У віці 93 роки в США помер програміст Мартін Гетц (1930-2023), перший, хто отримав патент на програмне забезпечення і цим самим посприяв народженню нової індустрії. Про це пише The New York Times.

Річ у тому, що у 1950-1960-хх роках програмне забезпечення вважалося неодмінною частиною комп’ютерів, на той час, звісно ж, мейнфреймів. Але з розвитком індустрії, встановленням стандартів та появою можливості відтворювати одне і те саме ПЗ на різних комп’ютерах стало зрозуміло, що програмне забезпечення – це окрема галузь, не менш важлива, ніж виробництво самого комп’ютерного заліза.

У 1964 році Мартін Гетц, який працював у компанії Applied Data Research, відвідав конференцію з питань інтелектуальної власності та вирішив, що вдосконалений алгоритм сортування даних, який він розробив, можна запатентувати.

Сортування даних було важливою проблемою для мейнфреймів того часу, багато з яких використовували для зберігання магнітну стрічку. Більш ефективна процедура сортування даних могла б заощадити значну кількість часу виконання програми внаслідок зменшення кількості операцій читання та запису та скорочення часу очікування перемотування стрічки.

У віці 93 роки помер Мартін Гетц – людина, яка отримала перший патент на програмне забезпечення

Гетц подав заявку на патент 9 квітня 1965 року і 23 квітня 1968 р. отримав патент США № 3,380,029. Свого часу журнал Computerworld повідомив цю новину так: «Видано перший патент на програмне забезпечення, повні наслідки ще не зрозумілі». Зараз ми знаємо наслідки видачі цього патенту – створення величезної індустрії, яка змінила світ.

Крім отримання першого патенту на ПЗ, Мартін Гетц відомий як продакт-менеджер першого комерційного програмного забезпечення – пакета для побудови блок-схем Autoflow від Applied Data Research для мейнфреймів RCA (Radio Corporation of America). Коли RCA та інші виробники заліза відмовилися ліцензувати Autoflow, Гетц вирішив продавати його безпосередньо користувачам мейнфреймів RCA. Це вважається першим випадком, коли програмне забезпечення продавалося як окремий продукт.

У 2007 році той самий журнал Computerworld, який у 1968 р. не розумів наслідків надання патентну на ПЗ, назвав Гетца «неоспіваним новатором» комп’ютерної індустрії.