Зранку 2 квітня 2022 р. Генеральний штаб ЗСУ повідомив про вдале використання БПЛА Bayraktar TB2 проти російських швидкохідних патрульних катерів проєкту 03160 «Раптор» біля того самого острова Зміїний. Обидві цілі знищено. «Байрактар» відпрацював по катерах з дальності 7 та 6,6 км відповідно.

Чому це важливо? По-перше, це красиво. По-друге, бої коло острова Зміїний – це важлива частина оборони Півдня України: війська РФ намагаються розгорнути на Зміїному батареї ППО та РЛС спостереження, що ускладнить протидію перекиданню російських військ до Придністров’я. По-третє, поки до нас не доїхали британські Brimstone чи AGM/RGM/UGM-84 Harpoon, вигадливість вояків ЗСУ в знищенні морських цілей надихає та вражає. Ну і по-четверте, хоч катери типу «Раптор» – це, звісно, не «Москва», знищення катерів трохи зрівнює рахунок втрат ВМС, який поки що був не на користь України, якщо казати про кількість знищених цілей.

Згідно з даними Oryx, з 24 лютого 2022 р. Росія втратила лише 4 кораблі, 2 з яких знищено та 2 пошкоджено. Два знищені кораблі – це ракетний крейсер «Москва» та великий десантний корабель «Саратов», що сконав у порту Бердянська. Генеральний штаб ЗСУ надає інші дані – 8 кораблів та катерів рашистів, без уточнення типів.

«Русскій воєнний корабль, іді @&#!». Ремейк. БПЛА Bayraktar TB2 знищив два катери РФ типу «Раптор»

На жаль, втрати ВМС України у кількісному вираженні набагато гірші. Той же Oryx пише про 4 знищені кораблі та катери, рахуючи затоплений у Миколаєві флагман ВМС України фрегат «Гетьман Сагайдачний». 13 українських патрульних катерів захоплені рашистами. Знищення двох «Рапторів» дозволяє, як то кажуть, зрівняти рахунок. Це важливо, тому що втрати кораблів – це була майже єдина категорія, по якій ЗСУ поступалися.

Російські патрульні катери проєкту 03160 «Раптор» можуть нести до 20 осіб десанту та озброєні важким кулеметним модулем «Управа-Корд» з кулеметом «КПВТ» калібру 14,5 мм, який вміє коригувати вогонь з урахуванням поправки на рух цілі та інші зовнішні чинники, плюс двома кулеметами «Печеніг» калібру 7,62 мм. Катери мають дальність плавання до 300 миль (555 км) економічним ходом. Максимальна швидкість ходу – 48 вузлів (88 км/год), або 28 вузлів при висоті хвилі 2,5 м чи 20 вузлів при висоті хвилі 4,5 м. Катери типу «Раптор» надходять до флоту РФ з 2015 р., усього вже побудовано 14 одиниць.