Коли ще на початку лютого 2023 р. я взявся працювати над статтею про українські ігри, що знаходяться в розробці, я навіть не уявляв, на що підписався. Матеріал, перша частина якого, «Зроблено в Україні: українські ігри 2023 (33 гри)» вийшов 26 лютого 2023 р., розтягнувся на п’ять публікацій і містить вже 112 ігор. І боюся, що це ще далеко не всі.

Насправді автора дуже тішить така кількість українських ігор, на мою думку наша ігрова індустрія переживає новий ренесанс, і ця ситуація дещо нагадує період зародження ігрового ринку в Україні у 1997–2008 р. Але нове покоління розробників вже має досвід і інструменти, яких не було у першопрохідців та, і це на мою думку головне, вже не орієнтовано на російський ринок і не пов’язано з російськими видавцями, хоча поодинокі випадки все ще трапляються.

Але перейдемо саме до ігор. Це останній [але це не точно], матеріал серії «Зроблено в Україні: українські ігри» цього року, і це патч до усіх попередніх публікацій, посилання на які ви знайдете наприкінці статті. Тобто тут є українські ігри які вже встигли вийти з початку 2023 року, є ті, які заплановані на 2023 р. і ті, дата релізу яких ще не визначена, і які ми умовно відносимо до ігор 2024–2025 рр.

Поїхали, ще 19 українських ігор у розробці. В порядку виходу чи запланованих релізів, ігри без вказаних дат – наприкінці в алфавітному порядку.


Sharded World

Розробник Nasty Cat
Жанр action/RPG
Дата виходу 16 лютого 2023 [Дочасний доступ]

Sharded World – це такий собі український Vampire Survivors. Так, ще один, але з сюжетом, NPC, главами, завданнями, прогресією між завданнями тощо. Розробка гри стартувала 17 лютого 2022 р., вихід сюжетної частини та мультиплеєра заплановано до кінця 2023 р.

Розробники серйозно поставилися до справи, у Sharded World є окремий сайт, автори проводять конкурси і навіть випускають власні комікси. У гри є демо на Steam, але там лише бойова частина, без сюжету та усього іншого, до того ж демо трохи застаре, гра значно оновилася з часу його виходу.

Проєкт виглядає цікаво, але кількість Vampire-like ігор у 2023 р. здається вже надмірною, тому конкуренція за гравця у цьому сегменті буде дуже напружена.


Ball laB 2

Розробник Вітор Юрчук
Жанр платформер
Дата виходу 3 березня 2023

Мінімалістичний та дуже складний платформер з кулькою у головній ролі. За геймплеєм та складністю Ball laB 2 нагадує класичний Super Meat Boy.

Попередня частина гри, Ball laB вийшла на Steam та у Google Play у 2018 році.


RUSLICSTAN INVADES

Розробник SLAM AWAY GAMES
Жанр шутер від першої особи
Дата виходу 17 березня 2023 [Дочасний доступ]

Ми вже писали про брутальний, дуже кривавий і навіть огидний шутер RUSLICSTAN INVADES, у якому ви, в дусі Serious Sam, маєте знищувати орди російських окупантів, які прийшли захопити наші туалети.

З моменту анонсу RUSLICSTAN INVADES отримала декілька оновлень і перестала бути безплатною. Тепер за гру просять 29 грн (до 24 квітня 2023 р. діє знижка 28%), але залишились і «DLC» з підтримкою розробника.

Можливо комусь RUSLICSTAN INVADES знадобиться для того, щоб скинути пару після чергової новини про дикість та злочини росіян, але фіксація на фекальній тематиці трохи відштовхує від цієї гри.


Blood Sunset

Розробник ModMaximuss
Жанр рольова гра
Дата виходу квітень 2023 [Дочасний доступ]

Blood Sunset – пост-апокаліптична рольова гра у відкритому світі з виживанням. Безлюдний острів, зомбі, все по класиці. Вам треба добувати їжу та ресурси, полювати, будувати табір, шукати зброю тощо. Графіка Blood Sunset – симпатичне low-poly, як на нас трохи занадто яскраве, як для гри про зомбі.

У Blood Sunset буде водіння автомобілів, дружні та ворожі табори, різні мапи, цікави об’єкти з великою кількістю ресурсів та небезпечною охороною, садівництво та землеробство і багато іншого. Серед позначок жанрів можна побачити MMO, але водночас гра промаркована як однокористувацька.

Blood Sunset вийде в Дочасному доступі вже цього місяця. У автора гри, а це здається лише одна людина, Костянтин Мардієв з Луцька, вже є видана на Steam гра – карткова візуальна новела Blood Bay: Card History. Плюс ще одна гра в розробці – богатокористувацький action Mimic Hunters.


Castle of Secrets

Розробник Aliens games, AD.Gaming
Жанр адвентюра
Дата виходу 19 травня 2023

Castle of Secrets – психологічна адвентюра з елементами горора від команди, представники якої живуть у Дніпрі, Києві та Одесі. Рушій гри поєднує повністю тривимірне оточення з двовимірними моделями персонажів і виглядає це дуже цікаво.

За сюжетом молода дівчина повертається в замок, де вона виросла, та досліджує світ мертвих, щоб з’ясувати хто насправді вбив усіх її родичів.

Автори обіцяють незвичайні повороти сюжету, різноманітні головоломки та оригінальний саундтрек. У Castle of Secrets 30 унікальних персонажів, при цьому має бути повне англійське, українське та російське (дарма) озвучення.

На Steam Castle of Secrets виходить вже 19 травня 2023 р.


4 days in ***

Розробник Tobi Torba Games
Жанр адвентюра
Дата виходу травень 2023

Зроблено в Україні: українські ігри 2023–2025. Патч 1.2 (+ 19 ігор)

Нелінійна 2D горор-адвентюра про готель із зачиненим для мешканців поверхом і дівчину, якій не сидиться на місці.

Гравець може досліджувати готель і шукати секрети, приховані на кожному поверсі. Прийняті рішення призведуть до різних варіантів розвитку подій і кінцівок гри, яких декілька. Ну і звісно, гравець повинен бути обережним, щоб дожити до фіналу.

4 days in *** розробляє команда Tobi Torba Games, яка брала участь в Indie Cup Ukraine ’22 з цікавим проєктом Ambidexter. Але наразі автори, а це лише дві людини, вирішили приділити увагу 4 days in ***. Реліз заплановано вже в наступному місяці.


We are Eva

Розробник Totally Normal Creature
Жанр платформер
Дата виходу травень 2023

We are Eva – хардкорний платформер про демонесу, що вміє подорожувати між вимірами. Сама Єва дуже балакучий персонаж, яка любить трощити четверту стіну і постійно звертається до гравця, часом кепкуючи з нього і нагадуючи, що він грає у гру і це вона, Єва, зробила це можливим. Цікава дівчина.

Щодо геймплею, то це досить складний платформер, у якому ви можете під час стрибку перемикатися між вимірами, які перетинаються, мають різну конфігурацію та властивості. Складно, але цікаво.

В портфорліо у авторів цієї гри вже є хардкорний платформер E.Z, що вийшов у 2018 р. А сама We are Eva з’явиться на Steam вже у травні 2023 р.


The Icon Battles: Game

Розробник Yenot Software
Жанр action
Дата виходу II квартал 2023

The Icon Battles: Game – це еволюційний розвиток застосунку The Icon Battles, який вийшов на Steam у вересні 2022 р. і перетворює Робочий стіл вашого ПК на поле бою між іконками. Але якщо в The Icon Battles користувач не міг вплинути на перебіг сутичок між іконками, тобто це був такий собі Screen Saver, то The Icon Battles: Game, як можна побачити з назви вже повноцінна гра.

Гравець може обрати будь-яку іконку на Робочому столі своїм персонажем, обрати клас – лучник, сокирник, мечник, рукопашний, та битися з іншими іконками. Бойова система у грі заснована на таймінгах.


In Ukrainian Soil

Розробник Bunker 22
Жанр експериментальна гра
Дата виходу 2023

Проєкт Анонімного мистецького колективу Bunker 22, авторів політичного action Putinist Slayer.

В In Ukrainian Soil вам треба вивести до світла одиноку невинну українську душу, що була похована під руїнами будинку, знищеного російською ракетою.

Автори описують свій проєкт як ритмічну психоделічну гоночну гру, у якій душа, маленьке зернятко світла, летить серед схожих на астероїди грудок українського чорнозему.


Ringlorn Saga Gaiden

Розробник Graverobber Foundation
Жанр action/RPG
Дата виходу 2023

Зроблено в Україні: українські ігри 2023–2025. Патч 1.2 (+ 19 ігор)

Ringlorn Saga Gaiden – продовження ретро-RPG Ringlorn Saga, що вийшла на Steam у листопаді 2022 р. Автор надихався класичними японськими RPG кінця 1980-х – початку 1990-х років.

Тобто вас чекає 8-битовий саундтрек в дусі систем MSX, імітація зображення, яке видавали ЕЛТ-телевізори, проста, але цікава ігрова механіка. А ще відкритий світ з можливістю проходити завдання в будь-якій послідовності й навіть вміння захоплювати тіла ворогів, щоб це не означало.

Оригінальна Ringlorn Saga має виключно позитивні відгуки користувачів (Steam-рейтинг 100/100), але їх небагато.


The Riddler

Розробник SemanticOverlord
Жанр головоломка
Дата виходу 2023

The Riddler – сольний проєкт одного з учасників колективу Bunker 22. Це гра у загадки, але загадки тут генерує та задає гравцям ШІ, заснований на мовній моделі ChatGPT.

Ба більше, увесь арт гри, включаючи інтерфейс та персонажів, згенерований ШІ, а потім оброблений художниками. За словами розробників ШІ допомагав писати код. Навіть опис гри в Steam створював ШІ.

Ми встигли пограти в демо The Riddler. Воно цікаве, але й трохи лячне. На жаль, зараз розробники прибрали демо-версію зі сторінки гри.


to back from AFTERLIFE

Розробник
Yehor Sunflow
Жанр головоломка
Дата виходу 2023

Події гри to back from AFTERLIFE розгортаються у спустошеному місті Вівол, яке лежить у руїнах після катастрофічної аварії на електростанції, що перетворила його на кошмарну зону відчуження. А ще у цьому всесвіті людські душі стали джерелом енергії.

Автор описує гру як пригодницький 2D action/платформер з акцентом на бойову механіку та сюжет. У to back from AFTERLIFE буде декілька абсолютно різних персонажів, з різними сюжетними лініями та ігровими механіками. Сюжет буде подаватися епізодично у вигляді коміксу. Вихід першого епізоду заплановано на 2023 р.


Fishing Stories

Розробники Two Cakes Studio
Жанр симулятор
Дата виходу IV квартал 2023

Симулятор рибалки у low-poly графиці. Головний герой Fishing Stories намагається здійснити мрію свого дідуся та спіймати містичну рибу у загадкових віддалених водах. Для цього йому доведеться подорожувати у різні частини світу і ловити рибу у промерзлих озерах і тропічному океані.

У грі буде рибна ловля, приготування їжі та крафтінг, тобто елементи симулятора виживання, зміна часу та погоди, колекційні предмети та турніри і навчання з зав’язування рибальських вузлів.

Fishing Stories розробляє команда Two Cakes Studio. Крім того, вони працюють над VR-головоломкою Jurassic Lab: Dinosarium DNA, про яку ми писали в одній з попередніх частин нашого дослідження.


Great Hopes City I

Розробники STELLARIUM.gaming
Жанр рольова гра
Дата виходу 2023–2024

Great Hopes City (латинська цифра «I» у назві – то номер частини, яких планується цілих три) – піксельна сатирична 2D RPG у ретро стилі про Україну 1990-х років.

Події відбуваються у вигаданому місті Еребограді, відразу після розпаду СРСР. Серед ворогів – кримінальні елементи, колишні комуністи, наркомани, проповідники та інші колоритні персонажі. При створенні бойової системи автори надихалися різноманітними міні-іграми.

Спрощена рольова система все ж таки передбачає нелінійність та варіативність при спілкуванні з NPC. Гравець зможе обирати шлях розвитку персонажів, яких у цій грі двоє.

По скринам здається, що автори вже немолоді люди, які застали початок 1990-х років, але насправді середній вік команди, а це наразі 8 людей, трохи більше 20 років. Зараз розробники працюють над демо-версією Great Hopes City, а після цього будуть шукати фінансування та видавця. Реліз гри планується на зиму 2023-2024 рр.


Answenarium

Розробник Nasty Cat
Жанр вікторина
Дата виходу TBA

Зроблено в Україні: українські ігри 2023–2025. Патч 1.2 (+ 19 ігор)

Збірка, а також конструктор вікторин для розваг з друзями під час вечірок, або через Мережу. Багато категорій та тем і можливість створювати власні завдання.

Answenarium створює студія Nasty Cat, яка також працює над українським Vampire Survivors, грою Sharded World.


Argumentum ad culpam

Розробники Tagetes Team, TellerySpyro_GTX
Жанр візуальна новела
Дата виходу TBA

Зроблено в Україні: українські ігри 2023–2025. Патч 1.2 (+ 19 ігор)

Готична візуальна новела, яка розроблялась у рамках Ukrainian Visual Novel Jam#2. Після завершення конкурсу, на якому гра зайняла 14 місце з 71 учасника, автори вирішили розширити, покращити, місцями переосмислити новелу та випустити її в Steam.

Argumentum ad culpam пропонує гравцям цікаву історію про декадентський світ, що очікує свого ката. Головні герої гри дуже чудернацькі створіння з маніпулятивною логікою. У гри дев’ять кінцівок, кожна з яких самодостатня, а кожен з персонажів, включаючи головного героя, може померти.


Freedom’s Fury: Orc Hunters

Розробники cybernation.team
Жанр кооперативний шутер
Дата виходу TBA

Freedom’s Fury: Orc Hunters – це кооперативний шутер від першої/третьої особи за реальними подіями російсько-української війни. Але шутер не звичайний, а сатиричний, який буде висміювати штампи та наративи російської пропаганди.

Тому шинкувати орків у російській формі і пакувати їх в чорні пакети тут буде відомий боєць ЗСУ Степан Андрійович Бандера та інші персонажі, створені на подобі реальних українських військових. Крім того, в грі є справжній бандеромобіль на базі «Запорожця», таємні біолабораторії, «паляниці» і все інше.

Команда cybernation.team складається з семи людей, які вже мають деякий досвід розробки, але ще не працювали над таким великим проєктом. Рушій Freedom’s Fury – Unreal Engine 5.

Зараз Freedom’s Fury проходить реєстрацію і невдовзі має отримати сторінки на Steam. Розробники планують переводити значну частину доходу від гри на ЗСУ. А поки що вони самі потребують допомоги.

На відміну від розробників Glory to the Heroes, автори Freedom’s Fury: Orc Hunters зважено не додавали свій проєкт можливість грати за росіян. Росіяно-орків тут можна тільки знищувати.


Hollow Home

Розробники Twigames
Жанр рольова гра
Дата виходу TBA

Зроблено в Україні: українські ігри 2023–2025. Патч 1.2 (+ 19 ігор)

Hollow Home – це наративна RPG про виживання під час бойових дій у місті, автори якої надихаються такими проєктами, як This War of Mine та Disco Elysium. Hollow Home розповідає історію 12-річного Макса, який мешкає у Маріуполі, і починається вона 23 лютого 2022 р., за день до повномасштабного вторгнення. За задумом авторів мета гри – показати жахіття війни очима дитини. Гравці побачать, як люди впадають у відчай та втрачають надію, а велелюдний та прекрасний Маріуполь стає полем бою та перетворюється на власну тінь.

Квести у грі засновані на реальних подіях і переважно стосуються виживання та допомоги іншим. Але через те, що кількість дій, які можна зробити щодня, обмежена, гравці будуть змушені приймати болючі рішення.

Розробляє гру київська студія Twigames, яка до цього створювала мобільні, ПК та консольні ігри на замовлення.

Насправді питання щодо того, чи варто вже зараз, поки війна не скінчилася, створювати ігри на болючу тематику, залишається відкритим. Але такі проєкти про поточну російсько-українську війну як The Nightmare Winter та Ukraine War Stories вже існують.


Sacura

Розробники Tagum Play
Жанр платформер
Дата виходу TBA

Sacura, саме так, через «c», а не через «k» – платформер про дівчину-ніндзя, яка мститься за свого батька-імператора.

У гри ще нема сторінки в Steam, а ролик, який ви бачите зверху, вже трохи застарілий, він демонструє гру так, як вона виглядала влітку 2022 р. Наразі готові три рівні з п’ятнадцяти запланованих та основна механіка.

Розробляє гру команда однодумців з Бердичіва власним коштом.


На цьому поки що все. Сумарно у п’яти матеріалах ми зібрали 112 українських ігор для ПК та консолей. 100% ми когось пропустили. Плюс про деякі проєкти, про які нам добре відомо, ми не можемо поки що розповідати.

Ми продовжимо писати про українські ігри по мірі їх анонсування, але наступний зведений матеріал-патч підготуємо вже наприкінці 2023 р.

Якщо ви розробник і працюєте зараз над грою для ПК чи консолей, пишіть нам, надсилайте новини та анонси про вашу гру. З ймовірністю майже 100% ми опублікуємо їх на «Межі».

У попередніх серіях:
«Зроблено в Україні: українські ігри 2023 (33 гри)»
«Зроблено в Україні: українські ігри 2023. Патч 1.1 (+10 ігор)»
«Зроблено в Україні: українські ігри 2024–2025. Частина I (25 ігор)»
«Зроблено в Україні: українські ігри 2024–2025. Частина II (ще 25 ігор)»