Як ви бачите у новинах, у тому числі й на нашому сайті, Україну підтримує зараз увесь світ. Кожна копійка, кожен танк чи система ППО важливі й ми дуже вдячні усім, хто допомагає українським біженцям та воякам ЗСУ. Але цікаво, хто ж більш інших вболіває за Україну і не шкодує коштів на підтримку нашого прагнення до свободи та незалежності. Що ж, є люди, які це вже підрахували.

Підрахунком займається Кільський інститут світової економіки, що у Німеччині. Вони навіть створили спеціальний Ukraine Support Tracker, де ретельно підраховуються усі офіційні заяви про гуманітарну, фінансову та військову допомогу Україні. Подивімось, що ми маємо станом на 23 квітня 2022 р. (останнє оновлення трекеру, наступне заплановано на 17 травня 2022 р.). Усі суми в євро, тому що дослідження проводила європейська інституція.

Ukraine Support Tracker – хто і як допомагає Україні

За загальною сумою допомоги (гуманітарна, військова та фінансова разом) на першому місці, звісно, США – €10,31 млрд. Взагалі-то на США припадає майже 48% усієї допомоги Україні. Країни ЄС та європейські інституції, які підпорядковані усьому Союзу (наприклад, Європейський банк реконструкції та розвитку чи Європейський інвестиційний банк) надали разом €12,77 млрд. Щодо окремих країн, то на другому місці Польща (це зрозуміло) – €2,4 млрд, третя – Велика Британія – €2,096 млрд, далі Канада – €1,948 млрд та досить несподівано Німеччина – €1,815 млрд.

Ukraine Support Tracker – хто і як допомагає Україні

Якщо говорити лише про зброю, то тут на першому місці знову США, які доправили до України озброєння на суму у €3,05 млрд. Друга знову Польща – €1,46 млрд, потім Канада – €697 млн, Велика Британія – €390 млн та Латвія – €220 млн.

Ukraine Support Tracker – хто і як допомагає Україні

Хоч насправді цікавіші не абсолютні цифри, а суми по відношенню до валового внутрішнього продукту. І тут маленькі країни Європи дивують. Перша трійка донорів України – Естонія, Латвія та Польща, які не пошкодували відповідно 0,78%, 0,73% та 0,44% ВВП на допомогу сусіду. Усе просто: ці країни краще за інших розуміють, що таке росія, та те, що у разі падіння України вони самі можуть стати наступними жертвами кривавої русні. Ці 0,78%, 0,73% та 0,44% на нашу підтримку – це насправді дуже великі жертви з боку сусідів, що ми дуже цінуємо.

І наостанок про українських біженців, наших жінок та дітей, яких прийняли сусіди. Майже 3 млн українців прибуло до Польщі, 770 тис. до Румунії, 490 тис. до Угорщини, 430 тис. до Молдови. Беручи до уваги чисельність населення в кожній країні, Молдова отримала 17% додаткових мешканців, Польща – 8%, а Словаччина – 6,5%.

Дякуємо вам усім, любі сусіди! Ми цього не забудемо.