Україні конче потрібно протикорабельне озброєння. Фрегати ВМС Росії безкарно обстрілюють наші міста крилатими ракетами з акваторії Чорного моря, а ВМС України, на жаль, нічим їх дістати. Так, нещодавно наші військові начебто вразили російський фрегат «Адмірал Ессен» за допомогою вітчизняної крилатої ракети Р-360 «Нептун», але «Нептунів» у нас вкрай мало, та їх бережуть.

Тому заклики надати Україні протикорабельні ракети звучать вже декілька тижнів. Про це президент Зеленський говорив перед норвезьким парламентом, про це нещодавно висловлювався прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, про це група конгресменів благає президента США Джо Байдена.

AGM/RGM/UGM-84 Harpoon: американська протикорабельна ракета, яка потрібна Україні

Частіше за все, коли мова заходить про протикорабельні ракети, які може отримати Україна, мають на увазі американські AGM/RGM/UGM-84 Harpoon. Зброя гарно відома, широко розповсюджена, надійна. Подивімось, що таке той самий Harpoon.

Насправді Harpoon, який створювався наприкінці 1960-х – на початку 1970-х років минулого століття – це майже повний аналог того самого «Нептуна», який своєю чергою базується на радянській протикорабельній ракеті Х-35. Ось тільки Harpoon був першим, X-35 потрапила в війська на 6 років пізніше і була саме відповіддю СРСР на «Гарпун».

AGM/RGM/UGM-84 Harpoon: американська протикорабельна ракета, яка потрібна Україні

Harpoon – універсальна протикорабельна ракета, яка може застосовуватися надводними кораблями (RGM-84), підводними човнами (UGM-84) та літальними апаратами (AGM-84). Є навіть версія для використання з берегових пускових установок. Версії AGM-84E SLAM та AGM-84H/K SLAM-ER – крилаті варіанти, які можуть наближатися до цілі на наднизьких висотах, майже над гребенями хвиль.

Harpoon призначена для знищення кораблів класу есмінець, фрегат та корвет, але здатна нанести суттєві пошкодження і крейсерам та навіть більшим кораблям. Боєголовка вагою 221 кг підривається з затримкою, після проникнення в середину цілі.

Із 1977 р. виробники McDonnell Douglas, Boeing Defense та Space & Security випустили вже більш ніж 7500 ПКР Harpoon. Ці ракети поставлялися в 28 країн світу та використовуються на понад 600 військових кораблях, 180 субмаринах та безлічі літаків.

AGM/RGM/UGM-84 Harpoon: американська протикорабельна ракета, яка потрібна Україні

Здається, Harpoon – річ гарна, треба брати. Але є декілька нюансів. По-перше, максимальна бойова дальність «Гарпунів» – лише 280 км. По-друге, Україні підійде хіба що берегова версія ракети: морську чи авіаційну нам просто нема куди ставити. Тобто, при розташуванні у прибережних районах Одеської та Миколаївської області, дивізіон «Гарпунів» здатен запобігти висадці десанту чи обстрілу портових міст з артилерійського озброєння кораблів РФ, але дістати есмінці Чорноморського флоту, які обстрілюють міста України «Калібрами» або вдарити по бухті Севастополя Harpoon не в змозі.

Так, це гарна зброя й вона нам потрібна. Більш того, Україна ще з 2021 р. веде перемовини про закупівлю ПКР Harpoon для корветів типу «Ада», які будуються для ВМС України у Туреччині (перший було закладено у вересні 2021). Але не варто покладати на «Гарпун», навіть якщо Україна його отримає, занадто багато надії: навряд чи ця зброя припинить бомбардування наших міст.

AGM/RGM/UGM-84 Harpoon: американська протикорабельна ракета, яка потрібна Україні

Характеристики
Вага – 540 – 691 кг
Довжина – 3,8 – 4,6 м
Діаметр – 34,3 см
Двигун – турбореактивний двигун та твердопаливний прискорювач
Розмах крил – 91,4 см
Операційна дальність – 140 – 280 км
Висота польоту – політ над гребенями хвиль
Швидкість – 850 км/год (0,85 Маха)
Система наведення – інерціальна система наведення з радіовисотоміром та активна радіолокаційна на кінцевій ділянці польоту
Боєголовка – 221 кілограм, фугасна
Вартість одиниці – $1 527 416