Після декількох образливих для євреїв висловлювань міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова та деяких пропагандистів та державних діячів держави агресора, офіційний Ізраїль, який з початку війни не поспішав допомагати Україні, досить лояльно поводився з Росією і навіть блокував постачання ЗСУ ізраїльської зброї, змінив своє ставлення. І ось вже міністерка закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс каже, що Ізраїль ніколи не блокував передачу ізраїльської зброї Україні, попри попередні чутки, і взагалі, з дитинства за червоно-чорних.

Минулого року Естонія закупила в Ізраїля багато зброї, у тому числі понад 500 протитанкових ракет Spike та ракетний комплекс берегової оборони Blue Spear. Антикорабельний Blue Spear нам, скоріш за все, не дадуть (шкода, ця заміна Harpoon б’є по надводним та наземним цілям на 290, а новітні варіанти – навіть на 400 км), а ось отримати ПТРК Spike досить реально. Тим більше, що мова про цю протитанкову зброю йде з самого початку війни. І хоча ЗСУ вже напевне має по 10 протитанкових систем на один російський танк, запас, як то кажуть, кишеню не тягне. Ба більше, Spike, особливо в варіанті Spike NLOS, який має дальність 25 км, дуже добре доповнить наші «Стугна-П», FGM-148 Javelin, MBT LAW / NLAW та M982 Excalibur.

Ізраїльський ПТРК Spike – невже Україна нарешті отримає цю зброю?

ПТРК Spike (насправді це не лише протитанковий, а багатофункціональний комплекс), як і більшість ізраїльської зброї, створений державною корпорацією Rafael Advanced Defense Systems ще наприкінці 1970-х років, а з 1981 р. стоїть на озброєнні Армії оборони Ізраїлю та багатьох інших армій світу. Наразі актуальним є п’яте покоління Spike.

Spike – це такий гібрид «Стугна-П» та FGM-148 Javelin. Ракетою можна керувати по дротах, візуально супроводжуючи ціль, а можна задіяти інфрачервону голівку самонаведення, або обидва методи. По профілю польоту Spike майже повторює Javelin та б’є танки зверху. Тандемна бойова частина дозволяє знищувати будь-які цілі. Є варіанти Spike для коротких дистанцій, наприклад Spike-SR (50-1500 м), є для середніх, як Spike-MR (200-2500 м), є для великих, Spike-LR (200-4000 м) та Spike-LR II (200-5500 м), є для дуже великих – Spike-ER (400-8000 м) та Spike-ER II (400-10000 м). А є Spike NLOS (Non Line Of Sight – Без прямої видимості), яким можна нищити танки ворога на відстані до 25 км. Але тут вже тринога та ракета важкенькі – 26 та 14 кг відповідно.

Ізраїльський ПТРК Spike – невже Україна нарешті отримає цю зброю?

25 км – це справжній game changer, ПТРК з дальністю артилерії та точністю атакуючих БПЛА. Крім того, є ще варіанти Spike-ER для гелікоптерів з пусковим контейнером на 4 ракети. Ось би такі та на Bayraktar TB2! А ще Spike-ER монтують на автівки та навіть на ATV. Класна річ, треба брати!

Spike, як і Javelin, штука не дешева. Одна ракета Spike NLOS коштує приблизно $210,000. Однак Естонія – одна з перших, а по відсотку ВВП взагалі перша з донорів України. Тож чекаємо на Spike. І дякуємо «Сумній конячці» за допомогу в переконанні Ізраїля. Те, що Україна не могла довести Єрусалиму 2 місяці, голова МЗС РФ зробив за два дні. Багатоходовочка!

Ізраїльський ПТРК Spike – невже Україна нарешті отримає цю зброю?

Технічні характеристики
Вага:
Mass Spike-ER для гелікоптера – 187 кг (пускова установка + 4 ракети)
Spike-MR/LR – 26,8 кг (пускова, штатив, ракета, акумулятор, тепловізійний приціл)
Spike-SR: – 9,6 кг (ракета у тубусі)
Довжина:
Spike-MR/LR – 1200 мм
Spike-ER – 1670 мм
Діаметр:
Spike-MR/LR – 130 мм
Spike-ER – 170 мм
Готовність до запуску – 30 секунд
Перезарядження – 15 секунд
Ефективна дальність стрільби:
Spike-SR – до 1,5 км
Spike-MR –до 2,5 км
Spike-LR – до 4 км
Spike-LR II – до 5,5 км
Spike-ER – до 8 км
Spike-ER II – до 10 км
Spike-NLOS – 25 км
Приціли – оптичний приціл 10×
Боєголовка – тандемно-кумулятивна
Детонація – п’єзоелектричний тригер
Двигун – твердопаливна ракета
Наведення – інфрачервоне самонаведення, електрооптичне або подвійне