Невеличка українська інді-студія TeamBavovna анонсувала візуальну новелу про російсько-українську війну The Nightmare Winter, перша частина якої має вийти вже 30 листопада 2022 р. Редакція «Межі», яка вважає, що нам потрібно більше українських ігор про Україну й у тому числі про цю війну, скористалася нагодою та поставила декілька запитань представникам команди. Ще нещодавно ця гра називалася The Endless Winter, назва була змінена буквально під час цього інтерв’ю.

Про що саме ваша гра?
The Nightmare Winter – це багаточастинна візуальна новела, сюжет якої ґрунтується на кожному з виборів гравця. За основу взяті реальні події в Україні 24 лютого 2022 року. Ми пропонуємо побачити події війни очима Аліси – звичайної студентки з Маріуполя, сім’я якої прокидається о 4 ранку від вибухів за вікном. Мета життя Аліси після цього ранку змінюється і в неї тепер є тільки одна ціль – врятувати себе, свою матір та сестру, виїхавши з міста, яке знаходиться під постійними обстрілами, до бабусі в Запоріжжя. Протягом цього дня ви можете дізнатися більше про сім’ю Аліси, налагодити стосунки з матір’ю, побачити переживання дітей війни через очі молодшої сестри головної героїні та знайти відповідь на запитання: що ж сталося з її батьком?

The Nightmare Winter – візуальна новела про війну, побачену очима студентки з Маріуполя

Протягом гри вас супроводжують різні близькі Аліси люди, один з котрих – її друг Стас, синьоволосий хлопець з Маріуполя, з яким героїня весь час на зв’язку та чи довго вони протримаються? Чи зможете ви пережити 24 лютого? Все залежить від вас та вашого вибору, але пам’ятайте, що навіть після кінця є шанс все змінити.

Розкажіть трохи про команду TeamBavovna? Хто ви, звідки, чи є у вас досвід у розробці ігор?
Чотири людини з нашої команди з Києва, одна з області, а ще одна з Херсона. Наразі всі, крім однієї людини, перебувають у Києві. Один – внутрішній переселенець, інший – біженець за кордоном.

До цього в нас не було досвіду в розробках ігор, але наша команда наповнена величезною кількістю ентузіазму щодо розробки гри, попри повну відсутність досвіду.

The Nightmare Winter – візуальна новела про війну, побачену очима студентки з Маріуполя

Ми це:
Музикант, який грає на вулиці і пише пісні.
Художник, який не закінчив навчання через повномасштабне вторгнення.
Ще один художник, який навчається на курсах 3D моделювання.
Сценарист, який навчається в Шевченка на факультеті української філології.
PR менеджер, який раніше цим не займався, а продовжує навчання на художника.
І школярка, що вступатиме на художника.

The Nightmare Winter – візуальна новела про війну, побачену очима студентки з Маріуполя

Ми абсолютні новачки у цій сфері й ось вам коротко, хто і чим займається:
Сусанна Зубченко (Bisususa) – ідея, сценарій, концепт персонажів, фінальна частина, кодування, звуки;
Марія Смоляр – сценарій, переклад, голос новин;
Єгор Барбарський (BarBADroid) – основа художньої частини та фону;
Вероніка Машковська – просування та медіа, редагування перекладу;
Мокі – концепти художньої частини та фону;
Слава – звуки та музика.

The Nightmare Winter – візуальна новела про війну, побачену очима студентки з Маріуполя

У людини, яка все це організувала, зародки ідеї The Nightmare Winter з’явилися ще в далекому травні, під час волонтерства, але сміливість для її реалізації з’явилася тільки у вересні.

Ми всі друзі, які так чи інакше постраждали через війну, які захотіли хоч якось показати світові досвід тисяч людей, навіть якщо це буде просто гра.

Війна вплинула на кожного з нашої команди, без винятку. Хтось був змушений виїхати зі свого міста, хтось був в окупації або мав близьких, які знаходилися під нею, а хтось назавжди втратив рідних. Ми всі були шалено злі й наші серця розривалися від болю. Нашою метою було показати, що ми відчували та як би ми вчиняли, якби мали шанс усе виправити.

The Nightmare Winter – візуальна новела про війну, побачену очима студентки з Маріуполя

Які цілі ви ставите перед цим проєктом?
Нашими цілями є:
1. Оскільки гра буде українською та англійською, ми хочемо дати можливість іноземцям глибше пізнати українські реалії.
2. Можливість поміркувати, що ми могли б змінити, якби повернулися у ранок 24 лютого.
3. Зробити внесок в українську гейм індустрію.
4. Показати почуття/переживання/думки різних людей, чи то звичайної студентки, чи то маленької дівчинки. І те, як війна впливає на всіх, навіть на тварин.

The Nightmare Winter – візуальна новела про війну, побачену очима студентки з Маріуполя

The Nightmare Winter є платною грою чи безплатною, як близька їй по духу Ukraine War Stories?
Гра буде абсолютно безплатна, і в нас немає абсолютно ніякого бюджету. Ми робимо це на доброму слові й власній ініціативі. Ми думаємо, що робити платною цю гру – це до біса неправильно. Що нібито ми зароблятимемо на чужому горі. Це історія не про гроші, а про наші цілі. Якщо люди захочуть підтримати нашу гру, задля поліпшення та розвитку, вони зможуть задонатити, але гроші ми за неї брати не збиралися і не збираємося.

The Nightmare Winter – візуальна новела про війну, побачену очима студентки з Маріуполя

Де і як буде виходити The Nightmare Winter?
Гра складатиметься з 9 частин. Першу ви побачите вже незабаром, 30 листопада, інші – трошки згодом.

Частини виходитимуть приблизно раз на два місяці, можливо, з часом ми прискоримося, оскільки щоразу ми покращуємо наші навички та способи виробництва.

Шукайте The Nightmare Winter на платформі Game Jolt (це соціальна ігрова мережа та платформа для молоді – прим. ред.), за цим посиланням. Версія для Windows, macOS та Linux з’явиться на цьому профілі вже 30 листопада.

Дякуємо за відповіді. Наснаги вам і чекаємо на реліз.