19 січня 2024 р. апарат японського космічного агентства Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), відомий також як «Місячний снайпер», здійснив вдалу посадку на Місяць. Японія стала п’ятою після СРСР, США, Китаю та Індії країною світу, яка здійснила м’яку посадку на Місяць.

Але після приземлення все пішло не так вдало. Згідно з останніми повідомленнями JAXA посадковий модуль SLIM потерпає від нестачі енергії через неправильне розгортання сонячних панелей. 20 січня 2024 р., коли запас батарей знизився до 12%, апарат, як і планувалося, відключився, щоб зберегти енергію для подальших спроб відновити працездатність лендера.

Згідно з даними телеметрії сонячні панелі SLIM зорієнтовані на місячний захід, тож колі Сонце опиниться з цього боку апарату, є надія що постачання енергії відновиться і SLIM оживе. До того як апарат відключився, дані та фото, зібрані під час зниження, встигли передати на Землю для аналізу.

JAXA обіцяє сповістити про долю SLIM пізніше цього тижня, а поки що каже, що попри збій після посадки, агентство задоволено результатами місії.

Японія стала п’ятою країною, яка здійснила посадку на Місяць. Але апарату JAXA SLIM не вистачає енергії

Нагадаємо, SLIM стартував вночі з 6 на 7 вересня 2023 р. з Космічного центру Танеґасіма на борту ракети-носія H-IIA виробництва Mitsubishi Heavy Industries. Завданням SLIM була точна посадка на Місяць з похибкою не більше ніж 100 м. Для порівняння, помилка про посадці Apollo 11 складала до 20 км.

Посадковий модуль SLIM несе два «ровера». Перший – «стрибунець» LEV-1 з термометром, інклінометром, радіаційним монітором та двома широкоформатними камерами. Другий – це зовсім крихітний, масою лише 250 грамів, LEV-2, який може змінювати свою форму і має дві мініатюрні камери.

SLIM летів до Місяця по дуже довгій та складній енергоефективній траєкторії, тому це зайняло майже 4 місяці замість лише днів чи тижнів у інших місій.