RBS 17 – шведська протикорабельна ракета малої дальності, яка надійде до ЗСУ

Швеція оголосила про рішення надати Україні четвертий пакет військової допомоги на суму €95 млн. До нього включено протитанкову зброю, 12,7-мм снайперські гвинтівки та, і це найцікавіше, протикорабельні ракети, тип яких не називається.

Про це сповістила у Твітер міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Звісно ж, ми дуже вдячні Швеції за допомогу, але усім цікаво, про які саме ракети йде мова. На жаль, комплекс великої дальності RBS 15 від Saab Bofors Dynamics, який може вражати кораблі за 300 км та несе боєголовку вагою 200 кг, можна відразу виключити. Вартість таких пускових систем та ракет до них складає мільйони євро, в пакеті допомоги з €95 млн банально не залишилось би місця ні на що інше. Тож мова йде про системи малої дальності, а саме про RBS-17 Hellfire, яка стоїть на озброєнні ВМС Швеції.

RBS 17 – це шведська модифікація відомої протитанкової ракети AGM-114 Hellfire. AGM-114 використовують в першу чергу з гелікоптерів чи з БПЛА, наприклад, тих самих MQ-1C Gray Eagle, які Україна отримає від США саме з цими ракетами. А ось RBS 17 використовується саме як протикорабельна і може запускатися як з кораблів, так і з суші, з досить компактних пускових установок, які можна перевозити або монтувати на рухомих платформах, тих самих «Бандеромобілях».

Як ви розумієте, RBS 17 / AGM-114 Hellfire з боєголовкою масою 9 кг та дальністю у 9000 м – це зовсім не та ракета, якою можна потопити крейсер «Москва», для великих кораблів потрібно щось на зразок тієї самої RBS 15, Harpoon, Naval Strike Missile або Р-360 «Нептун». RBS 17 – це скоріше доповнення до Brimstone та плануючих бомб Bayraktar TB2, зброя, щоб полювати на російські швидкісні та десантні катери, прикривати узбережжя та переправи, у разі необхідності використовувати як протитанкові ракети.

Але, як ми вже неодноразово писали, ЗСУ все пригодиться, рашистів багато, ракет для їх знищення теж треба багато. Тож, красно дякуємо, Швеціє!

Характеристики
Тип – протикорабельна версія ракети AGM-114 Hellfire
Виробник – Швеція
Довжина – 163 см
Діаметр – 17,8 см
Вага – 48 кг
Боєголовка 9 – кг тандемно-кумулятивна
Дальність – 9 000 м
Швидкість – 1,3 Маха, або 1 601 км/година
Наведення – по лазерному променю

Більше коментарів!