Відразу декілька великих ігрових релізів цієї осені отримали в рамках промокампанії окремі музичні кліпи на композиції, написані спеціально для цих ігор відомими виконавцями. Йдеться про пісню Children of the Sky від Imagine Dragons для гри Starfield та Mirage від OneRepublic для Assassin’s Creed Mirage. І саме це спонукало нас згадати інші класні пісні відомих і не дуже виконавців, що використовувалися в іграх.

Це у будь-якому разі не топ найкращих ігрових композицій, а скоріше відображення музичних та ігрових смаків автора. Якщо ви не згодні або хочете доповнити перелік, ласкаво просимо у коментарі. Щоб нікому не було заздрісно, композиції відсортовані за роком виходу ігор або трейлерів.


The Darkstone Will Shine, Audren

Гра Darkstone
Рік виходу 1999

Композицію The Darkstone Will Shine в action/RPG Darkstone виконує група менестрелів у місті, якщо кинути їм монетку. Багато гравців робило це при кожному поверненні з підземель.


New Angels of Promise, David Bowie

Гра Omikron: The Nomad Soul
Рік виходу 1999

Головного персонажа гри Omikron: The Nomad Soul від легендарної Quantic Dream грає співак Девід Бові, а весь саундтрек гри – це альбом Бові Hours. New Angels of Promise звучить в інтро The Nomad Soul, коли ми вперше потрапляємо у цей світ. Насправді дуже крута і дуже недооцінена гра, гра, з якої власне і почалася студія Quantic Dream.


Come With Me, Kariina Gretere

Гра ZanZarah: The Hidden Portal
Рік виходу 2002

Титульна тема рольової гри ZanZarah: The Hidden Portal змушувала надовго «зависати» в ігровому меню. Написала та виконує її латвійсько-британська виконавиця Каріїна Гретере.


Baba Yetu, Christopher Tin та Soweto Gospel Choir

Гра Civilization IV
Рік виходу 2005

Baba Yetu композитора Крістофера Тіна – це перша пісня, написана спеціально для гри, яка отримала музичну премію Grammy. Окрема нагорода Grammy Award for Best Score Soundtrack for Video Games and Other Interactive Media з’явилася лише у 2023 р.

Baba Yetu – це переклад на суахілі головної молитви християн «Отче Наш».


Ave Maria, Franz Schubert’s та Zurich Boys’ Choir

Гра Hitman: Blood Money
Рік виходу 2006

Hitman: Blood Money – краща гра серії Hitman і це краще використання класичної музики в відеоіграх. У грі Ave Maria звучить під час фінальної місії, крім того, композицію використовували в промокампанії.


Still Alive, Jonathan Coulton та Ellen McLain

Гра Portal
Рік виходу 2007

Ймовірно, найвідоміша ігрова пісня. Still Alive звучить під час фінальних титрів і важлива для розуміння закінчення гри. У Portal пісню виконує актриса озвучення Еллен Маклейн, чиїм голосом розмовляє GLaDOS, у новому кліпі Still Alive співає Сара Квін.


Still Alive, Lisa Miskovsky

Гра Mirror’s Edge
Рік виходу 2008

Ще один Still Alive, але цього разу від EA та шведської співачки Лізи Мішковскі. Пісня була написана спеціально для гри. Водночас з релізом Mirror’s Edge вийшов і альбом Still Alive: The Remixes у який увійшло 7 (11 в США) варіантів композиції від різних виконавців.


Haunted, Poe

Гра Alan Wake
Рік виходу 2010

В Alan Wake багато цікавих композицій, як написаних спеціально для гри, так і треків відомих виконавців. Ми обрали Haunted від Poe, яка звучить наприкінці другого акту гри. Альбом Haunted вийшов у 2000 р.

До Alan Wake II, яка виходить вже 27 жовтня 2023 р., Poe записала нову композицію This Road разом з креативним директором Remedy Entertainment Семом Лейком. Прем’єра пісні відбудеться водночас з релізом гри.


Iron, Woodkid

Гра Assassin’s Creed Revelations
Рік виходу 2011

Композиція Iron від Woodkid не звучить у самій Assassin’s Creed Revelations, але вона використовувалася для промо гри під час виставки E3 2011, і автор цієї статті вважає, що це найкрутіший музично-ігровий кліп усіх часів і передивляється його по декілька разів на рік.

Невідомо, чи була Iron написана спеціально для Assassin’s Creed Revelations, але EP пісні вийшов 28 березня 2011 р., а вже 3 червня 2011 р. трейлер гри на цю музику показали на E3.


The Dragonborn Comes, Jeremy Soule та Emil Pagliarulo

Гра The Elder Scrolls V: Skyrim
Рік виходу 2011

Вічна гра, яка витримала вже 10 видань, і, напевне, ігрова пісня, яка має найбільшу кількість кавер-версій. The Dragonborn Comes – це трактирна версія титульної композиції Dragonborn, яку у грі за невеличку плату виконують NPC-барди.

Кавер-версія від оперної співачки Сабіни Цвейкер та Симфонічного оркестру шведського радіо.

Бонус. Український кавер від Eileen.


Wild Prairie Rose, Jessy Carolina

Гра BioShock Infinite
Рік виходу 2013

Композиція Wild Prairie Rose звучить у BioShock Infinite під час карнавалу на початку гри. Її виконує американська джаз/фолк виконавиця Джессі Кароліна.


Will The Circle Be Unbroken?, Ada R. Habershon, Courtnee Draper та Troy Baker

Гра BioShock Infinite
Рік виходу 2013

Will the Circle Be Unbroken? – це популярний християнський гімн, створений у 1907 р. Адою Р. Габершон. Протягом BioShock Infinite гімн звучить у різних варіантах, його наспівує Елізабет, він звучить в потужній оркестровій обробці, а в один з моментів гри можна змусити Букера акомпанувати Елізабет на гітарі. У цьому випадку актриса озвучення Кортні Дрейпер (Елізабет) співає, а актор Трой Бейкер (Букер) і справді акомпанує їй на гітарі.

До речі, BioShock Infinite дуже непогано грається і через 10 років після релізу.


Bullets, Archive

Гра Cyberpunk 2077
Рік виходу 2013

Так, Cyberpunk 2077 вийшла у 2020 році, а не у 2013, і так, цієї пісні у грі нема та і й взагалі, Cyberpunk 2077 виявилась не зовсім такою, як нам показували у 2013 році. Але перший тизер гри все одно був дуже крутий.

Композиція Bullets групи Archive, яка вийшла у 2009 році, завдяки тизер-трейлеру Cyberpunk 2077 стала найбільш успішним синглом групи й навіть повернулася у чарти Греції, Польщі, Швейцарії, Франції та Німеччини.

Щодо самої Cyberpunk 2077, то через три роки після релізу розробники нарешті навели лад у грі. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty та Update 2.0 – це бімба.


The Golden Age, Woodkid

Гра Assassin’s Creed Unity
Рік виходу 2014

Ще одна колаборація Woodkid та Ubisoft. Трейлер гри під композицію The Golden Age з однойменного альбому Woodkid. Трохи гірше, ніж Iron + Revelations, але все одно непогано.


Paper Boats, Darren Korb та Ashley Barrett

Гра Transistor
Рік виходу 2014

Як і в усіх іграх Supergiant Games, в Transistor просто неймовірний саундтрек від Даррена Корба і декілька дуже крутих вокальних композицій, які виконує Ешлі Барретт. Paper Boats здається нам найцікавішою.


The Wolven Storm (Priscilla’s Song), Marcin Przybyłowicz та Emma Hiddleston

Гра The Witcher 3: Wild Hunt
Рік виходу 2015

Пісня, яку усі слухають до кінця, не перемотуючи. В англійській версії The Witcher 3 її виконує актриса Емма Гіддлстон, яка озвучувала Прісціллу. До речі, вона сестра Тома «Локі» Гіддлстона.

Бонус. Український кавер від Eileen.


POP/STARS, K/DA

Гра League of Legends
Рік виходу 2018

K/DA – віртуальна дівчача K-pop група, зібрана з персонажів MOBA League of Legends. За віртуальними ігровими персонажами ховаються дві корейські та дві американські виконавиці. Кліп POP/STARS вийшов 3 листопада 2018 р. і має вже 569 млн переглядів. POP/STARS – єдина з композицій дівчачих K-pop груп, яка отримала платиновий статус. На жаль, за 5 років у K/DA вийшло лише три сингли.


Lament Of Orpheus, Darren Korb та Ashley Barrett,

Гра Hades
Рік виходу 2020

І знову Supergiant Games, і знову композитор Даррен Корб та вокалістка Ешлі Барретт. Hades стала справжнім феноменом, ну а музика тут, як і в усіх іграх Supergiant, просто неймовірна. У цьому можна упевнитися, прослухавши альбом The Songs of Supergiant Games: The 10th Anniversary Orchestral Collection, записаний, до речі, на легендарній Abbey Road Studios.

Щодо Hades, то сиквел Hades II вже анонсовано, крім того, відомо що нова гра отримає українську локалізацію.


Children of the Sky, Imagine Dragons

Гра Starfield
Рік виходу 2023

Children of the Sky від поп-рок групи Imagine Dragons спеціально для неймовірної Starfield. І сама композиція, і кліп дуже круті.


Mirage, OneRepublic та Mishaal Tamer

Гра Assassin’s Creed Mirage
Рік виходу 2023

Останній Assassin’s Creed у нашій підбірці. Композиція Mirage американського поп-гурту OneRepublic написана спеціально для гри й використовувалася для промо. Нагадаємо, Assassin’s Creed Mirage вийшла доволі непоганою і стала великим успіхом для Ubisoft.


Звісно ж, автор пропустив купу дуже класних музичних треків з купи неймовірно крутих ігор. Тож додавайте свої улюблені композиції у коментарях.

Плейліст усіх композицій в тексті (без бонусів).