Декілька днів тому агентство Reuters, посилаючись на власні джерела, сповістило, що США та союзники працюють над розв’язанням питання надання Україні потужної протикорабельної зброї. Схоже, блокада чорноморських портів та проблема з постачанням українського зерна на міжнародні ринки дійсно турбує США та Європу.

У матеріалі Reuters йдеться про два типи протикорабельних ракет – AGM/RGM/UGM-84 Harpoon від американської Boeing Defense, Space & Security та Naval Strike Missile від норвезької Kongsberg Defence & Aerospace. Про Harpoon ми вже розповідали, тож подивимось, що таке Naval Strike Missile.

Naval Strike Missile: чи може ця протикорабельна ракета прорвати морську блокаду України

По-перше, Naval Strike Missile (NSM) – набагато сучасніша зброя, ніж спроєктований ще у 1970-х Harpoon. Перший контракт на постачання Naval Strike Missile або Nytt sjømålsmissil (дослівно – Нова ракета для морських цілей) був підписаний влітку 2007 року, а перший запуск з борту норвезького патрульного судна Glimt відбувся восени 2012 р. Тобто 2012 р. вважається офіційною датою початку служби цих ракет.

По-друге, Naval Strike Missile, на відміну від Harpoon, майже з самого початку розроблявся для використання з морських та наземних платформ. У 2008 р. Польща замовила 6 наземних стартових установок по 4 ракети кожна на шасі вантажівок Jelcz власного виробництва, а у 2014 р. додала до них ще 6 установок. Тобто наші сусіди мають потужну берегову оборону з сукупним залпом у 48 ракет NSM. Крім того, Корпус морської піхоти США має на озброєнні легкі мобільні пускові установки NMESIS (Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System) з ракетами NSM. Більш того, зараз ведуться роботи по створенню на її основі дистанційно керованої безпілотної пускової установки ROGUE (Remotely Operated Ground Unit for Expeditionary)!

Naval Strike Missile: чи може ця протикорабельна ракета прорвати морську блокаду України

По-третє, NSM – це справжній витвір зброярського мистецтва. Ракета має корпус з композитних матеріалів і майже не помітна на радарах. Боєголовка від компанії TDW виконана з титанового сплаву, має меншу вагу, але підвищену руйнівну силу. Інтелектуальний програмований детонатор ще більше покращує результат використання ракет. Naval Strike Missile вміє літати по гребенях хвиль, оминати перешкоди та виконувати випадкові маневри відхилення на термінальній фазі.

Завдяки інфрачервоній головці самонаведення та бортовій базі даних NSM має інтелектуальну систему вибору цілей та здатна вражати кораблі на рівні ватерлінії. Система навігації може використовувати інерційні датчики, GPS та інформацію про рельєф місцевості.

Але Naval Strike Missile – дуже недешева зброя: вартість однієї ракети становить $2 194 000.

На базі Naval Strike Missile розробляється зараз нова ракета Joint Strike Missile, яка буде здатна вражати цілі й на суші, а ще використовуватися з повітряних платформ – того самого винищувача 5-ого покоління F-35. Нова ракета має підвищену дальність – до 560 км проти 185 км у NSM та більш потужну боєголовку. Виробництво цих ракет стартує у 2023 р.

Напевне, ви вже помітили одну проблему NSM – дальність. Сучасна версія ракети може дістати російські кораблі на відстані до 185 км. У той час коли наш власний Р-360 «Нептун» має дальність 280 км. Так, це правда, але «Нептунів» все ще дуже мало, тому якщо дають NSM, то треба брати.

Naval Strike Missile: чи може ця протикорабельна ракета прорвати морську блокаду України

Інша справа – де брати? Морську версію нам просто нема куди інтегрувати, тож мова про наземні платформи, які є у Польщі та США. Але щось нам підказує, що у сьогоднішніх умовах Польща не буде оголяти власне узбережжя, попри всю любов до України. Тож мова про Корпус морської піхоти США та системи NMESIS. Невеликі, мобільні – це дійсно дуже вдале рішення для України. Але чи дозволить це розблокувати наші порти?

Naval Strike Missile: чи може ця протикорабельна ракета прорвати морську блокаду України

На жаль, ні. Навіть якщо ми отримаємо Naval Strike Missile та розмістимо батареї на узбережжі Одеської та Миколаївської областей, то ми лише відгонимо російські кораблі трохи далі від наших територіальних вод, але це не завадить їм вражати наші вантажні кораблі. Крім того, є ще і міни. При таких умовах навряд чи якась страхова компанія візьметься за страхування вантажу, а це зробить українське зерно золотим.

Тож, Naval Strike Missile та Harpoon – це дійсно дуже крута та сучасна зброя, яку треба брати, але вона не здатна розблокувати українські порти та відновити експорт. Як не здатна вона і уразити російські фрегати та підводні човни, що обстрілюють українські міста крилатими ракетами. На жаль.

Naval Strike Missile: чи може ця протикорабельна ракета прорвати морську блокаду України

Характеристики
Виробник – Kongsberg Defense & Aerospace
Вартість одиниці – $2 194 000
Вага – 410 кг
Довжина – 3,95 м
Бойова частина – 125 кг осколково-фугасна
Механізм детонації – програмований детонатор
Двигун – ТРД Microturbo TRI-40
Дальність – 185 км (NSM), 185 – 555 км (JSM, залежно від профілю польоту)
Висота польоту – над гребнями хвиль
Швидкість – 0,7–0,9 Маха (850–1100 км/год)
Системи наведення – інерціальна, GPS, референтна навігація, інфрачервона головка самонаведення, база даних цілей