Колись, ще в часи друкованих журналів «Домашній ПК» та Gameplay, ми майже щороку робили матеріали з серії «Зроблено в Україні», присвячені іграм від вітчизняних студій, що знаходилися в розробці. Свого часу саме так ми одні з перших у світі написали про «Козаків», Oblivion Lost, який потім став S.T.A.L.K.E.R., Xenus, Collapse, Cryostasis, Vivisector та інші круті українські ігри.

Зазвичай на підготовку такого матеріалу йшло близько двох місяців, протягом яких половина редакції, або навіть двох редакцій, їздила в гості до розробників, дивилася ще неанонсовані ігри, спілкувалася, ставила хитрі запитання. Але зараз, коли майже усі контакти розробників з журналістами контролюють PR-відділи, або взагалі окремі PR-агенції, таке неможливо, принаймні якщо це стосується великих студій.

Та і з офісами зараз усе складно. Багато розробників працюють віддалено і навіть ніколи не зустрічаються в реалі, дехто через бойові дії переїхав у інші міста або взагалі за кордон. Та і з електрикою ще не усе гаразд. Тож відкладемо очні візити до розробників на «після перемоги», а зараз просто подивимося, які українські ігри мають вийти у 2023 році.

Якщо ви вважаєте, що увесь український геймдев обмежується S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Sherlock Holmes The Awakened та World of Warplane, ви дуже помиляєтесь. У нас розробляється багато цікавих ігор – і маленькі інді-проєкти з експериментальними ігровими механіками, й величезні A- та навіть AAA-хіти, над якими працюють сотні людей в декількох країнах.

Користуючись власною базою даних та інформацією, що зібрав Steam-куратор «Українські ігри» (380+ вітчизняних ігор, вражаюча робота, дякуємо колегам з PlayUA!), ми налічили більше ніж 90 українських ігор, що знаходяться в розробці. І це ми говоримо лише про ПК та консольні проєкти! Попри повномасштабну війну українська ігрова індустрія переживає новий розквіт і після перемоги ми обов’язково побачимо ще більше класних українських ігор, у тому числі й про події 2022-2023 рр.

Для цього матеріалу ми обрали лише ті ігри, які вже встигли вийти протягом перших двох місяців 2023 року, або ті, які мають в описі чітко вказану дату релізу – 2023 рік. Спочатку перелік відсортовано за датою виходу, потім за алфавітом.

Поїхали! Зроблено в Україні: повернення!


Brichi Quest

Розробник Богдан Радченко
Жанр action/adventure
Дата виходу 5 січня 2023

Невеличка action/адвентюра з елементами roguelike, яку сам автор описує як мікс Don’t Starve та Zelda з low-poly графікою. Гра зроблена на відкритому рушії Godot. Як перша проба пера – досить мило.


Mudoba

Розробник Exarchik
Жанр горор
Дата виходу 5 січня 2023

Атмосферний горор з однією процедурно-генерованою локацією, що знаходиться у потойбічному вимірі. Гравцю треба досліджувати локації, шукати підказки та спробувати знайди вихід назовні. Автор гри вже 15 років займається електронною ембієнт-музикою, тож саундтрек у Mudoba дійсно гарний. Крім того, у грі відчуваються деякі вайби S.T.A.L.K.E.R.


Farlanders

Розробник Андрій Бичковський
Жанр покрокова економічна стратегія
Дата виходу 17 січня 2023

Ми вже декілька разів розповідали про цю цікаву колонії будівну покрокову стратегію, у якій ви підкорюєте Марс. З моменту релізу Farlanders отримала декілька важливих оновлень, які стосувалися балансу та інтерфейсу і вони дійсно поліпшили гру (особливо кнопка скасування ходу). Схоже Farlanders дійсно сподобалась гравцям, проєкт має вражаючий Steam-рейтінг 93/100, а судячи з кількості відгуків продажі перевищили 10 тис. копій.

В планах розробника щонайменше ще одне велике оновлення, яке додасть у гру режим пісочниці та щоденні завдання. Спробуйте, це дійсно класна гра, до того ж вона має демо-версію на Steam.


Ultimate Admiral: Dreadnoughts

Розробник Game-Labs
Жанр тактична стратегія
Дата виходу 25 січня 2023

Військово-морська стратегія Ultimate Admiral: Dreadnoughts про великі кораблі початку XX сторіччя вийшла у Дочасному доступі Steam ще у грудні 2021 р. Нещодавно розробники оголосили про реліз фінальної версії й це, схоже, не дуже сподобалось гравцям, які вважають, що гра не готова до релізу і має ще деякий час допрацьовуватися. Рейтинг Dreadnoughts впав з досить доброзичливих 73/100 до «змішаних» 52/100.

З моменту релізу 25 січня 2023 р. розробники встигли випустили з десяток хотфіксів та оголосили плани розвитку проєкту до літа 2023 р.

Ultimate Admiral: Dreadnoughts одна з найприбутковіших українських ігор за інформацією GameSensor. Судячи з кількості відгуків продажі гри наближаються або навіть перевищили 100 тис. копій.

Нагадаємо, Games Labs – одна з найпродуктивніших українських студій, в портфоліо якої вже 6 ігор, що вийшли починаючи з 2014 р. У травні 2021 р. Games Labs стала частиною шведського ігрового холдингу Stillfront.


PARANOIA PLACE

Розробник Madbox, Bloody Pixel
Жанр кооперативний горор
Дата виходу 13 лютого 2023

PARANOIA PLACE – однокористувацький/кооперативний горор в якому вам наодинці або разом з товаришем треба вирішувати головоломки, розшукувати речі й намагатися вибратися зі страшного місця, де вам загрожує кривавий вбивця.

PARANOIA PLACE вийшла в Дочасному доступі Steam 13 лютого 2023 р. і отримала позитивні відгуки гравців. З іншого боку, ETERNAL BLOOD, попередня гра Bloody Pixel, вийшла в Дочасному доступі ще два роки тому і майже два роки не оновлювалася, хоч теж має непогані відгуки.


The Moon Hell

Розробник A.M. Team
Жанр action/RPG
Дата виходу 17 лютого 2023

Нещодавно ми публікували невеличке інтерв’ю з розробниками The Moon Hell. Судячи з кількості переглядів, ця action/RPG у сетингу темного фентезі зацікавила гравців. Гру розробляло усього дві людини протягом трьох років у вільний від основної роботи час.

Наскільки авторам вдалося зробити The Moon Hell несхожою на Dark Souls, порівнянь з якою вони дуже наполегливо уникають, ви вже можете вирішити самостійно. У гри непоганий Steam-рейтинг, але продажі поки що невеликі.


My Dream Setup

Розробник Campfire Studio
Жанр конструктор
Дата виходу 20 лютого 2023

My Dream Setup – це не зовсім гра, а скоріш медитативний, затишний та дуже милий конструктор, у якому кожен бажаючий може створити кімнату своєї мрії, та обставити її за власними уподобаннями. Це дійсно дуже розслабляє і дозволяє здійснити потаємні бажання та проявити фантазію.

My Dream Setup – це другий проєкт студії Campfire Studio з початку повномасштабної війни. Ще одна мила гра, Package Rush вийшла наприкінці жовтня 2022 р. У гри дуже непогані відгуки користувачів і вже десь під 15 тис. продажів.
Наскільки відомо редакції, автори збираються підтримувати гру, додаючи нові можливості, нові меблі та елементи декору. А ось франшиза My Dream Setup поки що не планується. І дарма, ми б залюбки зіграли б в My Dream Setup Ukrainian Hata або My Dream Setup Mars Colony у сетингу роману Макса Кідрука.


Museum of Monoliths

Розробник Podoba Interactive
Жанр аудіовізуальний досвід
Дата виходу 21 лютого 2023

Museum of Monoliths – такий собі музичний симулятор ходіння, своєрідний витвір сучасного аудіовізуального мистецтва, де гравець подорожує по абстрактних рівнях, схожих на виставкові зали музею, а звучання кожного рівня змінюється залежно від його дій.


DESTRUCTURE: Among Debris

Розробник Team Instant Defeat
Жанр action/RPG
Дата виходу 27 лютого 2023

DESTRUCTURE: Among Debris – гра переможець Indie Cup Ukraine’22. Це вибуховий, часом у прямому сенсі слова, мікс арканоїда, повітряного хокея, bullet hell та roguelike у сетингу постапокаліпсиса. Пояснити складно, легше спробувати, тим більше, що на Steam є демо-версія.


Sears: The Sky Frontier

Розробник Acoma Games
Жанр стратегія реального часу
Дата виходу 3 березня 2023

Тактична стратегія в реальному часі з досить цікавим візуальним стилем і дивними персонажами. Особливості Sears: The Sky Frontier – битви на мальовничих рівнях небесного міста та можливість перед початком сутички налаштувати оборону, розкидати пастки та розставити бійців та захисні споруди.

3 березня 2023 р. Sears: The Sky Frontier вийде в Дочасному доступі Steam, а фінальну версію гри розробники сподіваються випустити до кінця 2023 р. Подивимось, чи вдасться їм виконати обіцянку.


The Safe Place

Розробник Anate Studio
Жанр пригоди
Дата виходу 22 березня 2023

The Safe Place – це класична point-and-click адвентюра. На початку розробки у грі був вайб російської глибинки 1990-х років. Після початку повномасштабного вторгнення автор прибрав будь-які відсилки до країни-агресора. Зараз це гра про Україну початку 90-х, тут є навіть дуже характерні фарфорові статуетки-підказки виробництва Городницького порцелянового заводу у вигляді кобзаря-бандуриста.

Гра розповідає досить драматичну історію у яку потрапила 12 річна дівчинка і молодий чоловік, який намагається заробити гроші для своєї родини. Вибори, які ви будете робити під час гри, впливають на сюжет. У The Safe Place є повне англійське та українське озвучення, а російської нема взагалі.


VRNOID

Розробник Fullmetal Developer
Жанр VR-аркада
Дата виходу березень 2023

Мікс арканоїда та повітряного хокею у віртуальній реальності. Як то кажуть цеглини, цеглини й ще трохи цеглин. А ще битви з босами, які стріляють у відповідь, редактор рівнів та локальний мультиплеєр. У гри є демо, тож, якщо в вас є VR-шолом, можете спробувати.


Bosorka

Розробник Sengi Games
Жанр action/RPG
Дата виходу I квартал 2023

Bosorka – незвичайна action/RPG з польотами на мітлі та юною відьмою, що намагається здолати зло, яка сама ж і прикликала. Є елементи rogulike, непоганий вибір мітл, заклять та рун. Гра досить динамічна і з цікавою перспективою. На Steam є демо-версія з початковими рівнями та першим босом.

Bosorka – друга гра Sengi Games з початку повномасштабного вторгнення і взагалі друга гра студії. Попередня гра, пригодницький action/adventure The Serpent Rogue вийшла на Steam 26 квітня 2022 р.


Greedventory

Розробник Black Tower Basement
Жанр action/RPG
Дата виходу 20 квітня 2023

Пародійна та часом дуже смішна піксельна action/RPG, яка намагається поєднувати елементи клікера та традиційних японських покрокових рольових ігор. Гумор тут часом дуже чорний і дорослий, противники кумедні, а компаньйон головного героя неймовірно нахабний та єхидний. Під час Steam Next Fest можна було спробувати демо-версію гри.


Sherlock Holmes The Awakened

Розробник Frogwares
Жанр пригоди
Дата виходу квітень 2023

Ми вже багато разів писали про ремейк Sherlock Holmes The Awakened від київської студії Frogwares, що має вийти цього року. Нещодавно розробники оголосили про перенесення релізу на декілька тижнів через блекаути кінця 2022 початку 2023 року.

Зараз Frogwares цілиться на кінець березня – початок квітня, тож чекати залишилось недовго. Під час останнього Фестивалю новинок Steam бажаючі могли ознайомитися з демо-версією гри.


Smelted Kin: Inhuman Impact

Розробник Microbat Studio
Жанр action/платформер
Дата виходу квітень 2023

Фантастичний action/платформер у якому на різних рівнях ви керуєте або героїнею з автоматом у руках, або важким ходячим танком. Битися прийдеться проти ворожих роботів. У гри є демо в Steam, а ось підтримки української на жаль поки що нема.


Puzzles For Clef

Розробник Weasel Token
Жанр платформер, пригоди
Дата виходу II квартал 2023

Дуже милий музикально-пригодницький платформер про кроленя на ім’я Клеф. У гри дуже приємний, хоч і трохи дитячий візуальний стиль, заспокійлива атмосфера, купа секретів та цікаві й логічні головоломки.


SCP: EVENT CLASSIFIED

Розробник Archotech
Жанр мережевий шутер
Дата виходу II квартал 2023

Українська гра, яка, як і Control від Remedy Entertainment, ґрунтована на фанатській вікі, що розповідає про вигадану таємничу організацію SCP Foundation. Так, гра Control з’явилася набагато пізніше цього колективного конспірологічного проєкту.

SCP: EVENT CLASSIFIED – це багатокористувацький горор-шутер, де гравець може взяти на себе роль солдата, вченого, в’язня або навіть монстра. Головна задача – вижити в небезпечному та загадковому підземному комплексі. Звучить як така собі Королівська битва з класами у всесвіті SCP.

У II кварталі 2023 року SCP: EVENT CLASSIFIED вийде в Дочасному доступі Steam. Автори обіцяють унікальні, ще не затерті в вікі SCP теми та об’єкти та високу реіграбельність з генерацією мапи комплексу, аномалій, міст розташування зброї та навіть стосунки між класами. Звучить цікаво, якщо ви любите горор.


Horizon Heat

Розробник Roenko Games
Жанр аркада
Дата виходу II квартал 2023

Простенький лінійний рейсер з потужним ретро-вайбом. Неонове оточення, DeLorean DMC-12 та Tesla Cybertruck серед доступних авто. Насправді ігор подібного плану на Steam дуже багато і якщо вам цікаво, як на їх фоні виглядає Horizon Heat – можете завантажити демо зі сторінки гри.


Hoglands

Розробник Piggy Games
Жанр стратегія, рольова гра
Дата виходу III квартал 2023

Автори Hoglands надихалися такими іграми, як Kingdom: Two Crowns, Until We Die та Tails of Iron. А взагалі-то це 2D Tower Defense з елементами RPG у якому вам, у ролі вельможного кнура, треба захистити своє королівство від орд свино-мерців і знайти причину чуми, що розповзається світом. Вдень гравець вибудовує оборону, наймає бійців і таке інше, вночі відбиває атаки свино-зомбі.

У грі приємна графіка і декілька цікавих геймплейних рішень, що відрізняють її від серії Kingdoms. Реліз заплановано на III квартал 2023 року.


Railroad Corporation 2

Розробник Corbie Games
Жанр економічна стратегія, симулятор
Дата виходу III квартал 2023

Український Sid Meier’s Railroads! Насправді це вже третя гра Corbie Games про залізницю після Bounty Train та Railroad Corporation, до якої, до речі, вийшло ще і безліч DLC. Тож, можна сказати, що вони з’їли купу вугілля на залізничній тематиці.

Якщо Railroad Corporation була присвячена золотому сторіччю залізниць у США, то в Railroad Corporation 2 прийшов вік дизелю та електрифікації, тобто XX сторіччя. У грі будуть розвиток міст та будівництво фабрик та заводів й, звісно ж, багато-багато потягів. Крім того, автори обіцяють і багатокористувацький режим. А ось підтримка української на сторінці Steam поки що не зазначена.


Hanako’s flower shop

Розробник FantaJI Games
Жанр симулятор, казуальна гра
Дата виходу жовтень 2023

Надзвичайно милий симулятор квіткової крамнички десь у Японії. Персонажі трохи забагато балакають, але тут є повне українське, англійське та японське (!) озвучення, що взагалі-то дуже круто. Крім іншого гра навчає основам ікебани, тобто тому, що символізує та чи інша квітка та як краще поєднувати їх у букети. Якби ми не знали, що цю гру зробили у Львові, то вирішили б, що вона японська.


FutuRACEtic

Розробник Станіслав Марчевський
Жанр симулятор
Дата виходу 28 листопада 2023

Футуристичний гоночний симулятор, який, чисто візуально, виглядає як Mirror’s Edge на автомобілях. Ви ганяєте на суперпотужному електричному боліді по трасах, побудованих на естакадах серед абстрактного міста майбутнього. Попри трохи аркадний зовнішній вигляд, FutuRACEtic – це досить серйозний симулятор і керувати авто тут дуже непросто. На Steam є демо-версія, тож можете спробувати проїхати хоча б половину кола.


S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля

Розробник GSC Game World
Жанр action/RPG
Дата виходу грудень 2023

Ця гра та її розробники не потребують додаткової презентації. Робота над S.T.A.L.K.E.R. 2 триває, через повномасштабні бойові дії та блекаути вона дещо затягнулась. Деякі співробітники студії служать у лавах ЗСУ, дехто віддав життя за волю України. Зараз GSC Game World працює з двох офісів, у Празі та Києві. І ми дуже, дуже сподіваємось, що наприкінці 2023 року S.T.A.L.K.E.R. 2 нарешті побачать гравці з усього світу. І ми впевнені, що ця російсько-українська війна вже позначилась на контенті найочікуванішої української гри останніх 10 років.


Wandering Wolf

Розробник Tihor Team
Жанр виживання, шутер
Дата виходу IV квартал 2023

Шутер від першої особи з акцентом на виживання у сетингу темного фентезі у світі, що пережив громадянську війну. Автори обіцяють складні рівні, елементи метроідванії та підтримку Steam Workshop. Видавцем гри виступає київська MIROWIN, що спеціалізується на VR-іграх.


Corsairs Legacy

Розробник Mauris
Жанр action/adventure
Дата виходу 2023

Нещодавно ми робили велике інтерв’ю з розробниками Corsairs Legacy, тож не будемо повторюватися. У авторів цього нащадку «Корсарів» дуже амбітні плани, а чи є у розробників шанс втілити їх у життя ви можете вирішити самостійно, спробувавши демо-версію на Steam.


Erra: Exordium

Розробник Fair Pixel
Жанр action
Дата виходу 2023

Erra: Exordium – це 2D-action з піксельною графікою та цікавим сюжетом у світі Дизельпанку, який ґрунтується на шумеро-аккадській міфології. Звучить дивно, виглядає ще дивніше. Але грається й відчувається Erra: Exordium дуже непогано, недарма гра виборола нагороду Вибір критиків (так, ми теж до цього долучилися) на конкурсі Indie Cup Ukraine’22.

Наступного тижня ми плануємо викласти докладне інтерв’ю з розробниками цієї гри.


Level Zero

Розробник DogHowl Games
Жанр action/горор
Дата виходу 2023

Асиметричний фантастичний PvP-горор, у якому команда науковців має полагодити електросистему, щоб втекти з місця, де їм загрожує смерть.

Вчених четверо, монстрів двоє. Граючи за монстрів гравці використовують телепатію, пастки та маніпуляцію електрикою. Світло – це головна зброя та засіб захисту для вчених. Стріляти не прийдеться, радше ремонтувати різні прилади, виконувати разом завдання, та попереджати інших про переміщення монстрів.

За графіку гри відповідає рушій Unreal Engine 4, а за атмосферою Level Zero нагадує серію Alien. У проєкта вже є видавець, це контрверсійна tinyBuild.


Spark in the Dark

Розробник Stellar Fish
Жанр action/RPG
Дата виходу 2023

Складний, похмурий і дуже цікавий Dungeon Crawler у сетингу темного фентезі. Ні, не Dark Souls, але складний і дуже атмосферний. Автори обіцяють процедурну генерацію підземелля, п’ять класів персонажів з власною прогресією та багатий лор. В Steam є демо-версія Spark in the Dark і, як слушно зауважують гравці, це демо краще ніж деякі з повноцінних ігор. Спробуйте.


Strategic Mind: Spirit of Liberty

Розробник Starni Games
Жанр wargame
Дата виходу 2023

Strategic Mind: Spirit of Liberty – це вже п’ята гра з серії покрокових wargame київської студії Starni Games. Гра, яка розповідає про Зимову війну (1939—1940), під час якої маленька Фінляндія витримала навалу російських загарбників, була анонсована ще до початку гарячої фази російсько-української війни.

У 2022 р. розробка йшла трохи повільніше, ніж сподівалися автори, до того ж студія Starni Games встигла випустити ще одну гру – безплатну добірку візуальних новел Ukraine War Stories, мабуть, першу гру про поточну російсько-українську війну.

Автори сподіваються все ж таки випустити Strategic Mind: Spirit of Liberty цього року, хоча вже почали розробку ще одного проєкта – тактичного wargame Headquarters: World War II. Видавцем цієї гри стане відома поціновувачам стратегій компанія Slitherine, яка, починаючи з 2000 р., видала вже більше ніж 200 (!) wargame.


STONKS-9800: Stock Market Simulator

Розробник TERNOX
Жанр симулятор
Дата виходу 2023

Симулятор життя бізнесмена на японській фондовій біржі 80-90-х рр. минулого сторіччя. З вайбом та графікою початку 1990-х. Купуйте акції, скидайте акції, отримуйте дивіденди, стежте за курсом, грайте в паччінко та на скачках і не перевтомлюйтесь.

Гру розробляє Руслан Саліков з Ternox Games, інтерв’ю з яким ми нещодавно робили. STONKS-9800: Stock Market Simulator має вийти в Дочасному доступі Steam вже цього року.


Through the Nightmares

Розробник Sandman Team
Жанр платформер
Дата виходу 2023

Through the Nightmares – це такий собі Dark Souls світу платформерів. Ігри цього жанру ніколи не були простими, але Through the Nightmares, здається, підіймає планку складності ще вище. Проте, висока складність не завадила грі отримати Rising Star Award фестивалю українських інді-ігор Indie Cup Ukraine’22.

Одна з цікавих ігрових механік гри – можливість зменшувати/збільшувати персонажа прямо у стрибку. Взагалі-то у Through the Nightmares використовується багато різних механік і задача гравця правильно їх комбінувати. Гра має демо-версію в Steam, тож ви можете спробувати деякі з цих механік самостійно.


Train World

Розробник Turn Point Games
Жанр економічна стратегія, симулятор
Дата виходу 2023

Ще один український Sid Meier’s Railroads! Автори Train World обіцяють гравцям по-справжньому гігантську мапу, поділену на окремі регіони, велику кількість локомотивів та вагонів, 30 вантажів для перевезення, пасажирські й вантажні станції, спеціальні завдання та багато іншого. І все це, схоже, зробив лише один розробник – Дмитро Алексюк. У гри є демо-версія на Steam.


Ми добре розуміємо, що цей список неповний і він буде зростати щодня й це насправді дуже тішить. Ба більше, ми насправді знаємо про ще декілька ігор, що мають вийти у 2023 році, але поки що не можемо про них розповідати.

Якщо ми пропустили якусь з вітчизняних ігор, що вийдуть у 2023 році, підказуйте нам у коментарях або пишіть на пошту, обов’язково зробимо патч для цієї статті.

У наступному матеріалі з серії «Зроблено в Україні» ми плануємо розповісти про інші українські ігри, які поки що не мають навіть приблизної дати виходу. Насправді там теж дуже багато цікавого.