Підвищення роздільної здатності є невіддільною частиною розвитку сучасних телевізорів, які вже встигли пройти етапи від HD до Full HD та далі до 4K. Зараз ми стоїмо на порозі ще одного важливого для індустрії переходу до 8K телевізорів – більших, потужніших моделей, які обіцяють вивести якість зображення на новий рівень.

Чому перехід на 8K важливий?

Роздільна здатність 8K в телевізорах забезпечує значне збільшення щільності пікселів порівняно з екранами 4K і Full HD. Для прикладу, стандартний екран з роздільною здатністю Full HD має роздільну здатність 1920×1080 пікселів. При переході до 4K роздільна здатність подвоюється до 3840×2160, тобто загальна кількість пікселів збільшується вчетверо.

8K вже тут? Як технології та контент прокладають шлях для телевізорів надвисокої роздільності

8K робить ще один крок вперед, подвоюючи роздільну здатність 4K до 7680×4320 пікселів. Це означає, що 8K телевізор має в чотири рази більше пікселів, ніж 4K, і в шістнадцять разів більше, ніж екран з роздільною здатністю Full HD!

Однією з переваг 8K є те, що більші телевізори можна переглядати з ближчої відстані без погіршення якості зображення, це створює ефект занурення порівняний з враженнями від перегляду фільму на великому екрані кінотеатру.

8K також дозволяє створювати моделі з діагоналлю від 55-дюймів з надчітким зображенням, що робить великі діагоналі більш привабливими в очах споживачів.

Чи вже достатньо контенту для перегляду на 8K-телевізорах?

Вже декілька років студії видають нові фільми в роздільності 8K та навіть перевипускають таку класику як «2001: Космічна Одіссея», що отримала 8K-версію до свого 50-річчя.

Втім затримка з боку великих стримінгових сервісів поки що уповільнює процес розповсюдження контенту в цій надвисокій якості, хоча, наприклад, до українських користувачів 8K фільми ближче, ніж могло б здатися, адже сервіс MEGOGO вже дозволяє дивитися «Паразити», «Афера по-американськи», «Законослухняний громадянин», «Падіння янгола», «Хеллбой» та деякі інші популярні картини в 8K HDR.

Так само можна знайти 8K ролики на YouTube та навіть зняти власне 8K відео на Galaxy S23 Ultra чи Galaxy Fold5, що підтримують запис у 8K 30 FPS. І для трансляції такого відео на телевізор зі стримінгових сервісів чи хмарного сховища даних вистачить інтернет-підключення 100 Мбіт/с, притому, що українські домогосподарства поступово переходять на гігабіт.

Повільне додавання контенту в потрібній роздільності свого часу значно сповільнило перехід з Full HD до 4K, але сучасні технології масштабування контенту, такі як Samsung 8K AI Upscaling, завдяки використанню машинного навчання та нейромереж, стають ефективним рішенням для перегляду відео вищої якості, ніж 4K, на 8K телевізорах вже сьогодні.

Новітні технології, такі як, Real Depth Enhancer Pro покращують чіткість і глибину об’єктів в залежності від їх розташування і контурів на зображенні, в той час, як Auto HDR Remastering, технологія глибинного навчання, що вивчає характер контенту та може визначити різницю між стандартним та високим динамічним діапазоном (HDR), дозволяє покращити картинку в SDR до рівня HDR.

Як працюють технології масштабування?

Коли відео 4K з роздільною здатністю 3840х2160 відтворюється на екрані 8K з роздільною здатністю 7680х4320 точок, то найпростіша форма масштабування передбачає розширення кожного пікселя 4K-відео до чотирьох пікселів на 8K-екрані, щоб заповнити пробіли та покращити якість.

Однак сучасні телевізори вийшли за рамки цього базового методу. Вони застосовують складну обробку для аналізу зображення. Замість того, щоб просто дублювати пікселі, телевізори завдяки нейромережам та машинному навчанню передбачають, як могло б виглядати зображення, якби воно було з вищою роздільною здатністю. Наприклад, якщо телевізор виявляє великий простір синього кольору, система пропорційно збільшує його, а не просто заповнює пробіли схожим кольором.

Традиційне масштабування оцінює додаткові пікселі на основі сусідніх наявних пікселів, не розуміючи ширшого контексту зображення. Використання нейромереж дозволяє телевізору аналізувати все зображення, розпізнаючи його вміст, подібно до того, як фотододатки для смартфонів ідентифікують об’єкти на фотографіях.

8K вже тут? Як технології та контент прокладають шлях для телевізорів надвисокої роздільності

На відміну від терміна ШІ, тут не йдеться про генеративний штучний інтелект. Натомість це процес машинного навчання. У цьому методі програмне забезпечення отримує незліченну кількість зображень і вчиться їх ідентифікувати. Після цього навчання програма може розпізнавати різні сцени або об’єкти, такі як пейзажі або тварини, і покращувати їх таким чином, щоб вони виглядали природно.

Різні системи машинного навчання пропонують різні масштабування. Деякі з них можуть розпізнавати лише загальні сцени, інші — конкретні об’єкти. Останній, більш просунутий варіант, якраз інтегрований у сучасні 8K-телевізори компанії Samsung. Тому навіть якщо оригінальне відео буде в нижчій роздільній здатності, користувачі отримають на 8K-телевізорах з діагоналлю від 65 дюймів вищу якість картинки, ніж якби в них використовувалась роздільність 4К.

Чи достатньо потужності сучасних телевізорів для 8K та масштабування?

Якщо відштовхуватися від лідера ринку – компанії Samsung, то у своїх моделях 8K-телевізорів вона успішно використовує процесор Neural Quantum Processor 8K – швидку платформу, що здатна обробляти дані 64 нейронних мереж, які автоматично покращують якість зображення, незалежно від його вихідної роздільної здатності. Всі обчислення відбуваються в самому процесорі, для покращення зображення та масштабування до 8K він не потребує доступу до інтернету. При цьому телевізор пропонує як всі можливості Smart TV, так і основу для підключення та керування пристроями розумного дому через систему SmartThings, тому швидкості його процесора більш ніж достатньо для декількох паралельних задач.

Телевізори Samsung Neo QLED 8K

8K-телевізори Samsung Neo QLED 2023 року забезпечують широкий вибір великих діагоналей з роздільністю 8K, процесором Neural Quantum 8K, технологіями зображення Quantum Matrix Pro та HDR 8K Pro, підтримкою HDMI 2.1 для ігрових консолей та Motion Xcelerator Turbo Pro (120Hz) для плавного ігрового процесу, а також Dolby Atmos та об’ємного звуку.

Дізнавайтеся більше про нові телевізори Samsung Neo QLED 8К

8K вже тут? Як технології та контент прокладають шлях для телевізорів надвисокої роздільності

65″, 75″, 85″ Neo QLED 8K QN900C 2023

8K вже тут? Як технології та контент прокладають шлях для телевізорів надвисокої роздільності

65″, 75″, 85″ Neo QLED 8K QN800C 2023

8K вже тут? Як технології та контент прокладають шлях для телевізорів надвисокої роздільності

55″, 65″, 75″ Neo QLED 8K QN700C 2023