Компанія Qualcomm оприлюднила назву своєї майбутньої платформи для ARM-комп’ютерів: Snapdragon X, повідомляє The Verge. Вона побудована на технології процесора Oryon, яку Qualcomm придбала у Nuvia у 2021 році.

Примітно, що Nuvia була заснована колишніми інженерами Apple, які брали участь у розробці чипів Apple серії A для iPhone та iPad. Однак це придбання призвело до судового позову, поданого компанією Arm як проти Qualcomm, так і проти Nuvia, судовий розгляд призначено на вересень 2024 року.

Snapdragon X – це відповідь Qualcomm на процесори Apple серії M, вперше представлені в MacBook Air у 2020 році. Якщо Snapdragon X зможе зрівнятися або навіть наблизитися до продуктивності та енергоефективності чипів Apple, це може означати значні зміни для користувачів Windows, особливо тих, хто використовує легкі та компактні ноутбуки.

Ще однією помітною особливістю процесорів Snapdragon X є включення блоку нейронної обробки, подібного до Apple Neural Engine, пристосованого для з задач машинного навчання.

Дон Макгуайр, старший віцепрезидент Qualcomm, описав нові чипи як «квантовий стрибок у продуктивності та енергоефективності», що прокладає шлях до передових можливостей ШІ на пристроях. Продовжуючи спадщину платформи Snapdragon 8cx, Snapdragon X також підтримуватиме зв’язок 5G. Цю функцію Apple ще не інтегрувала в жоден зі своїх пристроїв серії M, за винятком iPad. Як повідомлялося раніше, Apple стикається з проблемами в розробці власних 5G модемів.