Автор перепрошує за затримку другої частини матеріалу «Зроблено в Україні: українські ігри 2024–2025» через форс-мажорні обставини. З першими 25 іграми, від Anomaly Hunter до Miramixi Storyteller ви можете познайомитися тут, а повний перелік матеріалів серії знайти в кінці цієї статті. Ми ж продовжимо вивчення українських відеоігор (ПК та консолі), що мають вийти у 2024-2025 роках. Тепер від Off The Grid до Zero Losses.


Off The Grid

Розробник Gunzilla Games
Жанр королівська битва
Дата виходу ТВА

Off The Grid – неймовірно амбітний проєкт німецько-української студії (у Києві знаходиться 2/3 команди) Gunzilla Games, до якого залучений легендарний режисер Нілл Блумкамп (District 9, Elysium, Chappie).

Gunzilla Games, яка отримала у 2022 році $46 млн інвестицій від нью-йоркської VC Republic Capital, планує перевинайти жанр Королівської битви, називаючи свій проєкт кіберпанківською Battle Royale 2.0.

Насправді відомо поки що небагато. Події Off The Grid відбуваються на тропічному острові в антиутопічному суспільстві. У грі будуть PvP місії на 150 гравців, а також сюжетні PvE завдання на тій самій мапі, навіть з іншими гравцями на фоні. Обіцяють потужну наративну складову, а також NFT, що трохи лякає.

Гра розробляється на рушії Unreal Engine 5, а серед співробітників Gunzilla Games багато вихідців з Crytech, 4A Games, Frogwares та інших відомих українських студій. Off The Grid має вийти на PlayStation 5, Xbox Series X/S та Windows ПК. Можливо навіть і у 2023 році, але в це, вважаючи що ніякого гейплея ми поки що не бачили, не дуже віриться.

Трейлер на початку немає прямого відношення до сюжету гри, це бачення Ніллом Блумкампом світу Off The Grid. Автори обіцяють більше таких відео у майбутньому.


PAIN-TO-WIN

Розробник PTW
Жанр 2D-action
Дата виходу ТВА

Брутальний, динамічний та кривавий 2D-шутер з камерою згори у дусі Hotline Miami. Автор обіцяє нелінійний сюжет, 13 дуже дивних похмурих героїв, 99 ігрових рівнів, купу зброї та кооперативний режим з friendly fire.

Гра розробляється вже давненько, з 2017 року, але нещодавно автор оновив сторінку у Steam, тож справа йде до релізу. У гри є демо-версія, а ось української локалізації поки що нема.


Project Science: Optic

Розробник Іван Будеркевич
Жанр головоломка
Дата виходу ТВА

Чесно кажучи, редакція «Межі» не уявляє собі видавця, який наважиться видавати Project Science: Optic. Ця красива та оригінальна головоломка, навчальна програма та віртуальний музей, присвячений оптиці, працює лише на консолях останнього покоління та ПК з сучасними відеокартами.

Річ у тому, що для реалізації фізично правильного переломлення, дисперсії та дифракції світла в Unreal Engine 5.0 грі потрібна відеокарта з підтримкою RTX, тобто трасуванням променів у реальному часі.

Сюжет Project Science: Optic – це історія розуміння оптики як науки. Перші рівні пояснюють основні механіки гри, а ось наступні присвячені процесу усвідомлення людством природи світла.

Автор залучив до озвучення гри відомих українських ютуб-блогерів, які «грають» самі себе і постійно ламають четверту стіну.

Project Science: Optic виглядає цікаво, але ми не впевнені, що ця гра дістанеться до релізу, попри отримання Epic MegaGrants. Але будемо тримати кулаки.


Redemption of the Damned

Розробник MIROWIN
Жанр шутер, виживання
Дата виходу ТВА

Готичний survival-шутер від першої особи у декораціях Європи XVII сторіччя від студії MIROWIN, яка спеціалізується в першу чергу на VR-проєктах.

За сюжетом ви сільський лікар, який прямує на віддалений хутір до пацієнта. Але хтось або щось напало на ваш диліжанс і ви прокидаєтеся у братській могилі. Тепер ваше завдання вижити та зрозуміти що ж це коїться навкруги.

Насправді на відео і в грабельній версії, яку ми бачили під час одного з ігрових фестивалів, Redemption of the Damned виглядає більше як action/RPG, ніж як складна гра про виживання. Але виглядає взагалі-то непогано.

Герой використовує кремнієві пістолі та рушниці, холодну зброю, хрести; досліджує місцевість, вивчає монстрів, шукає артефакти й таке інше. Єдине, що нам здається, раніше гра була трохи динамічніше, а в останніх версіях уповільнилась.

Дати виходу, як і підтвердження української локалізації, у гри поки що нема.


Rise of Gun

Розробник PimpGameStudio
Жанр симулятори, рольова гра
Дата виходу ТВА

Зроблено в Україні: українські ігри 2024–2025. Частина II (ще 25 ігор)

Ще одна гра від PimpGameStudio, яка займається у тому числі й горором Silent Harbor.

Rise of Gun – це симулятор власника крамнички зброї у світі зомбі-апокаліпсиса. Одна з основних фішок гри – конструктор вогнепальної зброї з великою кількістю запчастин. В іншому – це майже звичайний симулятор магазину. Покращуємо крамничку, спілкуємося з клієнтами, продаємо зброю. Залишається важливе питання, чи можна буде тестувати зібрану зброю?

У гри поки що немає навіть трейлеру, але автор відкладає проєкт Silent Harbor до осені, а зараз перекидає усі сили на Rise of Gun.


Return the Backrooms

Розробник Skmaestro
Жанр пригоди, горор
Дата виходу ТВА

Атмосферний горор на 1–4 гравців, у якому вам треба досліджувати складний за архітектурою рівень, шукати ключові предмети, щоб втекти з цього поганого місця. Звісно ж в темряві ховаються якісь потвори.

Return the Backrooms вийшла у Дочасному доступі Steam 11 листопада 2022 р. Попри проблеми з електрикою автор наполегливо оновлює проєкт і навіть встиг провести різдвяну подію у грі. Можливо фінальна версія вийде ще до кінця 2023 року. Українська локалізація є.


Sayri: The Beginning

Розробник Vidloonnya Reborn
Жанр action/adventure
Дата виходу ТВА

Sayri: The Beginning дуже яскравий та добрий проєкт про інопланетних дослідників та милих звіряток, що потрапили в халепу. Автори надихалися такими відомими медитативними іграми про дослідження навколишнього світу, як Journey, ABZU, Ico та Fe.

Розробка гри йде ще з 2017 року, принаймні автор бачив цей проєкт ще на Indie Cup W’17 та Indie Cup W’18. Гра мала вийти у 2021 році, потім у 2022 р., зараз Sayri: The Beginning не має дати релізу, як і видавця, який здається вийшов із проєкта у квітні 2022 р. Останній трейлер, який ви бачите вище, датовано травнем 2020 р.


Shapik: The Quest

Розробник Rapid Snail
Жанр пригоди
Дата виходу ТВА

Дуже мила пригода в дусі серії Samorost від Amanita Design. Вам треба допомогти кумедному Шапіку знайти у дивному лісі втраченого друга.

Shapik: The Quest – це начебто продовження попередньої гри студії Shapik: The Moon Quest, але персонажі та оточення у другій частині мають інший вигляд.

Представлена на Indie Cup Ukraine ’22 версія гри виглядала майже закінченою, тож скоріш за все Shapik: The Quest вийде ще 2023 року, тим більше, що у студії є вже наступний проєкт в розробці.


Schemer

Розробник Vaalbara Games
Жанр action/adventure, слешер
Дата виходу ТВА

Події Schemer відбуваються на Землі майбутнього, яка після нищівної війни перетворилась на гетто та арену для розваг, де людська свідомість переноситься у тіло роботів, які б’ються з іншими озброївшись величезними лазерними лезами.

Ви граєте за людину, свідомість якої застрягла у тілі одного з таких роботів і йому треба розібратися, що взагалі-то не так з цими розвагами на Землі і яка справжня мета його перебування тут.

Автори Schemer обіцяють безпрецедентний для інді-ігор рівень якості. Кастомні 3D-моделі високої деталізації, інтригуючий сюжет, саундтрек з понад 20 треків, паркур та бойову систему з мокап-анімаціями, унікальний дизайн локацій.

Чи то нам здається, чи в Schemer дійсно є деяке відлуння гри Collapse (2008) від київської студії Creoteam?

Про Schemer давно нічого не було чутно, трейлер, який ви бачите за липень 2020 р. Але, наскільки відомо редакції, Vaalbara Games працює зараз над демо-версією гри.


SILENT DOOM

Розробник Bloody Pixel
Жанр виживання, горор
Дата виходу ТВА

SILENT DOOM – ще один атмосферний survival горор від студії Bloody Pixel, яка цього року вже випустила в Дочасному доступі кооперативний survival PARANOIA PLACE.

Автори буквально кидають гравця в ворожий сюрреалістичний світ, який він має вивчати щоб вижити, або померти та почати все з початку в трохи інших умовах.

Сторінка SILENT DOOM була створена 4 роки тому, трейлер, що ви бачите – 3 роки тому. З початку повномасштабного вторгнення автор переглянув деякі плани розробки, але поки що SILENT DOOM не вважається закинутою.


Space Box Battle Arena

Розробник FingerTipsAndCompany
Жанр MMO, аркада
Дата виходу ТВА

Space Box Battle Arena – MMO-аркада з мальованою графікою, в якій ви можете конструювати власні космічні кораблі будь-якої чудернацької форми та битися з іншими гравцями.

Різноманітне оздоблення та зброя, суперздібності, 8 унікальних персонажів, 14 арен, 4 режими гри.

Space Box Battle Arena мала вийти ще в липні 2021 р., але з того часу дата релізу вже 10 разів здвигалася. Проєкт не закинутий, останні оновлення сторінки Steam відбувалися в листопаді-грудні 2022 р.


Space Me Out

Розробник Catfishbox
Жанр платформер, roguelike
Дата виходу ТВА

Space Me Out – гра-переможець Indie Cup Ukraine’22, яка отримала Community Award від звичайних геймерів. І цілком зрозуміло чому – тут є кумедний космічний котик з катаною та лазерним пістолем який знищує роботів.

За жанром Space Me Out – це 2D-платформер з елементами roguelike. Автори кажуть, що надихалися анімаційними серіалами Rick and Morty та Final Space.

Студія Catfishbox вже має одну видану на Steam гру, це дуже мила The Big Journey в якій теж є миленькі та кругленькі котики!


Sparkhunt

Розробник Олександр Запісочний
Жанр Beat ’em up
Дата виходу ТВА

Стильний 2,5D Beat ’em up, розробник якої шукав натхнення в класичних іграх жанру типу Streets Of Rage та Final Fight.

Sparkhunt – персональний проєкт 3D-художника Олександра Запісочного, який вже 8 років займається створенням персонажів для відеоігор. До поточної стадії, а це, наприклад, демоверсія, проєкт дістався за 10 місяців розробки в вільний від основної роботи (вона, до речі, теж є в цьому матеріалі) час.

Автор активно працює над грою. Наприклад, нещодавно з’явився ще один грабельний персонаж – Роза, крім того, йде тестування кооперативного режиму.


Steam and Iron. Battle of Port-Arthur

Розробник Silver Games
Жанр симулятор
Дата виходу ТВА

Симулятор бойових кораблів початку XX сторіччя, який має бути трохи простішим ніж Silent Hunter, але набагато складнішим, ніж аркади на кшталт World of Warships та Battlestations: Midway.

Гра присвячена подіям Російсько-японської війни 1904-1905 рр., яку росіяни, як відомо, з тріском програли. Але, на жаль, основна кампанія в грі якраз російська, а не японська.

Steam and Iron. Battle of Port-Arthur можна безплатно завантажити з сайту гри, але автори, це насправді лише дві людини, програміст з Києва та 3D-художник з Запоріжжя, залюбки приймуть будь-які пожертви на покращення проєкту.

Для авторів Steam and Iron. Battle of Port-Arthur – це лише проба пера перед розробкою гри, присвяченій альтернативній історії Українського флоту у 1918-20 рр., в якій флот УНР дає відсіч більшовикам у Чорному морі та допомагає звільнити Крим.


Super Zoo Story

Розробник Super Zoo Story Team
Жанр симулятор, стратегія
Дата виходу ТВА

Дуже милий симулятор зоопарку з елементами симулятора фармінгу та RPG та чудовою піксельною графікою.

Купа тварин, включаючи доісторичних (усього 70 видів), з власними потребами, невеличкий острів для досліджень, пошуку нових істот та побудови відносин з місцевими мешканцями. Годування тварин, прикрашання вольєрів, комбінування ДНК і таке інше.

Super Zoo Story начебто мала вийти у 2023 році, але зараз на сторінці гри лише «Незабаром», до того відомо, що проєкт збирається на Kickstater. До речі, привертання уваги за допомогою Kickstarter – це схоже стандартна практика видавця Crytivo.

Чи буде в Super Zoo Story українська локалізація на релізі поки що невідомо.


Syncope

Розробник Syncope
Жанр метроідванія, аркада
Дата виходу ТВА

Симпатична метроідванія у чарівному світі, створюючи який автори надихалися у тому числі й українськими пейзажами. Автори працюють над грою вже півтора року у вільний від основної роботи час.

Syncope обіцяє гравцям чарівний світ з небезпечними потворами (чомусь треба берегтися равликів?), бойову систему з холодною зброєю та магією, комбінацію магічних каменів та артефактів і багато іншого. Насправді геймплея ми поки що толком не бачили, але розробники регулярно оновлюють Twitter гри, де демонструють як йде творчий процес.

Syncope отримає повне українське та англійське озвучення.


Swords And Their Boy

Розробник Стас Шостак
Жанр action/adventure
Дата виходу ТВА

«Мечі та їх хлопчик» – це 2,5D soulslike у якому два мечі зі штучним інтелектом використовують хлопчика щоб завершити своє завдання – очистити чужу планету від небезпек перед колонізацією.

Swords And Their Boy – проєкт Стаса Шостака, автора меланхолійної сюрреалістичної пригоди Titan Chaser. Гра мала вийти у березні 2022 р., але після початку повномасштабного вторгнення настрій робити ігри в автора тимчасово закінчився.

Зараз Стас служить в ЗСУ, тож реліз Swords And Their Boy відкладається на невизначений термін. Але нещодавно, у вільний від нарядів час, Стас почав працювати над новою грою, події якої відбуваються в пабі в оточеному, а згодом і окупованому містечку.


Taimumari 2

Розробник Ternox Games
Жанр платформер
Дата виходу ТВА

Зроблено в Україні: українські ігри 2024–2025. Частина II (ще 25 ігор)

Ще один проєкт багатостаночника Руслана Салікова з Ternox Games, інтерв’ю з яким  ми робили на початку року.

Taimumari 2 – це 2D-платформер у дусі кращих представників жанру кінця минулого сторіччя з дівчинкою-кішкою в головній ролі. Продовження гри Taimumari (2015), найуспішнішого проєкту розробника.

Автор обіцяє різноманітні геймплейні механіка, багато секретів і можливість зупиняти час. Розробка гри почалась ще у 2020 р., тож будем сподіватися що невдовзі вже реліз. У гри планується українська, англійська та японська локалізації.


Trident: Naval Doctrine

Розробник itold & co
Жанр тактичний симулятор
Дата виходу ТВА

Зроблено в Україні: українські ігри 2024–2025. Частина II (ще 25 ігор)

Дуже амбітний військово-морський тактичний симулятор, у якому гравець зможе очолити ударну авіаносну групу, загін есмінців чи підводний човен та проявити свої тактичні вміння в морських баталіях у період з 1980-х років минулого сторіччя до сьогодення.

Автори обіцяють протикорабельні та протирадіолокаційні ракети, літаки раннього попередження, сонари та радіолокаційну розвідку, радіоперешкоди та ешелоновану систему протиповітряної оборони, радіоелектронну боротьбу, масовані ракетні удари й таке інше. Чи можна буде потопити «Москву» на біс поки що мовчать.

У Trident: Naval Doctrine будуть флоти 4 великих морських держав, динамічні кампанії, битви флотів та поодиноких кораблів, кооперативний режим та багато іншого. Як для інді, то тут навіть забагато всього.

За словами авторів розробка Trident: Naval Doctrine пройшла через деякі складні етапи та втрати. Крім того, на неї вплинула і повномасштабна війна (Steam-сторінка гри створена 23 лютого 2022 р.). Проте, проєкт активно доробляється, а публічні тести та вихід в Дочасному доступі плануються ще цього року.


Twin Soul

Розробник White Noise Team
Жанр горор, головоломка
Дата виходу ТВА

Twin Soul – це горор-головоломка, події якої відбуваються у замкненому будинку в одному з індустріальних міст східної Європи (на вигляд це типовий Донбас 1990-х років). Гру на рушії Unreal Engine 5 розробляє та сама команда, яка працювала над модом Silent Hill: Alchemilla для Half-Life 2, який отримав дуже схвальні відгуки.

Автори кажуть, що надихалися іграми Team Silent, тобто Silent Hill, творами Ганса Рудольфа Ґігера та фільмами Девіда Лінча і дуже хочуть створити справжню психологічну гру жахів.

Атмосферний тизер горор-гри Twin Soul, який ви можете побачити вище, вийшов ще 6 років тому, але цей проєкт не закинутий, у 2022 р. Twitter гри активно оновлювався, у тому числі й новими скріншотами. У жовтні 2022 р. у Twin Soul з’явилась Steam-сторінка. Крім того, гра брала участь в Indie Cup Ukraine’22, де мала демоверсію.


Univers 11: Under the Sky

Розробник PimpGameStudio
Жанр стратегія
Дата виходу ТВА

Зроблено в Україні: українські ігри 2024–2025. Частина II (ще 25 ігор)

Економічна стратегія від третьої особи від студії PimpGameStudio, яка вже засвітилася у нашій підбірці з проєктами Silent Harbor та Rise of Gun.

Зомбі на вулицях, поселення на дахах будинків, чимось це нагадує нещодавню Dying Light 2 від Techland. Але в Univers 11: Under the Sky головне не знищувати зомбі, а побудувати стабільне поселення, торгувати з сусідами, вивчати нові технології, створювати союзи.

Щось підказує нам, що автор не зможе створювати три проєкти одночасно, і досить складний Univers 11: Under the Sky отримає найнижчий пріоритет розробки.


VALHALL: Harbinger

Розробник Blackrose Arts
Жанр MMO survival
Дата виходу ТВА

MMO-виживання в відкритому світі варязької міфології. Такий собі Conan Exiles meet MORDHAU, але український, з вікінгами та на рушії Unreal Engine 5.

Гравці в VALHALL: Harbinger мають будувати та захищати власне поселення; збирати ресурси, шукати їжу, захищатися від негоди та диких звірів, виготовляти зброю та інструменти, будувати кораблі та досліджувати нові землі, здійснювати набіги та грабити коровани. Звичайне життя вікінга.

Фішка гри – пряме керування напрямком удару холодної зброї й, звісно ж, режим берсерка. Плюс, розробники обіцяють можливість опанувати легендарний Мйольнір.

Крім виживання у відкритому світі у VALHALL: Harbinger буде і звичайна мультиплеєрна різанина на спеціальних аренах.

Гра вже продається на Steam в Дочасному доступі та має зараз статус Pre-Beta. Нова версія 0.9.6 вийшла 28 лютого 2023 р. Української локалізації гра поки що немає.


Walk Hero

Розробник TERNOX
Жанр rougelike
Дата виходу ТВА

Ще одна гра від Руслана Салікова з Ternox Games.

Walk Hero – це своєрідний мікс Loop Hero та Vampire Survivors. Герой їде стежкою, з усіх боків набігають монстри, атака автоматична, гравець обирає спорядження та бонуси при отриманні нового рівня. Як це і притаманно Ternox, гра зроблена в ретро-стилістиці.


X-POINT

Розробник Андрій Сканаррі
Жанр стратегія, action
Дата виходу ТВА

Здається Андрій Сканаррі, а розробку цієї гри веде лише одна людина, поставив собі за мету створити аркадний симулятор усіх існуючих на сьогодні видів озброєння. Від стрілкової зброї до танків, РСЗВ, літаків, бойових кораблів і навіть космічних шатлів. Загадайте будь-яку техніку і з великою долею ймовірності вона вже відтворена в X-POINT. На фоні цієї гри навіть Trident: Naval Doctrine, про яку йшлося раніше, – це лише симулятор корабликів.

Одна з фішок X-POINT – можливість в будь-який момент взяти будь-який юніт на мапі під пряме керування. Не важливо що це, окремий піхотинець чи авіаносець. Ігровий світ тут дійсно великий – площа локацій 7000 кв. км, глибина океану до 10 км, сотні кілометрів атмосфери й все це без завантажень.

Гра знаходиться в розробці вже 4 роки, автор щомісяця додає нову техніку, але X-POINT все ще виглядає як пісочниця, в якій гравець має розважати себе сам. Є мережевий режим, але людей в мережі небагато, продажі гри майже нульові. Української у грі немає.


Zero Losses

Розробник Marevo Collective
Жанр пригоди
Дата виходу ТВА

Zero Losses – це притча в жанрі горор, в якій ви граєте за солдата-окупанта, оператора мобільного крематорію, який має «мінімізувати втрати», тобто знаходити та спалювати трупи російських солдатів.

Це своєрідна сублімація пережитого страху, паніки, сліз, травм, моторошна рефлексія авторів на тему російсько-української війни. Розробка Zero Losses почалась ще у березні 2022 р.

Влітку минулого року ми брали велике інтерв’ю з розробниками гри.


Ясна річ, під час підготовки цієї статті автор знайшов ще трохи (вже 14!) додаткових українських ігор. Тож, патч 1.2 обов’язково буде!

У попередніх серіях:
«Зроблено в Україні: українські ігри 2023 (33 гри)»
«Зроблено в Україні: українські ігри 2023. Патч 1.1 (+10 ігор)»
«Зроблено в Україні: українські ігри 2024–2025. Частина I (25 ігор)»