Тільки не поспішайте. Щоб повністю зрозуміти автомобіль Peugeot 408 (та мої думки навколо нього), обов’язкового потрібно переглянути першу статтю-презентацію Peugeot 408 та тест-драйв Peugeot 308. Саме ці два матеріали будуть основою для сприйняття Peugeot 408. Проте, повірте – глибоке занурення в тему навколо Peugeot 408 того варте. Як і сам автомобіль.

Оформлюй онлайн автоцивілку від будь-якої страхової компанії зі знижкою 10% на hotline.finance по промокоду MEZHA10

Дизайн: унікальний фастбек-крос

Зовнішній стиль автомобіля Peugeot 408 – це поєднання різних елементів, які раптом складаються в одну цікаву картину. Спочатку взяли кузов типу «фастбек», вперше знайдений на моделі Peugeot 508: наче просто звичайний 5-дверний ліфтбек з великою нахиленою кришкою багажника – але ж динамічний дизайн цілком виправдовує слово «фаст»!

Потім додали новітні дизайнерські тренди Peugeot: решітка радіатора кольору кузова, вузькі фари з вертикальними «іклами» та напівпрозорі ліхтарі, новий логотип (навіть на дверцятах), багато чорно-глянцевого декору. Й наче цього було замало – підняли автомобіль над дорогою та вкрили нижню частину кузова пластиковим захистом. Та це ж унікальний фастбек-крос!

Новий Peugeot 408 виглядає спраглим до пригод та емоцій. Сильно закрутив? Хижий «погляд» та гострі кути натягають на динаміку, швидкість, спритність на дорозі. А ось чорний захисний пластик та непоганий кліренс (189 мм) натякають, що розваги можна продовжити й за межами асфальту. В деталях Peugeot 408 нагадує Peugeot 308: фари з «іклами», червоні смужки в напівпрозорих ліхтарях, додаткові бокові логотипи, форма дзеркал. Хоча відмінність у розмірах чимала, особливо в довжині кузова (4,69 метра); також помітно відрізняється колісна база (2,79 метра) та висота (1,48 метра); а ось ширина (1,85 метра) ідентична. А ще особисто мені візуально автомобіль Peugeot 408 чимось нагадує Citroen BX, пам’ятаєте такий? Схожість у пропорціях 5-дверного кузова з сильно похиленим заднім склом, численні «гострі» лінії, підкреслено-відокремлена нижня частина.

Всередині знову згадуємо Peugeot 308, адже маємо ідентичну передню частину – і це чудово! Неймовірно-космічний дизайн, якісні матеріали оздоблення, гарна практичність та зручність у використанні. Ось наче сенсорний дисплей в салоні – але зі збереженням фізичних перемикачів та додатковою сенсорною панеллю, на яку можна виводити бажані «віртуальні» кнопки. Ось «дизайнерська» центральна консоль – але тут знайшлось місце для джойстика «автомату», підсклянників, полички-ніші, бездротової зарядки. Ось цифрова панель приладів – але з численними варіантами налаштувань та 3D-відображенням інформації. Нарешті, окремо відзначу кольорове фонове підсвічування та рифлений металізований декор наче зі світу «преміум». Не буду багато повторювати й розписувати, адже всі деталі вже розбирали на прикладі Peugeot 308. Скажу просто: передня частина салону – чудова!

А тепер про головні відмінності Peugeot 408 відносно Peugeot 308, й всі ці особливості знаходяться позаду. По-перше, це значно збільшений простір для пасажирів другого ряду. Якщо запас місця над головою та по ширині салону приблизно однаковий, то у питання запасу простору для ніг/колін автомобіль Peugeot 408 відверто переходить на клас вище – гарний запас простору, можна вільно розмістити ноги. Завдяки цьому, також можна дещо «з’їхати» на сидіння і так буде більше простору над головою. Плюс очікувані пункти комфорту: підлокітник та підсклянники, дефлектори вентиляції, великі дверцята для зручної посадки.

По-друге, варто відзначити значно збільшений багажник – автомобіль Peugeot 408 пропонує 505 літрів проти 422 літрів у моделі Peugeot 308. Й лише збільшуванням цифр справа не обмежилась. Наприклад, тут краще організація простору: є кишенька та бокові фіксатори, присутні пару гачків для пакетів. Плюс багажник зручніше завантажувати через великий отвір.

Салон автомобіля Peugeot 408 просто чудовий: гарне поєднання оригінального дизайну та продуманих дрібниць, які забезпечують щоденну зручність. Так, вам доведеться постійно протирати дисплеї та глянець – але сьогодні так майже у всіх сучасних автомобілях. Проте геть не кожен з них може запропонувати настільки якісні матеріали за такі гроші. А ще – настільки багато простору для пасажирів позаду та настільки великий багажник.

Техніка: більше сантиметрів, більше потужності

Кілька важливих цифр про Peugeot 408, які дозволять зрозуміти всі особливості його конструкції. Спочатку – про розміри. Як вже стало зрозуміло з описаного вище, автомобіль Peugeot 408 суттєво додав відносно Peugeot 308: довжина збільшилась на 32 см, колісна база зросла на 11 см, також помітно (плюс близько 21 см) розтягнувся задній звис. Варто відзначити, що враження від внутрішнього простору Peugeot 408 для пасажирів заднього ряду теж виникли не просто так: за фірмовими замірами маємо плюс близько 6 см відносно Peugeot 308.

Тепер про другий важливий пункт – про двигун та потужність. Для ринку України автомобіль Peugeot 408 пропонується лише з одним силовим агрегатом: бензиновий двигун 1.6 PureTech, що також відомий за позначенням сімейства EP6 або назвою Prince. Такий двигун має чотири циліндри, безпосереднє упорскування пального, турбіну: все це сумарно видає 215 к.с. (на 5500 об/хв) потужності та 300 Нм (на 2000 об/хв) крутного моменту. На ринку Європи існують й інші варіанти силових агрегатів для Peugeot 408 – менші бензинові двигуни, більш потужні гібриди, електричні версії – але у нас все це не пропонується.

В основі Peugeot 408 лежить платформа ЕМР2: несучий кузов та передній привод, поперечне встановлення двигуна, плюс незалежна передня підвіска (МакФерсон) та напівзалежна задня (на основі П-подібної балки). Проте головні особливості автомобіля – це його чималі розміри та доволі потужний 1,6-літровий 215-сильний турбомотор PureTech, що працює разом з 8-ступеневим «автоматом». Ця пара обіцяє нам прискорення 0-100 км/год за 7,9 секунди, максимальну швидкість 220 км/год, споживання палива по місту 9,2 л на 100 км, споживання палива на трасі 5,7 л на 100 км. Що отримаємо в реальності?

За кермом: гарна динаміка на асфальті, готовність вирушити за його межі

Це вже моя друга зустріч з автомобілем Peugeot 408 – й він незмінно дарує цікаві спостереження та емоції на дорозі. Першим відзначу двигун: він починає обережно, але продовжує потужно. У тому сенсі, що до 2-2,5 тисяч обертів тут наче небагато тяги й плавне прискорення, проте вже у діапазоні 3-4 тисяч стає веселіше та жвавіше, а на 5-6 тисячах двигун в взагалі перетворюється на вируючий вулкан! Завдяки такому характеру, можна спокійно пересуватись у міських заторах й при цьому бути впевненим – завжди є запас «під ногою», який може знадобитись під час різкого маневру або при обгонах на трасі.

До речі, про різки маневри. Кермо робить майже три оберти від упору до упору, про гостроту тут не йдеться. Ще й крени кузова у різких віражах доволі помітні. Водночас автомобіль все одно жваво реагує на кермо, майже немає недоречних пауз в керованості. Але є непоганий комфорт, який забезпечує підвіска та довга колісна база. Завдяки видовженій колісні базі, всі нерівності сприймаються не так помітно: збурення і коливання відчуваються не так гостро й десь там далеко-далеко…

Знову не обходиться без згадки Peugeot 308 – тому, що відверто кажучи, в світі ідеальних доріг легковий хетчбек Peugeot 308 почувається краще. Він пропонує кращий комфорт, дуже обережно й навіть «ніжно» їде на нерівностях. У нього аналогічно-середня гострота керма, але менше крени в поворотах. А ще в поворотах немає відчуття ось цього «ранцю на плечах», дякуючи коротшому задньому звису. Ну й щоб завершити з недоліками: дещо забагато шуму від коліс – особливо з урахуванням того розкішного салону, всередині якого знаходишся, коли сприймаєш цей шум. Проте тут я спеціально не пишу автомобіль, адже зауваження до звукоізоляції насправді однаково стосуються обох моделей: Peugeot 308 та Peugeot 408.

Проте всі ці переваги Peugeot 308 можна оцінити саме на ідеальних дорогах. Коли підуть погані дороги – тоді одразу Peugeot 408 почне знову відігравати свої позиції: більший кліренс дозволяє легко та впевнено переїхати ями, на яких Peugeot 308 крадеться пошепки; а енергомістка підвіска Peugeot 408 дозволяє ходом «пролітати» серію нерівностей. Отже, у світі ідеальних доріг піднятий та розтягнутий автомобіль Peugeot 408 дещо програє «вишколеному європейцю» Peugeot 308 – проте 408-й точно знає, як відігратись у світі реальних доріг.

На превеликий жаль, погода не дозволила зробити замір динаміки; але за минулим досвідом з автомобілем Peugeot 408 я точно знаю, що на штатних шинах та на сухій, чистій, теплій дорозі він показує обіцяну динаміку «виїхати з восьми секунд до сотні»: потужний бензиновий турбодвигун вивозить! Режим руху «СПОРТ» додає більш різких відгуків на натискання педалі акселератора – й це чудово відповідає загальному динамічному настрою автомобіля. Проте готуйтесь платити рівнем споживанням пального: взимку стабільно 10-11 літрів; хоча влітку та з «ЕКОНОМ»-режимом вдавалось вкладатись у 9-9,5 літрів – тобто, плюс-мінус підтверджуються паспортні характеристики. До речі, на трасі також: одна з моїх 500-кілометрових подорожей показала стабільні 5,7-5,8 літра за умови руху на швидкості близько «сотні».

Вартість: скільки коштує Peugeot 408 та хто суперники

Отже, в Україні Peugeot 408 завжди пропонується з бензиновим 1,6-літровим двигуном та 8-ступеневим «автоматом», клієнт може обрати лише комплектацію – Allure або GT.

Автомобіль Peugeot 408 1.6 PureTech 215 АКПП-8 ALLURE коштує від 1,23-1,3 млн грн або близько $31,5-33 тис. (в залежності від дати виробництва/поставки та точного переліку обладнання). При цьому комплектація одразу гарна: шість подушок безпеки, адаптивний «круїз», утримування смуги руху, розпізнавання дорожніх знаків, моніторинг «сліпих зон» дзеркал, двозонний «клімат», підігрів передніх сидінь та керма, салон Peugeot i-Cockpit з цифровою 10-дюймовою 2D-панеллю приладів, сенсорний 10-дюймовий центральний дисплей, оздоблення Fractil зі шкіряними вставками, фари EcoLED, легкосплавні 18-дюймові диски тощо.

Автомобіль Peugeot 408 1.6 PureTech 215 АКПП-8 GT коштує від 1,4-1,45 млн грн або близько $36-37 тис. (в залежності від дати виробництва/поставки). Відносно попереднього, комплектація GT додатково пропонує наступне: електропривод кришки багажника з сенсором відкриття під заднім бампером, круговий огляд 360, сидіння AGR та функція масажу спини, панель приладів з об’ємним 3D-зображенням, матричні фари FULL LED, оздоблення ALCANTARA зі шкіряними елементами, темна стеля в салоні тощо.

Тестовий автомобіль Peugeot 408 був представлений у максимальній комплектації GT плюс ще з додатковими опціями. Наприклад: матричні фари та 18-ті диски, сидіння AGR з електроприводом регулювань, масаж та круговий огляд – це все обов’язкове оснащення для GT-версії. А ось система нічного бачення (45 тис. грн), аудіо FOCAL (30 тис. грн), шкіра NAPPA (75 тис. грн) – це вже опції. Так, вони недешеві; але це майже ексклюзив для автомобілів такого класу.

Ну й буквально пару абзаців про суперників. На перший погляд здається, що найближчим конкурентом виступає SKODA Octavia: схожий формат кузова, габаритні розміри, співвідношення комплектації та ціни. Але з точки зору типу покупця – це геть різні автомобілі: Peugeot 408 будуть обирати за емоції, SKODA Octavia будуть обирати за поміркованість.

Тоді хто конкурент? Наприклад, кросовер CUPRA Formentor: цікавий дизайн, непогана керованість, високий рівень оснащення, є повний привод – але виходить дорожче і не може похизуватись таким яскравим салоном. Також відзначу крос-хетчбек DS 4 Cross: аналогічна техніка та двигуни, розкішний салон – але менше місця всередині й при цьому вище цінник. Ще одним конкурентом я б назвав кросовер Toyota C-HR з потужним гібридом. Але модель зараз змінює покоління – то ж дочекаймося знайомства вже з новим автомобілем.

Підсумки тест-драйву Peugeot 408

Вийшло доволі емоційно? Все тому, що Peugeot 408 – це про емоції! А ще у розповіді про Peugeot 408 постійно згадувався Peugeot 308… Все тому, що хетчбек Peugeot 308 – це чудовий автомобіль; але новий Peugeot 408 особисто для мене – ще кращий!

Він ідеально поєднав в собі збільшення практичності (простір в салоні, більше багажник, крос-кліренс) та збільшення рівня емоцій (потужний двигун, загальний дизайн). Й все це пропонується за відносно помірні гроші. Хочете загальні висновки однією думкою? Новий Peugeot 408 повертає ті славетні часи Peugeot 406, коли максимальна естетика та щирі емоції пропонувались за гроші звичайних автомобілів середнього класу. То ж не проґавте цей новий «автомобільний діамант» від Peugeot.

Тест-драйв Peugeot 408: «автомобільний діамант» за помірні гроші

Тест-драйв Peugeot 408: «автомобільний діамант» за помірні гроші

hotline.finance – популярний сервіс онлайн-страхування, де можна швидко вибрати та оформити поліс від будь-якої страхової компанії України.

Автомобіль надано – Представництвом Peugeot в Україні