Науковці відкрили новий спосіб знищення ракових клітин. Під час досліджень вони спрямували на молекули аміноціаніну ближнє інфрачервоне світло, що змушувало їх вібрувати. Цього виявилося достатньо, щоб розірвати мембрани ракових клітин, пише Science Alert.

Молекули аміноціаніну використовують в біовізуалізації як синтетичні барвники. Зазвичай їх застосовують в низьких дозах для виявлення раку, вони залишаються стабільними у воді та добре прикріплюються до зовнішньої поверхні клітин.

Новий підхід, який описали в журналі Nature Chemistry, запропонувала дослідницька група з Університету Райса, Техаського університету A&M та Техаського університету.

«Це абсолютно нове покоління молекулярних машин, які ми називаємо молекулярними відбійними молотками», – заявив хімік Джеймс Тур з Університету Райса.

Використання ближнього інфрачервоного світла є важливим, адже воно дозволяє вченим проникати глибше в організм. Рак кісток та органів потенційно можна буде лікувати без хірургічного втручання.

Лікування раку

У тестах на культивованих ракових клітинах, вирощених у лабораторії, метод показав 99-відсоткову ефективність знищення клітин. Підхід також був протестований на мишах – половина із них позбулася раку.