У грудні 2023 року 66% українців донатять на ЗСУ та знайомим, які служать. Про це свідчать результати опитування Rakuten Viber, до якого долучилися близько 54 тис. користувачів.

За підрахунками, 46% громадян донатять зараз планово з кожної зарплати, 14% – після кожного обстрілу, перетворюючи злість на донат, а 6% – перераховують потроху кожного дня.

Крім того, 25% респондентів допомагають в інший спосіб, а 4,5% вже служать у ЗСУ. Лише 4% опитаних не бачать сенсу в донатах.

У лютому цього року команда Rakuten Viber проводила серед українців аналогічне опитування. Тож зараз можна оцінити, як відтоді змінилася ситуація.

Приміром, про донати з кожної зарплати в лютому заявили 37% опитаних. Тобто зараз цей показник збільшився на 9 відсоткових пунктів. А от кількість респондентів, які допомагають в інший спосіб, зменшилася на 4 відсоткові пункти – в лютому таких було 29%.

Число опитаних, які донатять після обстрілів, скоротилося на 1,5 відсоткові пункти. На початку року їх було 16,5%. Примітно, що кількість людей, які донатять потроху кожного дня, не змінилася – в лютому їх теж було 6%.

Про службу з ЗСУ на початку року заявили 6,5% респондентів. Тож відтоді показник зменшився на 1,5 відсоткові пункти. Кількість людей, які не бачать сенсу в донатах, стала меншою на 1 відсотковий пункт – в лютому про це казали 5% опитаних.