У США дослідники створили ШІ-алгоритми, які здатні виявляти рак підшлункової залози на ранніх стадіях. Про це повідомляє Engadget.

За розробку відповідає Лабораторія комп’ютерних наук та штучного інтелекту (CSAIL) Массачусетського технологічного інституту (MIT). Науковці об’єднали алгоритми в нейромережу під назвою PRISM.

Мета розробки полягає у виявленні протокової аденокарциноми підшлункової залози (PDAC), яку називають найпоширенішим видом раку підшлункової залози.

Сучасні діагностичні стандарти дозволяють виявити захворювання лише в 10% випадків серед пацієнтів, які проходять обстеження у фахівців. Новий метод виявився більш ефективним – завдяки ШІ цей показник склав 35%.

Нейромережу запрограмували на основі доступу до різноманітних наборів реальних електронних медичних записів у медичних установах по всій території США. До неї завантажили понад 5 млн електронних медичних карток пацієнтів.

Для роботи PRISM використовує клінічні та лабораторні дані. Для того, щоб визначити діагноз, нейромережа зважає на демографічні дані, попередні діагнози, ліки пацієнта, результати аналізів, вік та фактори ризику.

Раніше стало відомо, що в США науковці відкрили новий спосіб знищення ракових клітин. Під час досліджень вони спрямували на молекули аміноціаніну ближнє інфрачервоне світло, що змушувало їх вібрувати. Цього виявилося достатньо, щоб розірвати мембрани ракових клітин.