Google представить нові прикладні програмні інтерфейси (API), які використовуватимуть можливості компанії в галузі штучного інтелекту, щоб надавати в реальному часі інформацію про сонячну енергію, якість повітря та навіть пилок. Про це повідомляє Engadget із посиланням на віцепрезидента Google з питань геосталого розвитку Яеля Магуайра.

Один із них – це Solar API. Він базуватиметься на роботі проєкту Project Sunroof, який техгігант запустив у 2015 році та який поєднує дані про місцезнаходження, сонячне світло та навігацію. API використовуватиме сучасні карти та більш досконалі обчислювальні ресурси, ніж його попередник. Він охоплюватиме 320 млн будівель у 40 країнах, зокрема США, Франції та Японії.

Google представить нові API, щоб відстежувати дані про сонячну енергію, якість повітря та пилок

Solar API буде корисним, приміром, установникам сонячних панелей. Розробники навчили модель ШІ визначати кути та нахили даху за допомогою супутникових або аерофотознімків, оцінювати тінь від дерев та історичні дані про погоду. Це дозволить більш точно прогнозувати, скільки енергії вироблятиме сонячна панель.

Ще один інтерфейс – це Air Quality API, який охоплюватиме понад 100 країн. Він відстежуватиме якість повітря, перевіряючи різну інформацію, зокрема державних станцій моніторингу. API навіть враховуватиме умови дорожнього руху та кількість транспортних засобів, щоб краще прогнозувати, які забруднювачі переважатимуть.

Google представить нові API, щоб відстежувати дані про сонячну енергію, якість повітря та пилок

І, нарешті, Pollen API. Він відстежуватиме сезонне виділення пилку дерев у понад 65 країнах, враховуючи місцеві вітрові режими та щорічні тенденції. API надаватиме дані про кількість пилку на місцях та інформацію про алергени. Це може бути використано, зокрема в додатках для планування поїздок на роботу чи на відпочинок.

Google представить нові API, щоб відстежувати дані про сонячну енергію, якість повітря та пилок

Раніше повідомлялося, що Google тестує персонального асистента зі штучним інтелектом, який здатен надавати життєві поради. Над цією розробкою впродовж кількох місяців працювали ШІ-лабораторії DeepMind та Brain.