Презентації нових моделей MacBook Pro щоразу наголошують на підтримці роботи з декількома зовнішніми моніторами з високою роздільною здатністю. На цей раз такі слайди також були, проте вони стосувалися не кожної моделі.

Цього року модельний ряд MacBook Pro збільшився, де 14-дюймові опції в базових модифікаціях отримали процесори M3 й заразом зменшили початкову вартість в лінійці. Звісно, такі версії професійних ноутбуків також мають свої особливості, порівняно з комплектаціями, яким дісталися процесори потужніші M3 Pro та M3 Max.

Окрім очевидно менших показників продуктивності, MBP 14 з M3 мають на один порт Thunderbolt менше, а всередині топкейса не два кулери, а лише один. Проте є ще момент, який обмежує можливість використання базової моделі для Pro-юзерів — кількість зовнішніх моніторів, з якими ноутбук може одночасно працювати.

Видання 9to5Mac звернуло увагу на цю проблему.

Так, початковий MBP 14 може працювати лише з одним зовнішнім дисплеєм. Незалежно від типу підключення (Thunderbolt чи HDMI), він може виводити зображення тільки на один монітор, але з роздільною здатністю до 6K з підтримкою частоти оновлення 60 Гц.

Нова базова модель MacBook Pro 14 не задовольнить користувачів декількох зовнішніх моніторів

Тим часом модель з M3 Pro зможе забезпечити такі ж роздільну здатність та частоту оновлення вже з двома моніторами, підключеними через Thunderbolt. Змінивши тип підключення одного з них на HDMI можна отримати 144 Гц з 4K. Цей порт також зможе забезпечити й 240 Гц при 4K, а з 8K буде 60 Гц, однак в такому випадку також доведеться працювати лише з одним зовнішнім екраном.

Звісно, можливості M3 Max значно більші. З таким процесором можна одночасно працювати на чотирьох зовнішніх дисплеях: трьох 6K/60 Гц підключених через Thunderbolt та одним 4K/144 Гц через HDMI. Альтернативна опція з трьома дисплеями: два 6K/60 Гц через Thunderbolt + один 8K/60 Гц (або 4K/240 Гц) через HDMI.

У будь-якому випадку, сетап з двома зовнішніми дисплеями не вдасться організувати з базовою моделлю MacBook Pro 14, й користувачу доведеться купувати лептоп з щонайменше M3 Pro.

Нагадаю, що базова версія MBP 14 з M3 в США вартує $1 599, тоді як варіанти з M3 Pro або M3 Max — $1 999 та $3 199 відповідно. І це без урахування можливих апгрейдів процесорів (де є опції комбінацій ядер ЦП та графіки), оперативної пам’яті та накопичувачів.