Розповім про автомобіль, який мене тихо вразив – це новий DS 4, як нескладно здогадатись за темою огляду. Коли я брав DS 4 для тест-драйву, то не очікував нічого: білий аркуш паперу, без очікувань, без натяків. Але потім там з’явилось чимало записів з позначенням «плюс». Хоча були й «мінуси». Які саме? Ось зараз і розповім.

Дизайн: нове втілення знайомої концепції

Що таке DS 4? Це один автомобіль, який наче намагається поєднати в собі одразу три: основа у вигляді традиційного 5-дверного хетчбека, плюс збільшений кліренс (188 мм) та захисні пластикові накладки від кросоверів, а також динамічний силует та великі колеса зі світу спорт-купе. Дивне поєднання, правда? Однак французькі майстри й справді спромоглися зробити оригінальний цілісний зовнішній вигляд.

Та ще й додали чимало цікавих деталей у зовнішності. Ось нове втілення фірмової решітки радіатора DS WINGS та вертикальні LED-лінії в передньому бамперові. Або погляньте на задню стійку даху з логотипом DS та максимально оригінальні ліхтарі. Ще й намудрували з висувними ручками дверцят. Ох, цей запал французів!

Автомобіль DS 4 найкраще описати терміном «крос-хетчбек»: він має цілком звичні розміри хетча С-класу (довжина – 4,4 метра; ширина – 1,87 метра; висота – 1,47 метра; колісна база – 2,675 метра), але додав збільшений кліренс та загальний динамічний силует. Цікаво, що такий «мікс» дизайнери зробили не вперше: автомобільна історія у 2010-х роках вже знала таку модель, як DS 4 Crossback. Й ось ще одне «цікаво»: той автомобіль спочатку називався Citroen DS4, але після рестайлінгу він вийшов вже саме як DS – це була епоха становлення бренду DS Automobiles.

Згадали один автомобіль DS, а тепер згадаємо й інший. Зараз я кажу про седан DS 9, що колись запам’ятався класним салоном з високоякісним оздобленням. Формально модель DS 4 знаходиться на клас або навіть два нижче; проте коли дивишся в салон – цього ніколи не скажеш! Гарний дизайн, численні вигнуті лінії, якісні матеріали оздоблення.

Й багато-багато декору та дрібниць. Наприклад, фактурне прострочування з ниткою наче дрібні перлинки. Або темно-сріблясте оздоблення наче тисненими трикутниками. Або чорно-глянцеве оформлення дисплеїв. До речі, тут їх одразу три: по центру передньої консолі, додатковий біля джойстика «автомата», й ще один – як панель приладів. Ось що цікаво: фактично як панель приладів використаний відносно невеликий 7-дюймовий екран. Жодних 3D-моніторів, ніяких 10-12-дюймових дисплеїв. Лише сім дюймів, чорний глянець, вигадливий дизайн – але ж все виглядає «дорого-багато». Так, в декорі та «показі себе» дизайнери DS справжні мастаки!

Гарний салон: приємні форми, якісні матеріали, цікаві деталі. Супер! Салон гарний – але не дуже просторий. Фактично маємо не кросовер, а звичайний хетчбек С-класу, що особливо помітно для задніх пасажирів. Проте для їх комфорту передбачені дефлектори вентиляції та підлокітник. Багажник (430 л) має обмаль фіксаторів для дрібних речей, але пропонує ворсове «тихе» покриття та електропривод кришки.

Техніка: відоме «залізо», новітня електроніка

Якщо казати загалом та водночас казати про версії саме для України, то маємо наступне. Автомобіль DS 4 побудовано на платформі ЕМР2, використано незалежну передню підвіску та напівзалежну задню. Привод може бути лише передній (повного приводу немає, попри будь-які CROSS-написи), коробка передач завжди 8-ступенева автоматична. Під капотом встановлюються 4-циліндрові турбодвигуни – або 1,5-літровий дизельний, або 1,6-літровий бензиновий. Ось зібрали докупи загалом й виявилось, що все дуже схоже на… Opel Grandland.

Це недивно, адже в межах однієї автомобільно-промислової групи (концерн Stellantis) використовуються схожі технології та компоненти. Проте ось що цікавого є саме в моделі DS 4 – то це нова мультимедійна система DS IRIS: сенсорний 10-дюймовий дисплей, кілька робочих столів з можливістю налаштування, додавання різних «віджетів» за власним бажанням. Ця система керує практично всім: «клімат», аудіо та телефон, підігрів та вентиляція сидінь, додаткові функції та системи допомоги водію.

А ще варто згадати 5-дюймовий тач-скрін DS Smart Touch (той самий, що перед джойстиком «автомату») – він використовується для виклику шести найбільш популярних функцій або для вводу літер прописом. Звісно, є помилкові натискання та неточність вводу. Та й сама система DS IRIS інколи «гальмує». Проте все це виправляється оновленням ПО – й навіть так, але вже зараз зрозуміло, що нова мультимедійна система робить великий крок вперед з точки зору зручності керування та можливостей адаптації/налаштування під водія.

Найголовніша технічна інновація нового DS 4 – це нова мультимедійна система: кілька екранів та «віджетів», широкі можливості налаштування (також і для панелі приладів), додаткова панель для вводу літер прописом. Проте також залишилось й кілька фізичних кнопок для доступу до найбільш необхідних функцій.

За кермом: коли комфорт – це головне

Вже зрозуміли, так? Найголовнішою рисою характеру DS 4 є комфорт підвіски: чудовий, м’який, релаксуючий автомобіль. Не знаю, як поїде 215-сильна версія Performance Line, але ось такий 130-сильний CROSS-варіант їде настільки м’яко, що хочеться пошукати «пневму» в конструкції шасі. Плюс DS 4 дуже комфортний загалом: в нього чудова звукоізоляція (лише дещо чути турбодизель), дуже легке кермо, непомітні перемикання автоматичної коробки передач.

Так-так, я спеціально кілька разів згадував двигун – адже це дуже важливо. Під такий комфортний, неквапливий стиль руху ідеально вписується саме турбодизель. Автомобіль DS 4 наче дає можливість та час подорожі насолодитись салоном, відпочити від мерехтливого життя, послухати улюблену музику – й все одно приїхати вчасно. Тому, що дорогою не довелось зайвий раз заїздити на заправку.

Турбодизель не поспішає, але, як на мене – він ідеально вписується в характер DS 4: їдемо комфортно та розмірено, відпочиваючи за кермом. І не потрібні нам ось ці повороти з велетенськими кренами… Прискорення 0-100 км/год вкладається в 11,6-11,7 секунди (паспортом було обіцяно 11,1 секунди та 198 км/год максимальної швидкості); але якщо вам справді потрібен динамічний варіант DS 4 – то зверніть увагу на бензинову версію: обіцяно 8,8 секунди до «сотні» та 220 км/год максимальної швидкості. Сила дизельного двигуна – в його економічності. Особливо на трасі: в діапазоні швидкостей 90-120 км/год виходить 3,5-5 літрів на «сотню» (обіцяно 4 л на 100 км); у місті виходить мінімум 5-5,3 (обіцяно 4,6 л на 100 км), але динамічний рух у спорт-режимі може підняти рівень споживання палива до 7-8 літрів на «сотню». Окрім звичних режимів, також передбачено налаштування для бездоріжжя – це особливість саме CROSS-версії. До речі, про версії…

Вартість DS 4 та можливі конкуренти

Автомобіль DS 4 на ринку України пропонується з двома двигунами (130-сильний 1,5-літровий дизель BlueHDi або 215-сильний 1,6-літровий бензин PureTech) та у двох комплектаціях (Performance Line або Trocadero Cross) – загалом отримуємо чотири варіанти. Плюс численні додаткові опції, що можна замовити окремо.

Старт дає DS 4 1.5 BlueHDi 130 S&S АКПП-8 Performance Line – від 1,32 млн грн або $34,7 тис.; ціна DS 4 1.6 PureTech 215 АКПП-8 Performance Line – від 1,34 млн грн або $35,3 тис. Відповідно до статусу, вже одразу DS 4 у виконанні Performance Line пропонує гарну комплектацію: двозонний «клімат», камера заднього огляду, система екстреного гальмування, утримання в смузі руху, цифрова 7-дюймова панель приладів, мультимедійна система IVI med з 10-дюймовим дисплеєм, оздоблення салону PERFORMANCE LINE (алькантара на сидіннях та карбоновий декор), фари DS MATRIX LED VISION, легкосплавні 19-дюймові колісні диски тощо.

Автомобіль у CROSS-версії буде дорожчим: вартість DS 4 1.5 BlueHDi 130 S&S АКПП-8 Trocadero Cross – від 1,49 млн грн або $39 тис.; ціна DS 4 1.6 PureTech 215 АКПП-8 Trocadero Cross – від 1,51 млн грн або $39,7 тис. Проте варто відзначити суттєве покращення комплектації, де додано наступне: система DS Drive Assist, адаптивний «круїз», асистент утримання обраної позиції в межах смуги руху, моніторинг «сліпих зон» дзеркал, система Grip Control та допомога на спуску зі схилу, проєкція інформації на лобове скло, мультимедійна система DS IRIS та 5-дюймовий сенсорний екран, шкіряний салону RIVOLI та ін.

Тестовий автомобіль був представлений у максимальній CROSS-версії: маємо відповідні записи на дверцятах, захисні накладки знизу кузова, власні 19-дюймові колісні диски та всесезонну гуму. Але водночас маємо й покращення комплектації – наприклад, завдяки новій мультимедійній системі, обов’язкового шкіряного салону, розширення переліку систем допомоги водію. Матричні фари, центральний 10-дюймовий дисплей (але різні мультимедійні системи), цифрова панель приладів входять до оснащення будь-якої версії автомобіля. Серед додатково встановлених опцій – сидіння з вентиляцією та функцією масажу спини, камери 360, аудіосистема FOCAL (що автоматично означає наявність сабвуфера та подвійного звукоізолюючого скла у бокових вікнах).

Ну і відзначимо конкурентів. Звісно, одразу можна згадати автомобілі Audi Q3, BMW X1, Mercedes GLA – проте, на мою думку, їх потенційній покупці вже визначились з брендом й на щось нове їх не пересадити. Плюс, це типові кросовери: вони більші за розміром, в них більш просторі салони, передбачені версії з повним приводом.

З точки зору поєднання компактних розмірів хетчбека С-класу та натяків на кросовер, оригінального дизайну та преміумбренду, економних двигунів та комфортної підвіски, в автомобіля DS 4 є один прямий та дуже непростий конкурент – це Lexus UX, особливо в гібридних версіях. Ще однією альтернативою є Mini Countryman, але за умови забуття про потужні спорт-версії та акцентуванні уваги саме на оригінальності дизайну/салону. Нарешті, існує й цікавий конкурент-родич – йдеться про Peugeot 408: ідентична платформа та бензиновий двигун, також оригінальний дизайн та салон, менша вартість.

Підсумки тест-драйву DS 4

Цікаво, що навіть при всій «неформатності» образу й концепції, автомобіль DS 4 може стати справжнім локомотивом продажів для марки DS в Україні. Одна з причин, напевно найважливіша – як раз «не затертий» бренд, дизайн, особливості. Це щось нове, це цікаво!

Причому дуже важливо, що пропонуючи оригінальність, водночас модель DS 4 не перетинає зрозумілих меж зручності, комфорту, вартості, практичності. Автомобіль грає у популярному класі з приставкою «крос», може вразити економним двигуном та комфортом підвіски, а якості оздоблення салону позаздрять навіть визнані «метри» автомобільного світу.

Ось все й складається так, що новинка DS 4 стане ідеальним варіантом для тих покупців, хто втомився від «священного німецького тріо» або «японсько-британських альтернатив». Для тих, хто шукає оригінальний «преміум» за адекватні гроші. Такий ось вийшов «крос-люкс-оригінал».

Тест-драйв DS 4: крос-люкс-оригінал

Автомобіль надано – Представництво DS Automobiles в Україні