Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який послідовно підтримує обороноздатність України, розповів нещодавно, що Сполучене Королівство розглядає можливість надання ЗСУ ракет Brimstone і працює над технічною стороною цього питання. Що це за ракета і навіщо вона Україні?

Дослівно Борис Джонсон сказав наступне: «One of the systems that we’re looking at… is to see if we could mount some Brimstones on the back of technicals (vehicles) to see if that will do the job.» Тобто, «Одна із систем, яку ми розглядаємо… ми хочемо подивитися, чи зможемо ми встановити кілька [ракет] Brimstone на задню частину [якихось] «технічних транспортних засобів», щоб подивитися, чи буде це працювати».

Це насправді дуже дивний вираз, особливо якщо взяти до уваги, що зараз ракети Brimstone використовуються ВПС Великої Британії, Саудівської Аравії та Німеччини лише з реактивних літаків та гелікоптерів. А як ми вже неодноразово зазначали, озброєння НАТО не сумісне з системами керування вогнем та літаками ПС ЗСУ.

Brimstone – британські високоточні ракети для ЗСУ

Насправді варіанти Brimstone для використання з наземних платформ розглядалися, і виробник ракет, британська компанія MBDA UK, разом з польською PGZ у 2019 р. навіть оформила концепцію винищувача танків нового покоління на шасі БМП-1. Така машина теоретично могла б випускати залп з 12 ракет Brimstone, кожна з яких, завдяки ройовому AI, здатна знайти та знищити власну ціль в зоні ураження. Така собі високоточна система залпового вогню, яка спроможна вичистити цілу зону від техніки противника. На жаль, цей проєкт так і залишився проєктом.

Brimstone – британські високоточні ракети для ЗСУ

Крім того, розглядалася можливість використання ракет Brimstone з шасі південно-корейського САУ K9 Thunder. У цьому варіанті на шасі можна встановити навіть три пускових системи на вісім ракет кожна, що дає залп з 24 ракет з індивідуальним наведенням.

У 2021 р. MBDA UK разом з американською General Dynamics розпочала проєкт винищувача танків на базі БМП Ajax. Тут йдеться про два стартових контейнери на чотири Brimstones кожний.

Brimstone – британські високоточні ракети для ЗСУ

Ну й нарешті ще один варіант, інтеграція Brimstone з роботизованим наземним шасі THeMIS від естонської компанії Milrem Robotics. Дуже цікава модифікація на один пусковий контейнер з 6 ракетами.

Схоже, Борис Джонсон мав на увазі якийсь подібний варіант і для України. Тобто, MBDA має знайти вітчизняне шасі, скажімо МТ-ЛБ або ту саму БМП-1, та інтегрувати в нього стартові контейнери Brimstones плюс систему цілевказання та керування вогнем для цих ракет. Звучить досить складно, але після розробки у короткий термін спеціальних бойових дронів Phoenix Ghost на вимоги України це вже не виглядає як суцільна фантастика.

Ракети Brimstone – це дороблена та покращена версія американських AGM-114 Hellfire, тобто зброя класу «повітря – поверхня». Основні задачі Brimstone – знищувати бронетехніку та важливі цілі – командні пункти, РЛС, ЗРК та інше. Крім того, Brimstone можна використовувати як протикорабельні ракети проти легких суден, швидкісних катерів та таке інше. Тандемна кумулятивна бойоголівка вагою 6,3 кг навряд чи нашкодить великому кораблю, а ось патрульний човен їй до снаги.

Brimstone стала на озброєння у 2005 році, але вже встигла отримати численні апгрейди. Найновітніші версії Brimstone 3 можуть запускатися і з наземних шасі, а модифікація SPEAR 3 отримає ройовий AI, багаторежимну систему наведення і дальність до 130 км при запуску з повітря.

Brimstone – британські високоточні ракети для ЗСУ

Brimstone II, які стоять на озброєнні зараз, мають швидкість 450 м/с та дальність 60 км при використанні з повітря. З наземних платформ бойова дальність складатиме близько 12 км. Для високоточної протитанкової зброї дуже непогано.

Чи вийде у MBDA UK реалізувати подібну експериментальну систему для ЗСУ, ми, звісно, не знаємо. Але це вже не перший випадок, коли західні компанії намагаються випробувати в умовах реальної війни новітню зброю, або перевірити деякі концепції. Ми не проти, аби це допомагало наблизити перемогу. Так що побажаємо MBDA та вітчизняним зброярам, які, напевно, будуть залучені до цього проєкту, наснаги.

Brimstone – британські високоточні ракети для ЗСУ

Технічні характеристики
Вага – 50 кг
Довжина – 1,8 м
Діаметр – 180 мм
Бойова частина – 6,3 кг тандемна кумулятивна
Двигун – твердопаливний
Дальність – 12-20 км (Brimstone I), 40-60 км (Brimstone II)
Швидкість – 450 м/с (1,3 Маха)
Наведення – 94-ГГц активний радар самонаведення, інерційний автопілот, лазерне наведення
Вартість – £105 000 за одиницю