Як з’ясувалося, м’яка посадка космічного апарату JAXA SLIM на Місяць була не такою вже м’якою. Під час спуску апарат перекинувся і лежить зараз догори дриґом.

Про це стало відомо завдяки знімкам мініатюрного місяцехода LEV-2, який і зняв SLIM збоку. Знімки оприлюднив Twitter/X акаунт Інституту космосу та астронавтики JAXA.

Нештатна посадка відбулася через те, що під час зависання біля місячної поверхні у SLIM розвалився один із двох двигунів, у нього відвалився сопловий насадок. За словами представників JAXA, начебто від якихось зовнішніх причин. Саме тому апарат «повело» і він перекинувся.

Ровери LEV-1 та LEV-2 відстрілилися від SLIM під час зависання і відпрацювали штатно. LEV-2 розгорнувся зі стану сфери до стану одновісного ровера, зняв лежачій догори дриґом SLIM та передав фото на Землю через ровер LEV-1.

JAXA все ще сподівається, що Сонце освітить сонячні панелі SLIM та дасть достатньо енергії для заряду батарей апарату. Хоча ймовірність того, що панелі було пошкоджено під час посадки теж існує.

Звісно ж, японські соціальні мережі відреагували на подію купою малюнків, де апарат SLIM зображено в образі дівчинки, яка втратила туфельку і дуже не хоче просипатися.