За інформацією Reuters, адміністрація Джо Байдена планує продати Україні чотири БПЛА MQ-1C Grey Eagle, які можуть бути озброєні ракетами AGM-114 Hellfire. Але продаж безпілотників General Atomics все ще може бути заблокований Конгресом.

Адміністрація президента має намір найближчими днями повідомити Конгрес про потенційний продаж Україні БПЛА з наступним публічним оголошенням цього рішення. Але поки що на запит прессекретаря Білого дому до Пентагону представник Міністерства оборони відповів, що «нема чого анонсувати».

БПЛА MQ-1C Gray Eagle для ЗСУ: краще, ніж Bayraktar TB2, але гірше, ніж MQ-9 Reaper

У будь-якому разі, те, що продаж (ймовірно за кошти, виділені тим самим Білим домом) американських атакуючих дронів вже обговорюється – це дуже непоганий знак. І хоча кожен коментатор на нашому сайті напише – «Чому не MQ-9 Reaper?!», MQ-1C Grey Eagle – це теж дуже непогана техніка, і в разі надходження ці БПЛА стануть найпотужнішими в ЗСУ.

Хоча процес навчання операторів БПЛА General Atomics зазвичай займає місяці, останніми тижнями був запропонований попередній план навчання досвідчених українських операторів за тижні. Крім того, тут доречно згадати слова, сказані на адресу українських воїнів їх британськими колегами: «Українці демонструють цілеспрямованість на тренуваннях. Вони не хочуть робити перерви навіть на чай. Вони просто хочуть продовжити навчання і скоріше повернутися в Україну».

БПЛА MQ-1C Gray Eagle для ЗСУ: краще, ніж Bayraktar TB2, але гірше, ніж MQ-9 Reaper

 

Подивімось, на що здатен MQ-1C Grey Eagle, чим він кращий за Bayraktar TB2 та гірший за MQ-9 Reaper.

MQ-1C Gray Eagle – це армійська варіація БПЛА MQ-1 Predator, що стояв на озброєнні ПС США та деяких інших країн. MQ-1C має більшу злітну масу, більшу масу корисного навантаження, потужніший двигун і таке інше. Особливо це стосується покращеної версії Improved Gray Eagle, яка пішла у серію у 2015 р. Крім того, існує ще версія Gray Eagle Extended Range зі збільшеним операційним радіусом, яка тестується збройними силами.

БПЛА MQ-1C Gray Eagle для ЗСУ: краще, ніж Bayraktar TB2, але гірше, ніж MQ-9 Reaper

Формально MQ-1C Gray Eagle – такий самий ударний дрон середнього класу, як і Bayraktar TB2. Але це досить різні «середні класи». Американський БПЛА довший, має більший розмах крил, вдвічі більшу злітну масу – 1 633 кг проти 700 кг у TB2, і найголовніше – може нести вдвічі важчу зброю. Корисне навантаження MQ-1C – 360 кг проти 150 кг у турецького дрона. Крім того, MQ-1C Gray Eagle швидший – 309 км/год проти 220 км/год у TB2. Чесніше було б порівнювати MQ-1C з Bayraktar TB3, але більш важка морська версія турецького БПЛА лише готується до свого першого зльоту.

Що ж до MQ-9 Reaper, це вже зовсім інша історія. Це вже важкий ударний дрон, найпотужніший з усіх, що стоять зараз на озброєнні будь-якої армії світу. MQ-9 мають розмір та вагу повноцінного легкого штурмовика, такого як, наприклад, Embraer EMB 314 Super Tucano – довжина 11 м, розмах крил – 20 м, злітна вага – 4 760 кг. І головне – 1 700 кг корисного навантаження у внутрішніх відсіках та на 7 зовнішніх точках кріплення. Це вже зовсім інша вогнева потужність. На жаль, ці БПЛА нам поки що не пропонують.

Повернемося до MQ-1C Gray Eagle. БПЛА може знаходитися у повітрі 25 годин, підіймаючись на висоту майже 9 км. На чотирьох точках підвісу MQ-1C може нести 4 ракети AGM-114 Hellfire, які здатні знищити будь-яку броньовану ціль і навіть бункер з відстані у 8 км. Саме ці ракети пропонують надати нам разом з дронами. Інший варіант – аж 8 ракет AIM-92 Stinger проти ворожих дронів, гелікоптерів, літаків та навіть крилатих ракет. Така собі повітряна ППО. Ну і третя опція – 4 плануючих протитанкових бомби GBU-44/B Viper Strike з лазерним наведенням. Загортайте, беремо!

Тому тримаємо кулаки й сподіваємось, що ці чутки не просто чутки, а Конгрес США не буде дуже пручатися. А там хтозна, може, за першими чотирма MQ-1C Gray Eagle прийдуть ще чотири, а потім ще. А там, може, й до MQ-9 справа дійде. Ми не відмовимося.

БПЛА MQ-1C Gray Eagle для ЗСУ: краще, ніж Bayraktar TB2, але гірше, ніж MQ-9 Reaper

Характеристики MQ-1C Gray Eagle
Довжина – 8,53 м
Розмах крил – 17 м
Висота – 2,1 м
Максимальна злітна вага – 1 633 кг
Вантажопідйомність – 360 кг
Силова установка – 1 × Thielert Centurion 1.7 Heavy-Fuel Engine
Потужність – 165 к.с. (123 кВт)
Максимальна швидкість – 309 км/год
Витривалість – 25 годин
Робоча стеля – 8 840 м
Точки підвісу – 4
Радар – AN/ZPY-1 STARLite
Озброєння:
Ракети – 4 × AGM-114 Hellfire або 8 × AIM-92 Stinger
Бомби – 4 × GBU-44/B Viper Strike