і потрапляє на дивний й дуже похмурий острів з невеличким містечком на ньому. Герой має спілкуватися з місцевими, досліджувати острів, шукати докази та розв’язувати головоломки.

Автори запевняють, що Silent Harbor має багато різних закінчень, кожен запуск гри буде додавати щось нове, а пригоди будуть унікальними для кожного гравця. Звучить цікаво.


Deputinization

Розробник Myttsi Zabav
Жанр аркада
Дата виходу 2023

Досить складна аркада у жанрі «Біжи та Стріляй», яка розповідає перебіг поточної російсько-української війни. У Deputinization приємна піксельна графіка та стилізована під 8-бітну музика, навіяна народними українськими мелодіями. Звісно ж, усі інтернет-меми, що породила ця війна, у грі є.


Heralds of the Avirentes

Розробник TellerySpyro_GTX
Жанр візуальна новела, рольова гра
Дата виходу 2023

Heralds of the Avirentes – візуальна новела у сеттінгу «кристальне фентезі». Герої гри ом’верай – істоти, подібні до драконів, які мають власну мову, традиції та культуру. Сюжет розвивається від лиця молодої дівчини-ом’верай Азаріс Амнера. Волею долі вона опиняється втягнутою в події, від перебігу яких залежить розкриття таємниць її родини, життя виду ом’верай та усього світу.

Одна з головних особливостей гри – покрокова бойова система, що базується на елементах які зазвичай не властиві жанру візуальних новел.

Heralds of the Avirentes розробляють брати Євгеній та Олексій Антонови з Житомира і вони явно надихалися світом ігор про дракончика Spyro. Автори планують вийти у Дочасному доступі Steam у 2023 р.


Sich Tactics

Розробник Gard Interactive
Жанр тактична стратегія
Дата виходу 2023

Зроблено в Україні: українські ігри 2023. Патч 1.1 (+10 ігор)

Невеличка тактична стратегія про козаків, які б’ються з різноманітною та різнобарвною нечистою силою з українського фольклору на процедурно згенерованих мапах.

Розробляє гру команда Gard Interactive, у портфоліо якої вже є цікавий текстовий бюрократичний детектив Field Hospital: Dr. Taylor’s Story. Робота над Sich Tactics йде повільно, але автори сподіваються випустити гру до кінця 2023 р. На жаль, трейлера у проєкта поки що нема.


Ми майже на 100% впевнені, що пропустили деякі з українських ігор для ПК та консолей, які вийдуть у 2023 році. Тож патч 1.2. неминучий, але скоріш за все вже наприкінці року. А наступний матеріал, якщо автор, звісно, не потоне під кількістю проєктів, буде присвячений українським іграм які вийдуть у 2024-2025 рр.