Напевно, постійні читачі зрозуміють натяк. А новачкам я раджу переглянути першу статтю-презентацію Peugeot 308 та детальний тест-драйв Opel Astra. Адже ці два автомобілі завжди йдуть поруч: вони з’явились майже одночасно в Європі, майже одночасно приїхали в Україну, мають спільну технічну платформу та перетинаються по дизельному двигуну, коштують схожих грошей. Браття-близнюки! Або ж конкуренти? Цього разу я спробую не лише розповісти про автомобіль Peugeot 308, але також провести заочне порівняння автомобілів. Нехай цю парочку розділило по часу кілька тижнів, але все одно є багато спостережень та порівнянь.

Дизайн: власний стиль «Ікла Peugeot»

Новий Peugeot 308 миттєво пізнається завдяки «іклам», що вже стали характерною рисою сучасних автомобілів французького бренду. Плюс велика решітка радіатора, що на останніх моделях візуально поєднує фари. А також характерні ліхтарі з вузькими червоними смужками – до речі, їх інколи називають «пазурі лева» або «сліди від пазурів лева». А ще Peugeot 308 став одним з перших носіїв нового логотипу, який знайшов собі місце навіть на передніх крилах.

Цікаво: фірмовий дизайнерський стиль Peugeot не має певної конкретної назви, але автомобіль пізнається одразу! Новий Peugeot 308 – це м’які вигини кузова та виділені «м’язисті» колісні арки, плюс вищезгадані «ікла» попереду та «пазурі» позаду. Його точно не сплутаєш з іншими!

За розмірами Peugeot 308 є типовим європейським хетчбеком С-класу: довжина – 4,37 метра; ширина – 1,85 метра; висота – 1,44 метра; колісна база – 2,675 метра. Розміри автомобіля Peugeot 308 майже ідентичні Opel Astra, проте дизайн геть інший: м’які вигини кузова замість прямих ліній та кутів; хижі фари та вертикальні «ікла» замість горизонтальної компактної оптики; навмисно виділена хром-решітка радіатора замість чорного глянцю. Цікава деталь – класний зелений колір є фірмовим та безплатним для Peugeot 308; натомість Opel Astra пропонується у базовому білому кольорі, а будь-який інший вимагає доплати. Ось вам перша відмінність: новий Peugeot 308 – це історія про яскравість та «родзинки».

Проте насправді зовнішність була лише початком, адже найбільше «свято дизайну» очікує в салоні. Передня панель поєднала в собі масивні поверхні та вигнутий алюмінієвий декор (шершавий та приємний на дотик); по центру встановлено горизонтальний дисплей з додатковою сенсорною панеллю, а нижче розташована центральна консоль – за складністю вигинів, схоже, її створював маестро Гауді, не менше!

Й причому все досить функціонально. Тут знайшлась велика ніша для гаманця, ось поличка з бездротовою зарядкою, а на виступі розмістився джойстик «автомату». І це ми ще не дістались 3D-цифрової панелі приладів та маленького керма. До речі, останнє лежить низько – але до цього швидко звикаєш й далі є відчуття, ніби руки тримають кермо не справа/зліва (позиція 3/9 або 2/10), а лежать поверх нього. Ну й нарешті – відзначу кольорове підсвічування салону, що наче проступає позаду центрального дисплея та підсвічує алюмінієвий декор: виглядає круто!

Зараз головне підписати контракт на купівлю автомобіля Peugeot 308, щоб потенційний клієнт не встиг пересісти з переднього сидіння на задній ряд. Тому, що позаду тіснувато. Звісно, стало краще відносно минулого Peugeot 308, але загалом – позаду вас очікує низька стеля та мінімально-достатній запас простору для ніг. Аналогічно й про багажник: корисний об’єм складає 384 літри – наче й достатньо, але й не вражає; плюс одна бокова ніша. До речі, знову порівняння з Opel Astra: у німецького автомобіля багажник має вищу підлогу та видовжений по горизонталі; його об’єм заявлений на рівні 422 літрів, але візуально він менший, ніж у 308-го.

Передня частина салону Peugeot 308 сповнена фантазії: складні поверхні, цікаві деталі. Але позаду зауваження вже знайомі: запас місця на мінімально-достатньому рівні та аналогічний мінімально-достатній багажник. Краще повернутись вперед…

Техніка: знайоме «залізо», новітні дисплеї

Технічна основа автомобіля Peugeot 308 вже знайома по багатьох інших моделях – маємо платформу ЕМР2, поперечно-встановлений 4-циліндровий турбодизель 1.5 BlueHDi (130 к.с. та 300 Нм), передній привод та 8-ступеневий «автомат» Aisin. Але, що робить автомобіль Peugeot 308 особливим поміж інших споріднених моделей, то це його салон Peugeot i-Cockpit.

Історія цього салону почалась як раз з автомобілів Peugeot 308 та Peugeot 208, але минулого покоління: головне – це мініатюрне кермо та панель приладів, що розміщена над ним. Далі з’явився кросовер Peugeot 3008, який додав повністю цифрову панель приладів на основі кольорового монітора з цікавою неформатною графікою. Але й це був не кінець – нові покоління Peugeot 208 та Peugeot 2008 подарували там 3D-прилади.

Однак новий Peugeot 308 знайшов, що ще додати – блок сенсорних перемикачів i-toggles під основним центральним дисплеєм! Фактично йдеться про невеличкий додатковий екран, видовжений по горизонталі та розділений на кілька сегментів. Кожен з цих сегментів може бути віртуальною сенсорною кнопкою, призначення якої можна змінювати та обирати на власний розсуд. Вийшло дуже цікаве поєднання дизайну та зручності використання.

Головною особливістю Peugeot 308 назву не «залізо» (адже платформа, дизельний двигун та коробка-автомат вже добре відомі), а пару 10-дюймових дисплеїв, що мають додаткових «асистентів». Центральний сенсорний дисплей керує «кліматом», музикою, налаштуваннями автомобіля; йому допомагає горизонтальний блок сенсорних перемикачів itoggles. Інший дисплей використовується як панель приладів; йому допомагає додатковий мінідисплей та дзеркальна поверхня – все це разом створює об’ємне 3Dзображення. Знову порівнюємо: автомобіль Opel Astra пропонує простіші форми та рішення, а у керуванні «кліматом» або музикою покладається на фізичні кнопки-перемикачі.

За кермом: приємна керованість та гарний комфорт

Ось де два автомобілі максимально схоже – то це у питаннях поведінки на дорозі, у питаннях керованості та комфорту. Скажу навіть більше: приємної керованості та гарного комфорту.

Наприклад, кермо Peugeot 308 робить близько трьох обертів від упору до упору: це геть не спортивна гострота. Але загальні приємні враження від керованості забезпечуються тим, наскільки швидко автомобіль реагує  на поворот керма, його мінімальними кренами, майже повною відсутністю фаз зносу/заносу – все це досягається завдяки компактному та низькому кузову. Водночас використання доволі м’якої підвіски та 16-дюймових коліс з високопрофільними шинами забезпечує гарний комфорт та м’якість у подоланні нерівностей дороги. Нажаль, але комфорт не можна назвати «абсолютним» через зауваження до звукоізоляції: чути шурхіт шин, роботу двигуна, аеродинамічні шуми. Відверто кажучи, споглядаючи розкішний висококласний салон, я очікував більшої тиші всередині.

До речі, про двигун. Турбодизель не надто поспішає на старті, він не вражає абсолютною динамікою з місця та вдавлюванням в сидіння. Але на ходу все стає помітно краще – високий крутний момент дизеля забезпечує гарні прискорення під час обгонів. А використання сучасного 8-ступеневого «автомату» забезпечує м’якість та швидкість перемикань передач. Знову ж: забудьмо про натяки на спорт – але будемо просто насолоджуватись рухом.

У випадку Peugeot 308 та його поведінки на дорозі, все дуже схоже на Opel Astra: гарний комфорт та легкість керування, плюс кілька режимів руху на вибір водія – але навіть «СПОРТ» не перетворює автомобіль на спорт-кар. Адже 1,5-літровий турбодизель та 8-ступеневий «автомат» завжди пропагують спокійний та розмірений стиль руху. Причому вони забезпечують прискорення до «сотні» близько 11,7 секунди – є мінімальний програш Opel Astra, але все одно результат краще обіцяного «паспортом». Споживання палива приблизно на рівні з Opel Astra: по місту стабільно 6-7 літрів; на трасовій «сотні» – близько 4 літрів.

Вартість: яка ціна Peugeot 308 та які альтернативи

Автомобіль Peugeot 308 пропонується в Україні лише у кузові «5-дверний хетчбек» (універсалу 308 SW у нас немає), з одним мотором (вищезгаданий 1,5-літровий турбодизель) та коробкою передач (8-ступеневий «автомат»). Але є вибір поміж двох комплектацій – ALLURE або GT.

Автомобіль Peugeot 308 1.5 BlueHDi 130 S&S АКПП-8 ALLURE коштує від 1,05-1,06 млн грн або близько $27,8-28,2 тис. (в залежності від дати випуску). Комплектація одразу гарна: шість подушок/шторок безпеки, круїз-контроль, система підтримки смуги руху, двозонний «клімат», цифрова панель приладів на основі 10-дюймового дисплея, центральний сенсорний 10-дюймовий дисплей, оздоблення салону «тканина/шкіра», легкосплавні 16-дюймові колісні диски, камера заднього огляду, фари Eco LED тощо.

Автомобіль Peugeot 308 1.5 BlueHDi 130 S&S АКПП-8 GT коштує від 1,15-1,18 млн грн або близько $30,5-31,5 тис. (в залежності від дати випуску). В комплектацію додано наступне: адаптивний «круїз», система моніторингу «сліпих зон» дзеркал, 3D-панель приладів, оздоблення салону ALCANTARA, матричні фари Full LED тощо. Нові партії Peugeot 308 будуть дорожчими не просто так, а внаслідок розширення комплектацій – наприклад, для версії GT додається круговий огляд 360, сидіння AGR з функцією масажу спини та ін..

Кілька слів про альтернативу. Причому зараз я хочу зосередити вашу увагу не на прямих конкурентах (їх розбирали на прикладі Opel Astra й загалом вони незмінні), а саме на альтернативі – у вигляді Peugeot 408. Адже відсутність в українській гамі Peugeot 308 більш потужних двигунів та кузову «універсал» частково пояснюється наявністю в гамі саме автомобіля Peugeot 408: більш потужний бензиновий двигун, більше простору в задній частині салону, більший багажник – але все це дорожче. Потрібно дешевше? Не потрібна висока потужність та «дизайнерські витребеньки»? Тоді знову згадуємо Opel Astra.

Підсумки тест-драйву Peugeot 308

Цікаво вийшло: історія Peugeot 308 – це не лише історія одного конкретного автомобіля, але й історія ринкового позиціювання та «розведення» кількох схожих моделей. Якщо вам потрібен стриманий, але сучасний хетчбек С-класу, причому за менші гроші – то це Opel Astra. Якщо потрібен максимально емоційний «француз» – то це Peugeot 408. Де місце Peugeot 308-го?

Його місце – в серцях тих клієнтів, кому потрібен формат Opel Astra, але з більш яскравим та вигадливим салоном. Водночас не хочеться привертати до себе додаткову увагу, як це відбувається з моделлю Peugeot 408, та й замість бензинової потужності потрібна економічність турбодизеля. Автомобіль Peugeot 308 – це історія про традиційний, практичний, поміркований європейський хетчбек С-класу, але з додатковими емоціями та «вау»-враженнями для себе особисто.

Тест-драйв Peugeot 308 NEW: французька вигадка, французький комфорт

Автомобіль надано – Представництво Peugeot в Україні