Черговий тест-драйв буде присвячено автомобілю CUPRA Formentor: дизайн та салон, техніка та поведінка на дорозі, вартість та конкуренти. Проте це не буде лише тест-драйв автомобіля; це буде дещо більше – думки про бренд CUPRA загалом. Тому, що саме автомобіль CUPRA Formentor TDI найкраще втілює сьогодення та майбутнє бренду.

Дизайн: крос-хетчбек

Так хочеться назвати автомобіль CUPRA Formentor модним сьогодні терміном «крос-купе». Маємо динамічну зовнішність, великі колеса, загострені фари – й водночас риси кросовера. Проте формально більш правильним буде визначення «крос-хетчбек».

Адже візуально кузов CUPRA Formentor TDI дуже схожий на актуальний SEAT Leon. Який дещо підняли (кліренс близько 16 см) та вкрили пластиковими накладками по периметру знизу. Плюс ще додали повний привод – тому слово «кросовер» в цьому випадку виправдано більше, ніж в інших моделях з «суворою» зовнішністю, проте лише з моноприводом. Однак про техніку згодом, а зараз – про дизайн.

Привабливий стиль та цікавий формат: більше, ніж просто хетчбек С-класа; але нижче, ніж типовий кросовер. Якщо вам цікаві детальні розміри, то CUPRA Formentor TDI має довжину – 4,45 метра; ширину – 1,84 метра; висоту – 1,51 метра; колісну базу – 2,69 метра. Чи вистачить місця для просторого салону?

Тут знову варто згадати хетчбек SEAT Leon, причому одразу з двох причин. По-перше, салон пропонує типові пропорції кузова «хетчбек»: маємо очікуваний запас місця для ніг та по ширині, але не маємо вертикальної посадки та додаткового «запасу повітря» над головою – те, що зазвичай вирізняє кросовер. По-друге: масивна передня панель, широка центральна консоль, мінімум кнопок та максимум дисплеїв – все дуже схоже або взагалі запозичене у моделі SEAT Leon.

Проте наскільки важливі деталі та акценти! Наприклад, спортивні сидіння з інтегрованими підголівниками та розвиненою боковою підтримкою – це одразу натякає на характер автомобіля й гарантує чудове утримування тіла людини в повороті. Або ось ще «приємна дрібничка»: цифрова панель приладів дає можливість обирати з кількох варіантів відображення інформації та налаштовувати додаткові віконця; а центральний 12-дюймовий дисплей дає можливість компонувати меню на власний розсуд. Навіть з фоновим підсвічуванням салону вдало «погрались». Колір підсвічування може змінюватись в залежності від обраного режиму руху, а бокові секції можуть спрацьовувати як попередження – при відкритих дверцятах або при наявності сигналу від системи контролю «сліпих зон» дзеркал.

Салон автомобіля CUPRA Formentor TDI лише на перший погляд здається нейтральним. Насправді всередині приховано багато «вигадки»: ось спортивні сидіння, ось мідний декор та прострочування, ось дисплеї з широкими можливостями налаштування. Під центральним дисплеєм знайшлось місце для сенсорної панелі: можна регулювати гучність аудіосистеми та температуру «клімату». Задні пасажири отримають нормальний запас простору для ніг, зручний підлокітник, дефлектори вентиляції: непогано! Багажник теж непоганий – об’єм 420 літрів, бокові ніші та гачки, додаткове місце під панеллю підлоги. Цікаво: спереду починали з вигадки та спортивних сидінь, а позаду закінчуємо зручністю та практичністю. Ось в такому поєднанні спортивності та практичності весь автомобіль CUPRA Formentor!

Техніка: знайома платформа, відомий двигун

Основою автомобіля виступає платформа MQB, що дозволяє дуже гнучко змінювати параметри: розміри колісної бази та загальну довжину кузова, типи приводу та підвісок, встановлювати різноманітні двигуни. Так ось – для CUPRA Formentor TDI вже з назви зрозуміло, що використаний турбодизель. Це 2-літровий 4-циліндровий мотор серії EA 288 evo, що має алюмінієвий блок з чавунними гільзами, систему безпосереднього упорскування пального та турбіну. Такий двигун розвиває потужність 110 кВт/150 к.с. та крутний момент 360 Нм.

Тепер кілька слів про трансмісію. Коробкою передач виступає 7-ступеневий «робот» DSG з позначенням DQ381 та подвійними «мокрими» зчепленнями (працюють у масляній ванні). Також автомобіль оснащено системою повного приводу 4Drive на основі фрикційної муфти, що відповідає за гнучкий поділ крутного моменту між передніми та задніми колесами. Нарешті, щоб завершити про техніку: попереду використана незалежна підвіска МакФерсон та встановлені гальма з вентильованими дисками діаметром 312 мм, позаду – незалежна багатоважільна підвіска та суцільні диски діаметром 272 мм.

Сучасний автомобіль можна складати як той конструктор – й отримати певний результат. Ось складові «блоки» тестового автомобіля: MQB, TDI EA 288 evo, DSG DQ381, 4Drive. Що отримали на виході? Потужність 150 к.с. та момент 360 Нм, динаміку до «сотні» за 8,6 секунди та максимум 203 км/год, споживання палива 5,7-6,2 л на 100 км у змішаному циклі. Це те, що заявлено виробником. А що в реальності?

За кермом: приємний характер на кожний день

Кожен старт з місця, кожне прискорення вселяє упевненість в силі та потужності двигуна – я вірю в ці 150 дизельних кінських сил! Та навіть більше: можливо, варто сказати «дякую» не лише двигуну, але й легкості руху самого автомобіля. Хоча на папері бачимо чимале число 1 619 кг, за відчуттями враження таке, що CUPRA Formentor TDI важить менше: автомобіль активно бере з місця й гарно прискорюється. Турбодизель та «робот» легко знайшли спільну мову, тому ці прискорення нерозривні. Просто один суцільний вир тяги та потужності, що легко підносить автомобіль до міських швидкостей, потім їх перевершує, ось вже вихід на трасу, прискорюємось далі… Просто чудово!

Насправді 150-сильний автомобіль CUPRA Formentor TDI жодного разу не «спортивний» з точки зору абсолютної динаміки – для цього в гамі моделі існують бензинові версії, з куди вищими значеннями потужності. Та й замір динаміки (вказано нижче) нам про це натякає. Але легкість керування тягою та прискоренням, гарні старти з місця та прискорення ходом – все це дарує відчуття динамічного та жвавого характеру.

Що далі підтримані налаштуванням шасі. Знаєте, що головне в автомобілі CUPRA Formentor TDI? Для себе відзначив кермо: доволі гостре (два оберти від упору до упору) й водночас доволі легке, з чіткими та швидкими відгуками на дії водія – автомобілем просто хочеться керувати, хочеться повертати раз у раз! Завдяки низькому кузову, тут невеликі крени. А завдяки вдало налаштованій підвісці, тут ще й непоганий комфорт: немає відвертої жорсткості підвіски, є лише пружність на середніх та великих ямах.

Двигун сповнює автомобіль CUPRA Formentor TDI приємною динамікою «на кожен день». Саме так – на кожен день – тому, що з реальним результатом заміру на рівні 9,2-9,5 секунди на інше сподіватись неможливо. Проте все компенсує споживання палива: по місту можна постійно їздити з показником 7-7,5 л на 100 км, хоча за умови динамічного стилю руху та заторів на дорозі готуйтесь до 9-10 літрів. На трасовій «сотні» автомобіль вкладається приблизно в п’ять літрів. Система зміни налаштувань профілю руху дозволяє обирати режим SPORT з важчими кермом та вищими обертами двигуна (DSG-«автомат» не поспішає перемикатись на високі передачі), або режим OFFROAD для бездоріжжя – він тут не просто так, оскільки наразі всі представлені в Україні версії CUPRA Formentor мають повний привод. До речі, про різні версії та їх ціну…

Вартість: скільки коштує CUPRA Formentor та хто в конкурентах

Якщо орієнтуватись на перелік автомобілів CUPRA Formentor, що заявлені на складах в Україні, то маємо вибір між 2-літровим дизелем TDI (150 к.с.) або 2-літровим бензином TSI (190 к.с.), плюс завжди буде 7-ступенева коробка DSG та повний привод.

Залишається обрати точний перелік обладнання: матричні фари, різноманітні колісні диски, шкіряний салон або оздобленням сидінь тканиною, панорамний скляний дах, мультимедійна система з 12-дюймовим дисплеєм, аудіо BEATS, круговий огляд тощо. У будь-якому випадку, «пустих» автомобілів не буває – комплектація завжди буде гарною. Прайс відповідний: автомобіль CUPRA Formentor коштує 1,5-1,7 млн грн ($39-45 тис.) в залежності від обраного двигуна та точного переліку оснащення.

Різноманітні колісні диски, спортивні сидіння з оздобленням шкірою або тканиною, додаткова третя зона «клімату» для задніх пасажирів, великий центральний дисплей та перелік систем допомоги водію – ось відмінності, якими відрізняються різні версії автомобіля CUPRA Formentor окрім двигунів.

Тепер кілька слів про суперників. Першим в переліку назву «родича» Volkswagen T-Roc: схожий формат кузова «крос-хетчбек» та потужність 150 к.с. (але отримана з бензинового мотора меншого об’єму), лише передній привод. До речі, серед європейських конкурентів також можна відзначити DS 4 або Peugeot 408: обидва лише з переднім приводом, плюс DS 4 дає вибір двигуна (дизель або бензин), а Peugeot 408 пропонує більші розміри та просторий салон, проте лише з бензиновим мотором.

Якщо потрібен повний привод – то це вам до японських автомобілів. Наприклад, Mazda CX-30: лише бензиновий двигун, передній або повний привод, гарний салон (хоча й не дуже просторий). Також можна відзначити Mitsubishi Eclipse Cross: знову нема дизельного варіанту, але є варіант з повний приводом, плюс доволі просторо всередині.

Підсумки тест-драйву CUPRA Formentor TDI

Для початку визначимось з тим, що пропонує автомобіль CUPRA Formentor TDI – це вдале поєднання привабливого дизайну, динамічного стилю, гарної практичності. Звісно, під такий дизайн дуже проситься більше потужності. Але будемо реалістами: напевно, що за кілька років існування моделі CUPRA Formentor (чи то в Європі, чи в Україні) більшість продажів їй «зроблять» саме ось такі середні 150-190-сильні версії.

Й саме це переводить нас до наступної теми розмови: що таке бренд CUPRA загалом? Для групи Volkswagen – це наче Alfa Romeo, проте на своїй власній та зрозумілій техніці. Колись таку «німецьку Alfa Romeo» хотіли створити з бренду SEAT, але щось постійно не вдавалось. Й зрештою все завершилось бачимо чим: виявилось простіше почати з чистого аркуша нової книги, назва якої – CUPRA.

Тому саме автомобіль CUPRA Formentor TDI найкраще демонструє нам сьогодення та майбутнє нового бренду. Відтепер CUPRA не завжди означає максимальну «спортивність» та потужність: знижуємо градус – проте підвищуємо продажі! Однак навіть в цьому випадку, автомобілі CUPRA вміють зберігати динамічний характер та дарувати приємні емоції від водіння. В підсумку вийшло ось таке цікаве поєднання навколо-спортивного стилю та практичності на кожен день.

Тест-драйв CUPRA Formentor: поєднання стилю та практичності

Автомобіль надано – CUPRA Україна