Група з 11 авторів науково-популярної літератури приєдналася до позову проти компаній OpenAI та Microsoft, звинувачуючи їх у порушенні авторських прав. Про це пише Reuters.

Йдеться про колективний позов у Федеральному суді Манхеттена, який минулого місяця подав автор і редактор Hollywood Reporter Джуліан Санктон.

Компанії звинувачують в неправомірному використанні книг для навчання моделей ChatGPT та іншого програмного забезпечення на основі штучного інтелекту.

До позову приєдналися письменники, серед яких лауреати Пулітцерівської премії Тейлор Бранч, Стейсі Шифф і Кай Берд. До слова, Кай Берд є співавтором біографії Дж. Роберта Оппенгеймера «Американський Прометей», яка цього року була екранізована у фільмі «Оппенгеймер» / Oppenheimer.

«Відповідачі заробляють мільярди на несанкціонованому використанні науково-популярної літератури, і автори цих книг заслуговують на справедливу компенсацію та належне ставлення до них», – зауважив адвокат письменників.

У зміненому позові сказано, що OpenAI без дозволу зібрав роботи авторів разом із іншими захищеними авторським правом матеріалами з інтернету, щоб навчити свої моделі GPT реагувати на текстові підказки людини.

У документі також йдеться про те, що Microsoft була «широко залучена» до навчання та розробки моделей і також несе відповідальність за порушення авторських прав.

Автори попросили відшкодувати невизначену суму збитків і зобов’язати компанії припинити порушувати їхні авторські права.