Продуктивність будь-якого лептопа залежить в тому числі від ефективного охолодження. Й навіть найкращі ультрабуки з пасивним охолодженням все ж можуть демонструвати більше потужності з певними апгрейдами. Так, американський стартап Frore Systems в Сан-Хосе має власний погляд на подібне покращення продуктивності не лише ультрабуків, а й інших гаджетів. А для прикладу навели кастомний MacBook Air.

Випробувати напрацювання компанії вдалося виданню The Verge.

Продемонстрований MacBook Air 15 має три вмонтовані кулери AirJet Mini та кастомну «плиту». У порівнянні з оригінальним комплектом, таке охолодження дозволило ноутбуку не втрачати продуктивність після декількох послідовних тестів гри Shadow of the Tomb Raider (де MBA все одно не здатен на рекордні показники FPS, які не сягають вище 30 кадрів), та підтримувати продуктивність в Cinebench R23 після 30 хвилин рендеру 3D-зображення.

Стартап Frore Systems продемонстрував кастомне п’єзоелектричне охолодження в MacBook Air [Доповнено]

Активне охолодження, звісно, допомогло корпусу менше нагріватися: коли звичайний Mac розігрівався у понад 42°С, доповнене шасі трималося на позначці 38°С.

Щоправда, треба зазначити, що оскільки MacBook Air не передбачав подібних доповнень, для встановлення всіх необхідних компонентів йому довелося позбутися динаміків, конектора клавіатури та зв’язку з Wi-Fi. Ба більше, через апгрейди він ще й додав 0,3 мм товщини. 

При цьому керівник розробки Frore Прабгу Сатьямурті зазначає, що ноутбуки могли б бути навіть тоншими, якби використовували менші профілі клавіатури (чим це закінчилося для попередніх поколінь MacBook, думаю, всі пам’ятають) та OLED-екрани (інсайдери кажуть, що Apple вже працює над такими моделями, тоді як Samsung вже пропонує AMOLED-дисплеї в Galaxy Book).

Стартап Frore Systems продемонстрував кастомне п’єзоелектричне охолодження в MacBook Air [Доповнено]

Також невідомо, як саме такі кулери вплинули б на автономність. Через те, що це кастомне рішення, яке не передбачалося виробником, його інтеграція не дозволяє повною мірою оптимізувати всі процеси. Випробування показало споживання енергії на рівні 5 Вт під час роботи. Розробники зазначили, що без навантаження споживання впаде до 0,1-0,2 Вт.

Однак п’єзоелектричне охолодження залишається доволі тихим. Як зазначає журналіст TheVerge Шон Голлістер, йому потрібно було нахилитися над корпусом лептопа, щоб почути роботу охолодження. А, як відомо досвідченим користувачам MacBook Pro, стандартну CO від Apple легко почути, коли система навантажена.

Наразі AirJet Mini вже запущено у масове виробництво з більшими та меншими версіями. Першим комп’ютером з таким охолодженням стане міні-ПК Zotac Zbox PI430AJ Pico. Frore Systems також експериментує з іншими пристроями та має напрацювання з вебкамерами, дверними дзвінками, LED-лампами, й також передбачає, що такий кулер можна помістити у Steam Deck.

Доповнення: YouTube-канал Linus Tech Tips також отримав можливість випробувати AirJet Mini, ще й самостійно встановивши охолодження за інструкцією від Frore Systems: